Συμμορίες βγάζουν στην επαιτεία δεκάδες μικρά παιδιά στην Αθήνα.

20 Δεκεμβρίου, 2016 3:33 ΠΜ
More videos

Αντιμέτωποι με το θέαμα δεκάδων μικρών παιδιών να ζητιανεύουν στους στολισμένους δρόμους έρχονται αυτές τις ημέρες οι πολίτες που κινούνται στο κέντρο της Αθήνας. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται όλο τον χρόνο, όμως τις ημέρες των Χριστουγέννων είναι εντονότερο.

«Τα παιδάκια αυτά είναι ηλικίας από 5 ετών μέχρι 12 ετών, όσο πιο μικρά είναι τόσο πιο πολύ ευαισθητοποιείται ο κόσμος. Τις ημέρες των εορτών τα παιδάκια αυτά αυξάνονται στους δρόμους» δηλώνει στο iefimerida η γενική διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου, κ. Ευγενία Θάνου.

Θύματα συμμοριών

Πολλά μικρά παιδιά ζητιανεύουν στην οδό Ερμού, από όπου αυτές τις ημέρες περνάνε χιλιάδες πολίτες για τα ψώνια τους. Ένα από αυτά τα παιδιά παίζει μουσική και κάποια στιγμή το πλησιάζουν δυο αστυνομικοί. Το παιδί φοβάται και σηκώνεται για να απομακρυνθεί. Οι αστυνομικοί το καθησυχάζουν και το ρωτούν ποιος το έβαλε να ζητιανεύει. Το παιδί δεν απαντάει.

Μοναστηράκι. Ένα παιδάκι πλησιάζει τους περαστικούς και ζητιανεύει.

Οι αστυνομικοί φεύγουν και το παιδάκι επιστρέφει και πάλι στη θέση του. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως, οι αστυνομικοί οδηγούν τα παιδάκια – ζητιάνους στο αστυνομικό τμήμα και με τη βοήθεια ειδικού ψυχολόγου τους κάνουν ερωτήσεις. Δεν πρόκειται για σύλληψη, αλλά για μια προσπάθεια να φθάσουν στα ίχνη των συμμοριών που εκμεταλλεύονται αυτά τα παιδιά. Παρατηρείται όμως και το φαινόμενο πολλά από αυτά τα παιδιά να ζητιανεύουν δίπλα από τους αστυνομικούς που δεν επεμβαίνουν.

 Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιδιά που ζητιανεύουν στους δρόμους της Αθήνας είναι θύματα αδίστακτων συμμοριών που τα εκμεταλλεύονται, τα υποχρεώνουν να επαιτούν και στη συνέχεια τους αρπάζουν τα χρήματα.

Οδός Ερμού. Ένα παιδάκι παίζει μουσική και ζητιανεύει.

«Είναι θύματα. Πρέπει να το γνωρίζουμε αυτό. Όσο και αν μας ακούγεται σκληρό εμείς λέμε στον κόσμο να μη δίνουν χρήματα στα παιδιά, είναι προτιμότερο να τους αγοράζουν μια τυρόπιτα ή μια σοκολάτα. Όσο μεγαλύτερη είσπραξη έχουν τα παιδιά αυτά τόσο πιο πολύ τα εκμεταλλεύονται οι συμμορίες», δηλώνει η κ. Ευγενία Θάνου.

Ναρκώνουν τα μωρά στην αγκαλιά τους και ζητιανεύουν!

Σε αρκετούς δρόμους στο κέντρο της Αθήνας παρατηρείται και ένα άλλο φαινόμενο: Γυναίκες με μωρά κοιμισμένα στην αγκαλιά τους ζητούν ελεημοσύνη. Όπως καταγγέλλουν ΜΚΟ, στις περισσότερες περιπτώσεις τα μωρά αυτά έχουν ναρκωθεί για να μένουν κοιμισμένα και μάλιστα οι γυναίκες που ζητιανεύουν δεν είναι οι μητέρες τους αλλά μέλη διεθνών κυκλωμάτων.

Αστυνομικοί πλησιάζουν ένα παιδάκι που ζητιανεύει στην οδό Ερμού και το ρωτούν ποιος το εκμεταλλεύεται. 

«Υπάρχουν μωρά που τα βλέπουμε κοιμισμένα στην αγκαλιά της μάνας στο δρόμο. Δεν μπορεί να μείνει ένα μωρό κοιμισμένο τόσες ώρες και μάλιστα όταν βρίσκεται στο δρόμο» δηλώνει στο iefimerida ο πρόεδρος του συλλόγου «Χαμόγελο του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος και προσθέτει:

«Σε συλλήψεις έχει διαπιστωθεί ότι ναρκώνουν τα παιδιά με διάφορες ουσίες. Υπάρχουν διεθνή κυκλώματα που βγάζουν τα παιδιά έξω και τα εκμεταλλεύονται, πολλοί έρχονται από τη Βουλγαρία με τα παιδιά αυτά, είναι ένα ολόκληρο σύστημα από πίσω. Κρατούν τα παιδιά στην αγκαλιά τους για να προκαλέσουν οίκτο. Η αστυνομία μας ακούει και επεμβαίνει όπου χρειαστεί».

Τα παιδιά που ζητιανεύουν στους δρόμους είναι ηλικίας από 5 μέχρι 12 ετών

Παρά τις επιχειρήσεις της αστυνομίας, όμως, τα κυκλώματα συνεχίζουν ανενόχλητα να εκμεταλλεύονται παιδιά – επαίτες και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις τα μέλη των συμμοριών συλλαμβάνονται με πλαστά πιστοποιητικά για να δείξουν ότι δήθεν είναι οι πραγματικοί τους γονείς.

Περαστικοί δίνουν χρήματα στο παιδάκι που ζητιανεύει στην οδό Ερμού.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος, πολλά από αυτά τα παιδιά δεν τα συναντάμε πλέον μόνο στα φανάρια, όπως γινόταν κάποτε. «Τα κυκλώματα ντύνουν τα παιδάκια με καλά ρούχα και τα βγάζουν στους δρόμους για να μπαίνουν και μέσα στα μαγαζιά και να ζητιανεύουν».

Μια περαστική δίνει φαγητό στο παιδάκι που ζητιανεύει στην οδό Ερμού.

[iefimerida]

Ακολουθήστε μας στο facebook: