Σύμφωνα με τους επιστήμονες θα μπορούμε να «κατεβάζουμε» πληροφορίες στον εγκέφαλό μας

20 Μαρτίου, 2017 5:08 ΜΜ
More videos

Η απόκτηση νέων γνώσεων, αν και ικανοποιητική, μπορεί να είναι ταυτόχρονα και μια πρόκληση. Απλά φανταστείτε να πρέπει να διαβάσετε πολλά βιβλία ή να ελέγξετε διάφορες διαδικτυακές αναφορές για μια έρευνα σχετικά με ένα συγκεκριμένο θέμα.

Μπορεί αυτή να είναι μια χρονοβόρα διαδικασία αλλά αποδίδει. Κάποιες φορές, ίσως έχετε ευχηθεί να μπορούσατε να κατεβάσετε ορισμένες πληροφορίες στον εγκέφαλό σας όπως στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Παραδόξως, υπάρχει ένας τρόπος να μεταδοθούν πληροφορίες απευθείας στον εγκέφαλο ενός ανθρώπου.

HRL

Πρόκειται για μια κατάσταση όπου η ζωή μιμείται την τέχνη.

Οι ερευνητές από τα εργαστήρια HRL της Καλιφόρνια, ισχυρίζονται πως έχουν βρει έναν επαναστατικό τρόπο να ενισχύσουν τη διαδικασία μάθησης.

Αν έχετε παρακολουθήσει την ταινία επιστημονικής φαντασίας «Matrix», ίσως θυμάστε τον Νίο (Κιάνου Ριβς), που έγινε ειδικός στο Κουνγκ Φου σε δευτερόλεπτα αφού το «ανέβασε» στον εγκέφαλό του.

Πλέον, οι άνθρωποι των εργαστηρίων HRL, έχουν αναπτύξει έναν προσομοιωτή που είναι ικανός να κάνει κάτι παρόμοιο, αν και σε μικρότερο βαθμό. Πιστεύουν πως αυτό θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός προηγμένου λογισμικού που θα ενισχύει τη μάθηση όπως ποτέ πριν.

Ο Δρ Μάθιου Φίλιπς δήλωσε: «Το σύστημά μας είναι ένα από τα πρώτα του είδους του. Είναι ένα σύστημα διέγερσης του εγκεφάλου.»

HRL

«Ακούγεται σαν ένα είδος επιστημονικής φαντασίας, αλλά υπάρχει μεγάλη επιστημονική βάση για την ανάπτυξη του συστήματός μας.»

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η HRL στόχευσε έναν τύπο πληροφοριών για την κυβέρνηση αεροσκαφών.

HRL

Σύμφωνα με τον Δρ Φίλιπς: «Το συγκεκριμένο έργο το οποίο ερευνούσαμε, αφορούσε στην πλοήγηση ενός αεροσκάφους, το οποίο απαιτεί τη συνέργεια των γνωστικών και κινητικών επιδόσεων. Όταν μαθαίνετε κάτι, ο εγκέφαλος αλλάζει φυσικά. Δημιουργούνται συνδέσεις και ενισχύονται με μια διαδικασία που ονομάζεται νευρο-πλαστικότητα.»

Ορισμένες λειτουργίες του εγκεφάλου βρίσκονται σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου.

HRL

«Αποδεικνύεται ότι ορισμένες λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως η ομιλία και η μνήμη, βρίσκονται σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Είναι όσο το μέγεθος του μικρού δακτύλου» προσθέτει.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, αρχάριοι άνθρωποι έλαβαν διέγερση του εγκεφάλου χρησιμοποιώντας διακρανιακή διέγερση συνεχούς ρεύματος (TDCs).

HRL

Ο στόχος, φυσικά, ήταν να βελτιωθεί η διατήρηση της μάθησης και των δεξιοτήτων πριν την πλοήγηση του αεροσκάφους σε προσομοιωτή πτήσης.

Οι άνθρωποι με την καλύτερη απόδοση, είχαν μεγαλύτερη συνοχή κατά 33% σε σύγκριση με την ομάδα ανθρώπων που έλαβε ψεύτικη διέγερση εγκεφάλου.

HRL

Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, σωστά;

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο εδώ και να δείτε και οι ίδιοι τα αποτελέσματα.

Αυτή η νέα μέθοδος, δείχνει πολλά υποσχόμενη. Απλά φανταστείτε τα πλεονεκτήματα της απόκτησης νέων γνώσεων και δεξιοτήτων σε μικρό χρονικό διάστημα.

[HRL]