Σεξ μόνο με ρητή συναίνεση πλέον στη Σουηδία αλλιώς θεωρείται βιασμός

22 Δεκεμβρίου, 20176:23 ΜΜ
More videos

O νέος «νόμος περί συναίνεσης» που κατέληξε η κυβέρνηση Σοσιαλιστών και Πράσινων της Σουηδίας και  πέρασε χτες, 25 Μαΐου, στη βουλή της Σουηδίας είναι πρωτοποριακός και ταυτόχρονα αμφιλεγόμενος.

Όπως προβλέπει, κάθε πολίτης υποχρεούται να έχει τη ρητή συγκατάθεση του ή της συντρόφου του -τόσο σε περίπτωση ετερόφυλων ζευγαριών ή ζευγαριών του ίδιου φύλου- προκειμένου να προχωρήσουν στην ερωτική πράξη.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου, αν και αρκεί η προφορική συγκατάθεση, δίνεται η δυνατότητα αυτό να απαιτείται και γραπτά, κάτι που προσφέρει μεγαλύτερη σιγουριά και διασφάλιση.

«Είναι πολύ απλό. Το σεξ πρέπει πάντα να είναι εκούσιο. Όταν δεν συμβαίνει αυτό, δεν πρέπει να προχωρά κανείς», δήλωσε για το θέμα ο πρωθυπουργός της χώρας, Stefan Löfven.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρόσφατα, υπήρχε πρόβλεψη που αφορούσε την άρνηση -με την έννοια ότι ο καθένας και η καθεμία μπορούσε να αρνηθεί την ερωτική πράξη λέγοντας «όχι σημαίνει όχι».

Τώρα, όμως, εκτιμήθηκε ότι απαιτούνταν μια νέα νομοθετική ρύθμιση, κυρίως για να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα εξαναγκασμού κυρίως των γυναικών στη σεξουαλική πράξη.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι με τον νέο νόμο διευρύνεται η έννοια της «σεξιστικής βίας» και ισχύει σε περισσότερες περιπτώσεις από ό,τι μέχρι σήμερα.

Οι επικριτές του νόμου προβάλλουν το επιχείρημα ότι αν και είναι αναγκαίο να προστατευθούν οι πάντες από κάθε έκφραση σεξισμού, οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις κινδυνεύουν να «σκοτώσουν» τον ερωτισμό, μαζί με τη γοητεία και τον μυστικισμό που τον συνοδεύουν.

[dailymail]

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Tilestwra.com στο Google News