Οι γιορτές που πέρασαν, o covid, τα χρέη που έρχονται, ο χειμώνας συνθέτουν «μοναδικές» συνθήκες για μελαγχολία στα όρια της κατάθλιψης. Αν σήμερα αισθάνεστε πιο πεσμένοι από ό,τι συνήθως, μην απορείτε… Έτσι ακριβώς αισθάνονται και οι περισσότεροι κάτοικοι του δυτικού κόσμου σήμερα Δευτέρα, την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου που αποκαλείται «Blue Monday».
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους είναι «η πιο καταθλιπτική μέρα ολόκληρου του έτους»
Σήμερα είναι η Blue Monday, η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου, “η πιο καταθλιπτική ημέρα του έτους”, σύμφωνα με τον ψυχολόγο Δρ. Cliff Arnall.
Το 2005, ένας τηλεοπτικός δημοσιογράφος τον έπεισε να δημιουργήσει μια “επιστημονική φόρμουλα” για την ύπαρξη αυτής της ημέρας.
Εκείνος κατέληξε στην εξής φόρμουλα: [W+(D-d)]xTQ/MxNA – όπου W είναι ο καιρός, D είναι τα χρέη, d το μηνιαίο εισόδημα, T οι μέρες από τα Χριστούγεννα, Q ο χρόνος από την αποτυχία μιας προσπάθειας να εγκαταλειφθεί μια συνήθεια, M το χαμηλό επίπεδο κινήτρων και NA η ανάγκη για ανάληψη δράσης.
Ο παραπάνω μαθηματικός τύπος υποτίθεται ότι αποδεικνύει ότι η ευτυχία, ή η δυστυχία αντίστοιχα, είναι μετρήσιμη.
Ωστόσο, πριν βιαστούμε να υιοθετήσουμε το “πνεύμα” της ημέρας, θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι η Blue Monday (Μελαγχολική Δευτέρα) στην πραγματικότητα δημιουργήθηκε το 2005 από μια βρετανική εταιρεία διακοπών, ενώ η ιδέα θεωρείται ψευδοεπιστημονική, με τον μαθηματικό τύπο να απορρίπτεται από τους επιστήμονες ως παράλογος.
Ο συγκεκριμένος ισχυρισμός προέρχεται από μια αυθαίρετη εξίσωση που υπολογίζει “χρέος”, “κίνητρα”, “καιρό”, “κίνητρα και αποφάσεις” και άλλες αυθαίρετες μεταβλητές που είναι αδύνατον να προσδιοριστούν ποσοτικά και είναι σε μεγάλο βαθμό ασύμβατες.
Πηγή: cnn