Σημίτης: «Διαρκής έλεγχος της ελληνικής οικονομίας παρά το τέλος των μνημονίων»

2 Μαρτίου, 2018 5:03 ΜΜ
More videos

O Κώστας Σημίτης μίλησε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και προέβλεψε ότι μόλις η Ελλάδα επιστρέψει στις αγορές θα βρει υψηλά επιτόκια και θα αναγκαστεί να προσφύγει εκ νέου στον Μηχανισμό Στήριξης, από τον οποίο θα επιβληθούν νέοι όροι. 

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η Ε.Ε. θα αποδεχθεί το ελληνικό αίτημα για ελάφρυνση του χρέους, ωστόσο αυτό θα συμβεί σε συνδυασμό με όρους και προϋποθέσεις “ώστε να υπάρχει ένας διαρκής έλεγχος της ελληνικής οικονομίας, παρά το τέλος των μνημονίων”.

Στη συνέχεια σημείωσε πως η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αποδεχθεί υψηλά επιτόκια δανεισμού της τάξης του 4% εως 6%, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί αμέσως μετά να επιστρέψει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, από τον οποίο θα επιβληθούν εκ των πραγμάτων νέοι όροι στην οικονομική πολιτική της χώρας.

Ο πρώην πρωθυπουργός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την εφαρμογή της απλής αναλογικής, καθώς, όπως είπε, θα καταστεί εξαιρετικά δύσκολη η δημιουργία σταθερής πλειοψηφίας, με αποτέλεσμα να έχουμε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, με συνακόλουθη παρατεταμένη αστάθεια.

“Και η κωλυσιεργία αυτή, περιορίζει δραστικά τις δυνατότητες ανάπτυξης, ενισχύει την καθυστέρηση, εθίζει την κοινωνία στον καιροσκοπισμό, την ιδιοτέλεια και τις αντιφάσεις”, υποστήριξε.

“Η Ελλάδα στο παρελθόν είχε πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της έχει συνείδηση της ανάγκης εκσυγχρονισμού με κοινωνική αλληλεγγύη. Ακόμη και κατά την αντικειμενική διαπίστωση που λέει ότι: το αύριο είναι τελείως αβέβαιο κι εξαρτάται από εμάς τους ίδιους η επίτευξη ενός καλύτερου μέλλοντος, η απάντηση είναι: Ναι, μπορούμε! Αν, με μια νέα εθνική αυτογνωσία αποδεχθούμε την ανάγκη ενός προγράμματος ανόρθωσης της χώρας και το παρουσιάσουμε με ειλικρίνεια στην κοινωνία, τότε μπορεί πράγματι να διαμορφωθεί μια νέα δυναμική που θα ανατρέψει τις πολλές και αρνητικές μακροχρόνιες τάσεις”, είπε στο τέλος της ομιλίας του.

Ακολουθήστε μας στο facebook: