Σέρρες: Σε έγκυο χορηγήθηκαν τα πρώτα μονοκλωνικά αντισώματα – Αγωνία στην Κρήτη για 3 νεογέννητα

15 Δεκεμβρίου, 20217:22 ΜΜ

Το πρώτο περιστατικό χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στο Νοσοκομείο Σερρών, χορηγήθηκε σε μια έγκυο που διανύει το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης της.

Αυτό ανακοίνωσε ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας και Μαιευτήρας κ. Δημήτρης Μπαλαξής για την χορήγηση των οποίων ακολουθείται μια συγκεκριμένη διαδικασία. Η εγκυμονούσα παρουσίασε ελαφρά συμπτώματα και ακολουθεί την θεραπεία της στο σπίτι.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΟΝΟΚΛΩΝΙΚΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ

Τα μονοκλωνικά αντισώματα ενδείκνυνται για μη νοσηλευόμενους ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω με διάγνωση COVID-19 ήπιας προς μέτριας βαρύτητας και αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές.

Ένα μονοκλωνικό αντίσωμα είναι ένα αντίσωμα (πρωτεΐνη) που έχει σχεδιαστεί για να αναγνωρίζει και να προσκολλάται σε μια συγκεκριμένη δομή (αντιγόνο) του ιού SARS-CoV-2. Πολλά διαφορετικά μονοκλωνικά αντισώματα διερευνώνται για την αντιμετώπιση της COVID-19. Κάθε μονοκλωνικό αντίσωμα προσκολλάται στην ακίδα πρωτεΐνη του SARS-CoV-2 σε διαφορετική θέση. Η σύνδεση δεν επιτρέπει στον ιό να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα. Η θεραπεία με εξουδετερωτικά μονοκλωνικά αντισώματα μπορεί να παρέχει άμεση, παθητική ανοσία και μπορεί να περιορίσει την εξέλιξη της νόσου COVID19 και τις επιπλοκές της.

ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΓΙΑ 3 ΝΕΟΓΝΑ ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΟΝ ΙΟ

Δύο νεογνά, μόλις λίγων ημερών, μετεφέρθηκαν και νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου με κορωνοϊό.

Τα δύο βρέφη, 6 και 23 ημερών, έχουν εισαχθεί στη Μονάδα Νεογνών της Παιδιατρικής Κλινικής και σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ Γιώργος Χαλκιαδάκης η κατάστασή τους είναι καλή και νοσηλεύονται για προληπτικούς λόγους.

Όπως ανέφερε, τα δύο νεογνά παρουσίασαν ελαφρά συμπτώματα και συγκεκριμένα ρινίτιδα το ένα και ελαφρύ βήχα το άλλο και καθώς οι μητέρες τους είναι θετικές στον κορονοϊό η αντίδραση των γονιών τους ήταν άμεση.

Τα δύο βρέφη υποβλήθηκαν σε διαγνωστικά τεστ που βγήκαν θετικά και για κρίθηκε ότι θα πρέπει να νοσηλευθούν κυρίως για να τεθούν υπό στενή παρακολούθηση από τους γιατρούς. Ωστόσο, σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου, η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή και σε λίγες ημέρες αναμένεται να επιστρέψουν στα σπίτια τους και στις αγκαλιές των γονιών τους.

Υπενθυμίζεται πως ένα ακόμη βρέφος 40 ημερών νοσηλεύεται στην παιδιατρική κλινική Covid του νοσοκομείου Χανίων.

ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΣ ΟΙ ΜΗΤΕΡΕΣ ΤΟΥΣ

Όπως είπε ο κ. Χαλκιαδάκης και οι δύο μητέρες δεν είχαν εμβολιαστεί, μολύνθηκαν από τον ιό και παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Τόνισε, τέλος, την ανάγκη εμβολιασμού των εγκύων γυναικών που είναι περισσότερο ευαίσθητες στον κορονοϊό, προκειμένου να αποφευχθούν μολύνσεις και βαριές νοσήσεις κατά την εγκυμοσύνη, ακόμη και η μετάδοση του ιού στα νεογνά, υπενθυμίζοντας ότι έχουν ήδη χαθεί ζωές εγκύων που νόσησαν κατά την κύηση.

Πηγή: infokids.gr

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News