Οι όμορφοι άνθρωποι δεν τα πάνε καλά με τις μακροχρόνιες σχέσεις

21 Μαρτίου, 2017 1:43 ΠΜ
More videos

Οι ερευνητές έχουν καταγράψει εδώ και καιρό τις επιπτώσεις αυτού που αποκαλούν «beauty premium»: Οι όμορφοι άνθρωποι όχι μόνο κερδίζουν πιο εύκολα την προσοχή στο σχολείο και στους χώρους εργασίας, αλλά επιπλέον βγάζουν περισσότερα χρήματα στη δουλειά τους, σε σχέση με τους λιγότερο ελκυστικούς συναδέλφους τους. Όμως, όπως φανερώνει μια νέα έρευνα στο Personal Relationships, το «να είναι ένα άτομο σωματικά ελκυστικό έχει και τα αρνητικά του».

Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την Christine Ma-Kellams, μια κοινωνική ψυχολόγο που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο του Λα Βερν στην Καλιφόρνια, ήθελε να καταλάβει καλύτερα το πώς επηρεάζει τις σχέσεις η εξωτερική ομορφιά.

Πιο συγκεκριμένα, οι όμορφοι άνθρωποι έχουν μικρότερες σε διάρκεια σχέσεις και περισσότερα διαζύγια; Η ερευνητική ομάδα της Ma-Kellams έκανε τέσσερις έρευνες, για να διαπιστώσει αν υπήρχε κάποια σύνδεση και για να αποσαφηνίσει τους παράγοντες που την ενισχύουν.

Στις δύο πρώτες έρευνες, οι ερευνητές κατέληξαν πως όντως υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της ομορφιάς και των χωρισμών. Σε ένα από τα πειράματά τους, δύο ανεξάρτητες προγραμματίστριες εξέτασαν μια σειρά από φωτογραφίες για την επετηρίδα του Λυκείου από τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 και αξιολόγησαν τους άνδρες με βάση την εξωτερική τους εμφάνιση.

Οι ερευνητές έψαξαν στη συνέχεια τους συγκεκριμένους άνδρες μέσω του Ancestry.com, για να ανακαλύψουν την οικογενειακή τους κατάσταση και είδαν πως όσοι είχαν πάρει διαζύγιο, κατά μέσο όρο είχαν αξιολογηθεί πιο όμορφοι από τους παντρεμένους.

Το δεύτερο πείραμα κατέληξε σε παρόμοια συμπεράσματα: Οι ίδιες προγραμματίστριες αξιολόγησαν celebrities –τόσο άνδρες όσο και γυναίκες– και τα άτομα που αναγνωρίστηκαν ως τα πιο ελκυστικά ήταν τα άτομα που έμειναν παντρεμένα τον λιγότερο χρόνο.

Οι όμορφοι άνθρωποι ίσως οδηγηθούν σε περισσότερους χωρισμούς, επειδή πιθανόν είναι διατεθειμένοι να κάνουν λιγότερα, για να διατηρήσουν τις σχέσεις τους.

Στο παρελθόν, οι έρευνες έχουν δείξει πως τα άτομα που βρίσκονται σε σχέσεις τείνουν με τον καιρό να χάνουν τη διάθεση τους να ψάξουν για κάτι καινούργιο. Εξαιτίας αυτής της διαπίστωσης, οι συντάκτες της έρευνας θέλησαν να ερευνήσουν αν τα πιο ελκυστικά άτομα συνεχίζουν να διατηρούν το ενδιαφέρον τους για εναλλακτικές επιλογές σχέσεων.

Τα άτομα που συμμετείχαν σε μια τρίτη έρευνα, τα μισά από τα οποία βρίσκονταν σε σταθερές σχέσεις, έπρεπε να αξιολογήσουν ένα άτομο του αντίθετου φύλου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως τα άτομα που ήταν πιο όμορφα και σε σχέση, έδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το άτομο του άλλου φύλου που τους παρουσιάστηκε.

Αυτό, σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, αποκαλύπτει έναν «κίνδυνο για τη σχέση, μιας και τα άτομα αυτά εμφανίζουν ένα αυξημένο ενδιαφέρον για εναλλακτικούς συντρόφους».

Ένα τελικό πείραμα εξέτασε τη σχέση μεταξύ της ευτυχίας που προκαλεί η σχέση και το πόσο αυτή επηρεάζει το πιθανό ενδιαφέρον για εναλλακτικά ταίρια. Τα άτομα τα οποία συμμετείχαν και τα οποία οι ερευνητές έκαναν να αισθάνονται πιο ελκυστικά (δείχνοντάς τους μια σειρά από φωτογραφίες ατόμων του ίδιου φύλου τα οποία ήταν λιγότερο ελκυστικά), αξιολόγησαν εικόνες ατόμων του αντίθετου φύλου πιο θετικά, ειδικά στην περίπτωση που είχαν δηλώσει πως δεν ήταν ευχαριστημένα με τη σχέση τους.

Το ίδιο δεν ίσχυε για τα άτομα που δεν αισθάνονταν τόσο ελκυστικά (στην περίπτωσή τους, τους δόθηκαν εικόνες ατόμων του ίδιου φύλου που ήταν πιο ελκυστικά). Οι εικόνες πάρθηκαν από το Google μετά από search με τους όρους «attractive female», «unattractive female», «attractive male» και «unattractive male» («ελκυστικό θηλυκό», «μη ελκυστικό θηλυκό», «ελκυστικό αρσενικό» και «μη ελκυστικό αρσενικό»).

«Η εξωτερική ομορφιά, σου δίνει περισσότερες επιλογές για μια εναλλακτική πρόταση σχέσης»

«Τα συμπεράσματα είναι αξιοπρόσεκτα», σημειώνουν οι συντάκτες της έρευνας, «επειδή δείχνουν πως η εξωτερική ομορφιά, προβλέπει την πιθανότητα του να απειληθεί η σχέση, σε αυτήν την περίπτωση από έλλειψη ικανοποίησης για τη σχέσης».

Συνολικά, η έρευνα δείχνει πως οι όμορφοι άνθρωποι ίσως οδηγηθούν σε περισσότερους χωρισμούς, επειδή πιθανόν είναι διατεθειμένοι να κάνουν λιγότερα, για να διατηρήσουν τις σχέσεις τους.

«Θεωρώ πως η εξωτερική ομορφιά, σου δίνει περισσότερες επιλογές για μια εναλλακτική πρόταση σχέσης», λέει η Ma-Kellams, «κάτι το οποίο μπορεί να κάνει τη σχέση ευάλωτη σε εξωτερικές απειλές. Από αυτήν την άποψη, το να έχει κανείς πολλές επιλογές δεν βοηθά πολύ μια σχέση να μακροημερεύσει».

Η Ma-Kellams προσθέτει πως ξεκίνησε να ενδιαφέρεται για το συγκεκριμένο θέμα, όταν κοίταξε την υπάρχουσα έρευνα για το ζήτημα της εξωτερικής ομορφιάς και αναρωτήθηκε αν υπάρχει κάποια άλλη πλευρά στην άποψη πως η ομορφιά είναι πάντα κάτι καλό. «H περιστασιακή παρατήρηση μάς δείχνει πως η εξωτερική ομορφιά δεν αποτελεί εγγύηση για μια μακροχρόνια και ικανοποιητική σχέση».

Αν και όσοι έχουμε φάει χυλόπιτα από ένα όμορφο άτομο ίσως βρούμε μια κάποια παρηγοριά σε αυτά τα συμπεράσματα, η Ma-Kellams σημειώνει πως και οι όμορφοι άνθρωποι μπορούν να μάθουν κάποια πράγματα.

«Ένα πιθανό στοιχείο που μπορούν να πάρουν από την έρευνα οι όμορφοι άνθρωποι είναι η συνειδητοποίηση των ορίων και των τάσεών τους μέσα σε μια σχέση. Το να τελειώνεις με μια σχέση δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό, αλλά αν ο στόχος είναι μια μακροχρόνια σχέση, τότε ίσως ένα όμορφο άτομο πρέπει να αντιλαμβάνεται καλύτερα τα δικά του μειονεκτήματα και να μην στηρίζεται τόσο στη γοητεία του».

[dailymail] [vice]