Τα σενάρια, οι υπερβολές, τα δεδομένα και τα «κλειδιά»
Είναι γνωστό ότι η υπόθεση Novartis στάθηκε αφορμή να έρθουν κοντά (πολιτικά) ετερόκλητα σε επίπεδο ιδεολογίας πρόσωπα. Για παράδειγμα, η όλη ιστορία «έδεσε» με φιλία και με συχνή ανταλλαγή απόψεων τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ δημιούργησε μια κοινή δεξαμενή σκέψης και με άλλα πρόσωπα. Μεταξύ σοβαρού και αστείου, στη συγκεκριμένη παρέα κάποιοι επιχείρησαν να δώσουν και κοινά πολιτικά χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο μέχρι και για το «κόμμα της Novartis».
Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα στην Ελλάδα, η όλη σεναριολογία μέχρι στιγμής εμπεριείχε πολλά (μα πάρα πολλά) στοιχεία υπερβολής. Εσχάτως και με αφορμή τη στάση που κράτησε κυρίως ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην υπόθεση των υποκλοπών έναντι της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού, επανήλθε σε εντελώς διαφορετική βάση η όλη συζήτηση.
Οι εισηγήσεις
Πλέον, δεν είναι λίγοι εκείνοι που, διαπιστώνοντας την απόλυτη κυριαρχία Μητσοτάκη στο πολιτικό Κέντρο, εισηγούνται στον πρώην υπουργό να ηγηθεί πολιτικής πρωτοβουλίας, που θα έχει ως απώτερο στόχο ακόμη και τη συμμετοχή στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Με δεδομένο ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, άρα εκ των πραγμάτων η διαδικασία θα έχει πιο χαλαρά χαρακτηριστικά, εκτιμούν ότι ένα τέτοιο σχήμα θα μπορούσε να έχει μέλλον.
Οι υπέρμαχοι της συγκεκριμένης προοπτικής συνδέουν τη δημιουργία ενός τέτοιου πολιτικού φορέα και με την αποτυπωμένη (πλέον) αδυναμία του Νίκου Ανδρουλάκη να εγγυηθεί τη μετεκλογική σταθερότητα στη χώρα. Οπως επισημαίνουν, ο κόσμος του «Κέντρου» πλέον έχει αποδεχτεί τον ρυθμιστικό ρόλο που έχει στη συγκρότηση κυβερνήσεων. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο επιζητά, αλλά και θεωρεί σχεδόν αυτονόητο οι ηγέτες του χώρου να αντιμετωπίζουν με ρεαλισμό την πραγματικότητα. Εν προκειμένω, ένα σχήμα υπό τον Βενιζέλο μπορεί να αντιμετωπιστεί και ως εγγυητής για τη μετεκλογική συγκρότηση μιας σοβαρής κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτής της λογικής, σε παρασκηνιακό επίπεδο έχει ξεκινήσει (ήδη) μια συζήτηση, στην οποία είναι αλήθεια ότι μετέχουν πολλά και διαφορετικά πρόσωπα. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι το επόμενο τρίμηνο θα είναι καθοριστικό για τη λήψη των τελικών αποφάσεων.
Μεγάλη πιθανότητα
Καθοριστικό ρόλο αναμένεται να παίξει και η στρατηγική που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, έναντι τόσο του Ευάγγελου Βενιζέλου όσο και του βασικού εσωκομματικού αντιπάλου, Ανδρέα Λοβέρδου. Πάντως, με τα σημερινά δεδομένα, η πιθανότητα συγκρότησης ενός νέου πολιτικού φορέα, που θα κινείται στον χώρο του Κέντρου, είναι πολύ μεγάλη. Το θέμα είναι αν όλοι όσοι το συζητούν θα αποτολμήσουν το επόμενο βήμα ή θα κάνουν πίσω ολοταχώς υπό τον φόβο της δυναμικής που παρουσιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον συγκεκριμένο χώρο. Ενισχυτικά στα παραπάνω λειτουργεί το έκτο κατά σειρά συνέδριο του «Κύκλου Ιδεών», της δεξαμενής σκέψης που έχει συγκροτήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το 2017.
Εντυπωσιακό «ρόστερ»
Το συνέδριο θα εξελιχθεί σε εννέα θεματικούς κύκλους και δεκαεπτά πάνελ, με συμμετέχοντες ένα εντυπωσιακό «ρόστερ» από πανεπιστημιακούς, όλο τον κύκλο Σημίτη, πολύ ΕΛΙΑΜΕΠ, προβεβλημένους επιχειρηματίες, σημαντικούς δημοσιογράφους κύριων εκδοτικών συγκροτημάτων και, φυσικά, με παρέμβαση της Αννας Διαμαντοπούλου. Η αφετηρία του συνεδρίου σχετίζεται με ειδική έρευνα που έχει διενεργήσει ο Στράτος Φαναράς (Metron Analysis) και την αρχική συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Π. Τσίμας. Ο στόχος του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι ήδη εμφανής: Η ανασύνθεση και οι προδιαγραφές του επονομαζόμενου «μεσαίου χώρου» και του μπλοκ των «εκσυγχρονιστών», με εγγυητή τον ίδιο.
*Δημοσιεύτηκε στο Secret την 1η Οκτωβρίου 2022.