Πώς είναι να ζεις και να δουλεύεις σε ορυχείο στη Σιβηρία στους -36 βαθμούς;

27 Οκτωβρίου, 2015 2:38 ΜΜ
More videos

Ένας από τους πιο δύσκολους χώρους εργασίας στον κόσμο είναι το ορυχείο Kupol στη Σιβηρία, πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, όπου το θερμόμετρο δείχνει έως και 35 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν. Χρυσός πρωτοανακαλύφθηκε στην περιοχή τη δεκαετία του 1940. Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην εξόρυξή του υπό το καθεστώς του Στάλιν ήταν τα «γρανάζια» του συστήματος των γκουλάγκ.

Σήμερα οι εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται στο ορυχείο στην περιοχή Τσουκότκα, στη βορειοανατολική Ρωσία, απολαμβάνουν ζωή με ανέσεις παρά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και την απομονωμένη τοποθεσία του ορυχείου. Το ορυχείο λειτουργεί όλες τις ημέρες της εβδομάδας, και τα Σαββατοκύριακα, ενώ οι εργαζόμενοι απασχολούνται 12 ώρες την ημέρα.

Η δουλειά είναι δίμηνη, ακολουθεί δίμηνη διακοπή και ξανά δίμηνη εργασία. Οι χώροι ψυχαγωγίας για τους εργαζόμενους στο ορυχείο περιλαμβάνουν γυμναστήριο και καφετέρια ενώ υπάρχει και σύνδεση ίντερνετ. Πινγκ πονγκ, τηλεόραση και μπιλιάρδο είναι μερικά από τα πράγματα με τα οποία οι υπάλληλοι περνούν το χρόνο τους για να ξεκουραστούν και να χαλαρώσουν.

Λόγω της απομακρυσμένης θέσης του, η προμήθεια του ορυχείου με όλα τα απαραίτητα για τους 1.200 εργαζόμενούς του απαιτεί σοβαρό κι έγκαιρο προγραμματισμό. Οι προμήθειες τροφίμων παραλαμβάνονται με ορίζοντα… διετίας μέσω «παγωμένης» οδού μήκους 350 χιλιομέτρων. Λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, ο δρόμος είναι προσβάσιμος μόνο από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο. Υπάρχει επίσης και μια υδροπονική εγκατάσταση όπου καλλιεργούνται λαχανικά για την ισορροπημένη διατροφή των εργαζομένων.

Τη ζωή στο ορυχείο φωτογράφισε η Ρωσίδα φωτογράφος Elena Chernyshova.
600_php4P0O0w 600_php27OwXU 600_phpEj2YnE 600_phpeo60u0 600_phpHz5yMx 600_phpQ0t66g SIBERIA4 SIBERIA7 SIBERIA10

Img423970634

image-1 image-2 image-3 image-4 image-5 image-6 image-7 image-8 image

Πηγή: atlasobscura