Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
διεθνή«Έλληνας χήρος» από τη Νιγηρία εξαπάτησε 37χρονη μητέρα και της άρπαξε 85.000...

«Έλληνας χήρος» από τη Νιγηρία εξαπάτησε 37χρονη μητέρα και της άρπαξε 85.000 δολάρια

Μια ανύπαντρη μητέρα από το Ιλινόιος έπεσε θύμα ενός απατεώνα, ο οποίος κατάφερε να της εκμαιεύσει σχεδόν 85.000 δολάρια, παριστάνοντας έναν γοητευτικό Έλληνα χήρο και γράφοντάς της ένα ερωτικό ποίημα, που αργότερα η ίδια ανακάλυψε ότι το είχε κλέψει από το διαδίκτυο.

Πρόκειται για την Κριστίνε Σετινγκάρντ, 37 ετών, από το Μπάριγνκτον του Ιλινόις η οποία γνώρισε τον «Μάρκ Γκόντφρει» στην εφαρμογή γνωριμιών Hinge, ο οποίος εμφανίστηκε ως ένα γοητευτικός αρχιτέκτονας μηχανικός από την Ελλάδα.

Στην πραγματικότητα, όμως, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, μιλούσε με έναν Νιγηριανό απατεώνα που κατάφερε να την κάνει να τον εμπιστευτεί και να του παραχωρήσει σχεδόν 85.000 δολάρια.

Η 37χρονη είχε ερωτευθεί παράφορα τον Έλληνα χήρο. Αυτός υποτίθεται ότι ήταν πατέρας ενός παιδιού και δήλωνε ότι εργάζεται στις ΗΠΑ.

Ήταν επίσης ρομαντικός καθώς φρόντισε να την γοητεύσει μέσω ερωτικών μηνυμάτων, τόσο στο κινητό όσο και στο mail της, ενώ χρησιμοποίησε φωτογραφίες ενός άγνωστου άνδρα με καστανά μαλλιά και ένα εκθαμβωτικό χαμόγελο.

Σε ένα μήνυμα από τα μήνυματά του της έγραψε: «Διάλεξα ένα μέρος για διακοπές όταν επιστρέψω… Το μόνο που χρειάζομαι είσαι εσύ».
Οι δηλώσεις αγάπης λειτούργησαν, δήλωσε η Σετινγκάρντ στη Daily Mail, ενώ εξήγησε ότι η κατάσταση την «κατανάλωσε» για μήνες και την άφησε «δημόσια αμήχανη».

Ο υποτιθέμενος Έλληνας χήρος εξαπάτησε επιτυχώς την μητέρα. Αυτή η δοκιμασία την άφησε «απένταρη» και αν δεν είχε στο πλευρό της τους φίλους και τους γονείς της «δεν ξέρει» τι θα έκανε, καθώς δεν μπορούσε πλέον να πληρώσει τα έξοδα για τις καθημερινές ανάγκες της ίδιας και του γιου της, καθώς και την υποθήκη της.

«Ο εξάχρονος γιος μου ήθελε να πάει σε κατασκήνωση ποδοσφαίρου αυτό το καλοκαίρι και το πιο σπαρακτικό πράγμα ήταν να του πω ότι δεν μπορεί να πάει στην κατασκήνωση επειδή με εξαπάτησαν», είπε.

633ed8c82500001c005667a4 633ed8b32500001d005667a0

Πώς έγινε η απάτη από τον Νιγηριανό

Αφού έκανε «like» ο ένας στο προφίλ του άλλου στην εφαρμογή γνωριμιών Hinge, άρχισαν να συνομιλούν εκτός της εφαρμογής για εβδομάδες.

Ο απατεώνας άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον για τα χόμπι της Σετινγκάρντ, κάνοντάς της και προσωπικές ερωτήσεις για να αποδείξει το ενδιαφέρον του.

Της «έγραψε», μάλιστα, ένα ερωτικό ποίημα που την έκανε να τον ερωτευτεί ακόμα περισσότερο, ωστόσο, και αυτό αποδείχθηκε απάτη καθώς η νεαρή γυναίκα διαπίστωσε ότι το ποίημα είχε κλαπεί από το διαδίκτυο.

Μετά από έξι εβδομάδες συνομιλίας, ο Μάρκ ζήτησε από την 37χρονη βοήθεια για να μεταφέρει κάποια χρήματα στην αδελφή και την κόρη του, οι οποίες, όπως είπε, ζούσαν στη Γιούτα.

Πιο συγκεκριμένα, ζήτησε από τη Σετινγκάρντ να μεταφέρει στην «αδελφή» του, Κέλσει, 500 δολάρια χρησιμοποιώντας το Paypal.

Εκείνη το έκανε αμέσως και ο Μάρκ επέστρεψε τα χρήματα, κερδίζοντας περαιτέρω την εμπιστοσύνη της.

Παρόλα αυτά, η Σετινγκάρντ εξακολουθούσε να αισθάνεται ελαφρώς καχύποπτη και ζήτησε να δει ένα είδος ταυτότητας, με τον διαδικτυακό σύντροφό της να της στέλνει μια άδεια οδήγησης από την Καλιφόρνια με το όνομά του, γεγονός που την έπεισε.

Στη συνέχεια, ο Μάρκ της είπε ότι κέρδισε 85.000 δολάρια από μια δουλειά στο Χιούστον, αλλά δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση στην τράπεζά του για να στείλει τα χρήματα στην αδελφή του. Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι ανησυχούσε ότι η εφορία παρακολουθούσε τον λογαριασμό του.

Είπε ότι θα ταχυδρομούσε στη Σετινγκάρντ μια επιταγή για το ποσό και το μόνο που έπρεπε να κάνει ήταν να καταθέσει τα χρήματα και στη συνέχεια να τα στείλει στην αδελφή του, γεγονός που την έκανε να φαίνεται ότι δεν θα χρειαζόταν να αγγίξει τα δικά της χρήματα.

Όμως η απάτη βασίζεται στο γεγονός ότι ορισμένες τράπεζες δεν ελέγχουν αν ο λογαριασμός από τον οποίο αποστέλλονται τα χρήματα έχει τα χρήματα πριν τα διαθέσουν σε όποιον εξαργυρώνει την επιταγή.

Αυτό σημαίνει ότι η Σετινγκάρντ είδε ότι είχε τα 85.000 δολάρια στον λογαριασμό της την επόμενη μέρα και τα έστειλε στην αδελφή του Μάρκ. Της είπε μάλιστα ότι μπορούσε να κρατήσει 3.000 δολάρια από τα χρήματα ως ένδειξη καλής πίστης.

Παρόλα αυτά, εκείνη ένιωθε άβολα με την κατάσταση και του έστειλε ένα μήνυμα:

«Είμαι κουρασμένη και δεν καταλαβαίνω και νιώθω ότι θα με συλλάβουν για ξέπλυμα χρήματος ή κάτι τέτοιο».

«Όχι μωρό μου. Δεν υπάρχει ξέπλυμα χρήματος, δεν θα συλληφθείς, το υπόσχομαι», απάντησε ο απατεώνας, ο οποίος φρόντισε να καταθέσει την επιταγή σε ΑΤΜ αντί να την δώσει σε ταμία, κάτι που βοηθάει στο να διασφαλιστεί ότι η επιταγή θα κατατεθεί.

Μετά από αυτό, η τράπεζα συνειδητοποίησε ότι η επιταγή ήταν ακάλυπτη και χρέωσε τον λογαριασμό της Σετινγκάρντ, βγάζοντας τον αρνητικό σε 84.334 δολάρια.

Η επιταγή είχε εκδοθεί από την Central Christian Church στη Μέσα της Αριζόνα και η ασφάλεια εκεί διαπίστωσε γρήγορα ότι η επιταγή ήταν πλαστή.

Ο Κόρι Κάλκινς, σύμβουλος ασφαλείας της τράπεζας, δήλωσε στην εφημερίδα Chicago Tribune: «Ήταν προφανώς πλαστογραφία και απάτη. Δεν εκδίδουμε επιταγές 85.000 δολαρίων».

Η 37χρονη, όμως, τόσο ερωτευμένη που ήταν μαζί του, του έδωσε πρόσβαση ακόμη και στον λογαριασμό του κινητού της τηλεφώνου, αφού προσφέρθηκε να πληρώσει τον μηνιαίο λογαριασμό της.

Εκείνος προχώρησε σε ακριβές κλήσεις από τη Νιγηρία, συγκεντρώνοντας 5.000 δολάρια στο λογαριασμό, ενώ δεν δίστασε να αγοράσει για τον εαυτό του ακόμη πέντε iPhones.

Όταν είδε το τεράστιο αρνητικό υπόλοιπο, η Σετινγκάρντ επικοινώνησε αμέσως με τον Μάρκ, ο οποίος έκανε τον χαζό και συνέχισε να δικαιολογείται, μέχρι που τελικά έλαβε ένα τελευταίο περίεργο μήνυμα από τον λογαριασμό του.

«Είμαι ο Φιοράνι, εκπρόσωπος της Ε6 του κρατικού Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών», ανέφερε το μήνυμα.

«Λυπούμαστε που σας το ανακοινώνουμε, κυρία Σετινγκάρντ, αλλά καμία από τις πληροφορίες αυτού του ατόμου δεν είναι αληθινή. Ο δράστης καταφέρνει να κλέβει πληροφορίες από διάφορους ανθρώπους, να ανοίγει τραπεζικούς λογαριασμούς στο όνομά τους και να χρησιμοποιεί την ταυτότητά τους για πράξεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος».

Ο λογαριασμός του Μάρκ στο Facebook σταμάτησε να ανταποκρίνεται μετά από αυτό και η Σετινγκάρντ συνειδητοποίησε ότι ο Φιοράνι, όπως και ο Μάρκ, ήταν απατεώνας.

Αλλά μετά από τρεις εβδομάδες σιωπής, ο λογαριασμός της έστειλε ξανά μήνυμα και της είπε απλώς «γεια», με την εξοργισμένη, πια, 37χρονη να απαντά αμέσως «κατέστρεψες τη ζωή μου. Ποιος είσαι εσύ; Πού είσαι;».

Ο απατεώνας απάντησε ότι το πραγματικό του όνομα είναι Γουίλιαμ Όζο, και σε μια τελευταία απελπισμένη προσπάθεια να την κρατήσει στο κόλπο της απάτης, της ομολόγησε την αγάπη του, στέλνοντας αυτή τη φορά μια «πραγματική» φωτογραφία του, η οποία έμοιαζε πολύ διαφορετική από την προηγούμενη.

Είπε, επίσης, ότι ήταν μέλος ενός εγκληματικού δικτύου στη Νιγηρία και ότι εξαπατά ανθρώπους για να ζήσει. Ισχυρίστηκε ότι «αισθάνομαι άσχημα που σε εξαπατώ, αλλά δεν έχω άλλη επιλογή».

Σε ένα άλλο μήνυμα ο απατεώνας έγραψε: «Οι κανονικές δουλειές εδώ δεν είναι σαν αυτές στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου όλα είναι καλά», εξηγώντας πως «κάνει την ψυχή μου σκοτεινή και το μισώ αυτό, αλλά τι επιλογή έχω;».

Ο ίδιος, μάλιστα, συνέχισε το «παραμύθι» ότι την είχε ερωτευτεί κατά τη διάρκεια της απάτης του λέγοντας πως «Σε ένα σημείο ήθελα να σταματήσω την όλη απάτη γιατί σε ερωτεύτηκα ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ. Άρχισα να εκτρέπομαι από τις ψεύτικες ιστορίες μου στην πραγματική μου ζωή».

Αλλά και πάλι, η τρυφερή συμπεριφορά φάνηκε να είναι ένα τέχνασμα, καθώς της ζητήθηκε και πάλι να καταθέσει μια επιταγή 30.000 δολαρίων, κάτι που η 37χρονη αρνήθηκε να κάνει.

Η Σετινγκάρντ κατέληξε τελικά σε διακανονισμό με την τράπεζά της για να σβήσει το χρέος των 85.000 δολαρίων, αλλά λέει ότι το έκαναν μόνο αφού απειλήθηκαν από την κακή κάλυψη των μέσων μαζικής ενημέρωσης.



Τα πιο σημαντικά