Σερβία: Λιτανεία χιλιάδων ανθρώπων στο Βελιγράδι κατά του EuroPride με σταυρούς και εικόνες

31 Αυγούστου, 2022 4:49 ΠΜ
More videos

Διαδήλωση κατά του Europride έγινε στο Βελιγράδι με χιλιάδες κόσμου να έχει βγει στους δρόμους με πανό και θρησκευτικές εικόνες.

Συγκεκριμένα διαδηλωτές πραγματοποίησαν «λιτανεία για τη σωτηρία της Σερβίας» με εκκλησιαστικούς ύμνους και θυμιατά στο Βελιγράδι την Κυριακή,

Οι πολίτες που αντιδρούν δηλώνουν αφοσιωμένοι στις παραδοσιακές αξίες και ενάντιοι στο Europride και στην προώθηση των δικαιωμάτων των LGBT.

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση ακύρωσης του Europride από τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κεντρικοί δρόμοι της πρωτεύουσας της χώρας γέμισαν με κόσμο, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα, κρατούσαν εικόνες και σταυρούς, ενώ ορισμένοι είχαν ακόμη και φωτογραφίες του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.


Αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη συγκέντρωση ομάδων και οργανώσεων κατά της διεξαγωγής του Europride στο Βελιγράδι.

Πριν δύο εβδομάδες, στις 14 Αυγούστου, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της Σερβίας, με την υποστήριξη από ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τη σερβική ιστοσελίδα Danas, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης οι πολίτες υπέγραψαν αίτημα για την απαγόρευση του EuroPride μπροστά από τον Ναό του Αγίου Σάββα.


Ο επίσκοπος Νικάνωρ είπε ότι ενδιαφέρονται για τη διατήρηση της ιστορίας, των εκκλησιών και των παραδόσεων της Σερβίας και χαιρέτισε την απόφαση των κρατικών αρχών να μην διοργανώσουν το Europride.

Το EuroPride επρόκειτο να διεξαχθεί στο Βελιγράδι από τις 12 έως τις 18 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για μία μεγάλη πανευρωπαϊκή εκδήλωση, η οποία κάθε χρόνο πραγματοποιείται σε διαφορετική ευρωπαϊκή πόλη. Πρώτη φορά διοργανώθηκε το 1992 στο Λονδίνο. Ωστόσο ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε την ακύρωση της διεξαγωγής λόγω της «δύσκολης κρίσης» στο Κόσοβο.


Ο Σέρβος πρόεδρος είπε ότι δεν είναι ευχαριστημένος με την απόφαση, αλλά ότι η Σερβία πρέπει να επικεντρωθεί σε άλλα θέματα.

Οι διοργανωτές από την πλευρά τους επιμένουν ότι η παρέλαση θα πραγματοποιηθεί κανονικά παρά την «παράνομη απαγόρευση».