Σήμερα το βράδυ κοιτάμε ψηλά: Απόψε η Πανσέληνος Σεπτεμβρίου

10 Σεπτεμβρίου, 2022 7:58 ΜΜ
More videos

Πανσέληνος Σεπτεμβρίου 2022: Πώς θα βγάλετε την τέλεια φωτογραφία με το κινητό

Απόψε η πανσέληνος Σεπτεμβρίου. Πώς θα φωτογραφίσετε το ολόγιομο φεγγάρι με το κινητό σας τηλέφωνο.

Σε λίγες ώρες η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου, γνωστή και ως το «Φεγγάρι του θερισμού», θα φωτίσει τον απογευματινό ουρανό και πολλοί από εμάς θα αποπειραθούμε να απαθανατίσουμε το ολόγιομο φεγγάρι, τραβώντας μία φωτογραφία.

Ωστόσο, όσοι έχουν προσπαθήσει ξέρουν πως οι φωτογραφίες του φεγγαριού σπάνια βγαίνουν καλές: δυστυχώς, αντί για για το μεγάλο, ζωηρόχρωμο και γεμάτο κρατήρες ουράνιο σώμα, συνήθως καταλήγουμε να βλέπουμε μία μικρή, φωτεινή μπαλίτσα κάπου μακριά στον ορίζοντα.

Γιατί είναι δύσκολο να βγάλεις καλή φωτογραφία με το φεγγάρι

Οι λόγοι που οι περισσότεροι από εμάς αδυνατούμε να πετύχουμε μία καλή λήψη του φεγγαριού είναι δύο.

Αφενός, η φωτογράφιση κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς η έλλειψη φωτός έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ποιότητας της εικόνας. Ιδίως στην περίπτωση των κινητών, όπου ο χρήστης δεν έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει την ευαισθησία του φιλμ (ISO), οι περισσότεροι δεν ξέρουν πώς να εξισορροπήσουν την κατάσταση με αποτέλεσμα η φωτογραφία να βγαίνει θολή.

Αφετέρου, η απόσταση της Σελήνης από τη Γη είναι πάρα πολύ μεγάλη και έτσι ένας απλός φακός κινητού με ευρυγώνιο φακό έχει ως αποτέλεσμα να απεικονίζει το φεγγάρι με τρόπο πολύ διαφορετικό σε σχέση με το γυμνό μάτι. Από την άλλη, στις φωτογραφικές μηχανές, το φαινόμενο αυτό αντισταθμίζεται με τη βοήθεια ενός τηλεφακού μεγάλης εστιακής απόστασης, ο οποίος μεγεθύνει απομακρυσμένα αντικείμενα.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως δε χρειάζεται να αγοράσετε μια επαγγελματική μηχανή για να φωτογραφίσετε την πανσέληνο, αρκεί να επιστρατεύσετε μερικά απλά κόλπα.

Πώς θα φωτογραφίσετε την πανσέληνο με το κινητό

Για να βγάλετε την τέλεια φωτογραφία της Σελήνης με το κινητό σας τηλέφωνο, το πρώτο βήμα θα ήταν να τραβήξετε την φωτογραφία μέσα από τις δεκάδες δωρεάν εφαρμογές που υπάρχουν (όπως το Nightcam ή το Camera +), ώστε να μετατραπεί η κάμερα του smartphone σας σε μια μηχανή με ρυθμίσεις και δυνατότητες ζουμ.

Όπως εξηγεί η φωτογράφος Carly Earl στον Guardian, θα πρέπει να ρυθμίσετε το ISO στο 100 και να επιλέξετε το μέγιστο μέγεθος φακέλου που είναι διαθέσιμο, έτσι ώστε να πετύχετε την πιο καθαρή φωτογραφία). Η πρώτη ρύθμιση θα σας επιτρέπει να τραβήξετε καλές φωτογραφίες, ακόμα και όταν βρίσκεστε στο σκοτάδι, ενώ η δεύτερη θα φροντίσει να αποθηκευτεί η φωτογραφία σας με την καλύτερη δυνατή ανάλυση.

«Επίσης θα πρότεινα να φροντίσετε να υπάρχει και ένα άλλο στοιχείο στο πλάνο, όπως μία όμορφη γέφυρα ή ένα βουνό. Αυτό επιτρέπει στον θεατή να θαυμάσει το μέγεθος του βουνού, σε σχέση με ένα άλλο αντικείμενο, ενώ δημιουργεί και ένα πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα», πρόσθεσε η Earl.

Μία ακόμα καλή ιδέα θα ήταν να στερεώσετε το κινητό σας κάπου και να χρησιμοποιήσετε τον χρονοδιακόπτη για να τραβηχτεί η φωτογραφία μόνη της μετά από μερικά δευτερόλεπτα, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να πατήσετε το κουμπί της λήψης, το οποίο θα ταρακουνούσε τη συσκευή με αποτέλεσμα να μειωθεί η ευκρίνεια της εικόνας.