Σύμφωνα με την Γερμανία πάνω από 11.000 μετανάστες εγκατέλειψαν την Ελλάδα το 2017

9 Αυγούστου, 2017 4:42 ΠΜ
More videos

Περισσότεροι από 11.000 αιτούντες άσυλο εγκατέλειψαν την Ελλάδα τα πρώτο εξάμηνο του 2017 επιστρέφοντας σε χώρες από την Αλβανία μέχρι το Μπαγκλαντές, σημειώνει σε σχόλιό της η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, σύμφωνα με την DW.

«Η μαζική επιστροφή στις πατρίδες τους δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την συμβολή των ίδιων των μεταναστών και των ελληνικών αρχών που έχουν στο πλευρό τους στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης IOM.

Από κοινού Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες UNHCR δραστηριοποιούνται με κριτήριο τον άνθρωπο και όχι πολιτικές σκοπιμότητες, όπως συμβαίνει δυστυχώς με κάποιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις».

Στο μεταξύ «συμβολική» χαρακτήρισε την επικείμενη επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα από τη Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρώπης ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Μουζάλας τόνισε επίσης ότι πρόκειται για πολύ μικρό αριθμό, της τάξης των «μερικών δεκάδων», καθώς θα ήταν «αστείο αν όχι τραγικό» να μιλά κανείς σήμερα για μαζικές επιστροφές με βάση τη συνθήκη του Δουβλίνου.

Με τον τρόπο αυτό, επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι πρόκειται για μια κίνηση που εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές επιδιώξεις της γερμανικής κυβέρνησης ενόψει των επικείμενων εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης δίνει στους μετανάστευσης που φεύγουν από την Ελλάδα 500-1.500 ευρώ

Με άλλα λόγια, δίνει τη δυνατότητα στην Angela Merkel να ισχυριστεί ότι υλοποιεί τη δέσμευσή της για περαιτέρω περιορισμό του αριθμού των προσφύγων που παραμένουν στη Γερμανία -ένα επιχείρημα που θα χρησιμοποιηθεί κυρίως απέναντι στο ακροδεξιό ξενοφοβικό κόμμα AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία).

[dw] news247]