Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΣήμερα η πρώτη κατεδάφιση αυθαίρετου

Σήμερα η πρώτη κατεδάφιση αυθαίρετου

Σήμερα  Πέμπτη 2/8 στις 09.30 της θα γίνει η πρώτη κατεδάφιση αυθαίρετου μαντρότοιχου, στο σημείο όπου το 2006, στη μεγάλη φωτιά της Κασσάνδρας, στη Χαλκιδική κινδύνευσαν να καούν δεκάδες άνθρωποι

Η Αικατερίνη Ιγγλέζη, Βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του News 24/7, σύμφωνα με το οποίο το πρωί της Πέμπτης 2/8 θα γίνει η πρώτη κατεδάφιση αυθαίρετου.

Για την ακρίβεια, πρόκειται για μάντρα που κλείνει την πρόσβαση προς τη θάλασσα. Είναι στην περιοχή “Γκατζουρέικα”, μεταξύ του Πολύχρονου και της Χανιώτης, στο πρώτο πόδι, στην Κασσάνδρα.

Σε απόσταση 1.000 μέτρων δεν υπάρχει έστω μια πρόσβαση προς τη θάλασσα, καθώς οι ιδιοκτήτες της πρώτης σειράς κατοικιών που έχουν οικοδομηθεί στο σημείο, έχουν κλείσει τα πάντα, με μαντρότοιχους. Αυτοί υπήρχαν από το 2006, όταν ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά στην Κασσάνδρα. Τότε, το ξενοδοχείο που βρίσκεται στην περιοχή είχε ανοιχτές τις πόρτες από τις οποίες διέφυγαν δεκάδες άνθρωποι, προς τη θάλασσα για να σωθούν. Τώρα το ξενοδοχείο αυτό είναι κλειστό για ανακαίνιση και πρόσβαση δεν υπάρχει από πουθενά.

Κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα από το 2014, όταν αποτάθηκαν και στην κ. Ιγγλέζη και μέσω της αποκεντρωμένης κινήθηκαν οι διαδικασίες που κατέληξαν σε τελεσίδικες αποφάσεις, για κατεδάφιση. Αυτή θα γίνει σε δυο σημεία, ανά 300 μέτρα.

Οι ιδιοκτήτες των μαντρότοιχων επιχείρησαν να καθυστερήσουν τις εξελίξεις, παρουσιάζοντας χαρτί το οποίο ανέφερε πως έχουν κάνει αίτηση για νομιμοποίηση του αυθαίρετου μαντρότοιχου. Φυσικά και απορρίφθηκε, γιατί ο νόμος επιβάλει να υπάρχει πρόσβαση προς τη θάλασσα -και όχι για το αν είναι αυθαίρετη ή όχι η κατασκευή.

Η κατεδάφιση επρόκειτο, βάσει δικαστικής απόφασης, να γίνει στις 31/7. Σύμφωνα με πληροφορίες του News 24/7, ο Δήμαρχος της περιοχής είχε πει πως δεν πρόκειται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, στο δεδομένο χρόνο “γιατί είναι καλοκαίρι, έχουμε τουρίστες και δεν θέλω να δημιουργήσω εντάσεις”. Σημειώνουμε πως είχε προηγηθεί η φονική φωτιά της Δευτέρας 23/7. Μετά τις δηλώσεις των Υπουργών σήμερα, για τις κατεδαφίσεις και την παρουσίαση των σχετικών τροπολογιών στη Βουλή, ο Δήμαρχος της περιοχής ειδοποίησε πως οι μαντρότοιχοι θα γκρεμιστούν σε δυο σημεία, την Πέμπτη 2/8, στις 09.30.

Σε επικοινωνία που είχαμε με την κ. Ιγγλέζη μας είπε πως “πρόκειται για δικαίωση των κατοίκων που αγωνίστηκαν για χρόνια. Φυσικά και οι διαδικασίες αυτές πρέπει να γίνονται πιο γρήγορα. Δεν είναι η μόνη περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση στη θάλασσα, στην περιοχή. Είναι η πιο χαρακτηριστική. Οι τροπολογίες που θα παρουσιαστούν στη Βουλή επικεντρώνονται στην επίσπευση των διαδικασιών. Ας ελπίσουμε πως αυτό δεν θα είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας. Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή”.

Τα πιο σημαντικά