Σε πορεία συρρίκνωσης η πανδημία – Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τους 30 – 34 – Τι ανοίγει στις 31/5

29 Μαΐου, 20211:47 ΜΜ
More videos

(Συνεχές upd) Σταθερά σε πορεία συρρίκνωσης παραμένει η πανδημία στη χώρα, χωρίς αυτό να συνεπάγεται χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων προστασίας.
Δεν νοείται ασφαλής επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς επαρκή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, ξεκαθαρίζουν οι ειδικοί, επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσης συμμετοχής στην εμβολιαστική εκστρατεία που προσεγγίζει τους 5,5 εκατ. εμβολιασμούς και η οποία αυξάνει συνεχώς ταχύτητες: Σήμερα, 29/5,  άνοίξε η πλατφόρμα σε όλα τα εμβόλια για τους 30-34 ενώ ξεπέρασαν τις 100.000 τα ραντεβού από την ομάδα 35-39 ετών.
Μετά την επιβεβαίωση που ανέμενε η κυβέρνηση για τις παραλαβές των εμβολίων, την Παρασκευή 28/5 το βράδυ άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού και για τους άνω των 18 για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Σημειώνεται ότι οι 18+ εμβολιάζονται ήδη με το συγκεκριμένο εμβόλιο στα νησιά.
Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται και το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους 18-29.

Κικίλιας (Υπ. Υγείας): Κάθε εμβόλιο που έρχεται στο Πρόγραμμα «Ελευθερία» διοχετεύεται αμέσως στις εμβολιαστικές γραμμές

Το εμβολιαστικό κέντρο του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, επισκέφθηκε σήμερα Σάββατο 29 Μαΐου το πρωί, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και συνομίλησε με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και τους πολίτες.
«Είμαι πολύ ικανοποιημένος με τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται ο εμβολιασμός των συμπολιτών μας σε όλη τη χώρα, στα νησιά μας και εδώ στη Σύρο όλα είναι εξαιρετικά», δήλωσε ο Β. Κικίλιας επισημαίνοντας πως οι υγειονομικοί με επαγγελματισμό, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους έτσι ώστε να εμβολιαστούν οι πολίτες με ασφάλεια, γρήγορα, με σωστούς υγειονομικούς κανόνες και να μπορέσουν να κινηθούν με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα καλύτερα και πιο ελεύθερα.
«Έχουμε μπροστά μας την τουριστική περίοδο και οφείλουμε να τονώσουμε και να ενισχύσουμε την οικονομία μας, το τουριστικό μας προϊόν, με τους ανθρώπους να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία, πάντα, όμως, τηρώντας και τους κανόνες Δημόσιας Υγείας.

Ενίσχυση με νέα εμβόλια της «Ελευθερίας»

Θέλω να πω ότι όποια εμβόλια έρχονται στο Πρόγραμμα «Ελευθερία», αμέσως διοχετεύονται μέσα από το μηχανισμό μας στις εμβολιαστικές γραμμές και εμβολιάζουμε τους συμπολίτες μας.
Αυτό γίνεται πλέον από χθες το βράδυ και με τα εμβόλια της Johnson & Johnson σε όλη τη χώρα για τους συμπατριώτες μας από 18 ετών και άνω», επισήμανε ο υπουργός Υγείας και συνέχισε: «Με βάση τον αριθμό των εμβολίων τα οποία έχουν έρθει- 50.000 εμβόλια- αυτή τη στιγμή εξασφαλίσαμε τα νησιά μας και θα υπάρχουν εμβολιαστικές γραμμές και στην υπόλοιπη χώρα.
Και όπως θα έρχονται οι παραδόσεις των εμβολίων όλων των εταιρειών έτσι θα συνεχίσουμε, με πολύ γρήγορους ρυθμούς, να εμβολιάζουμε όλους τους συμπατριώτες μας.
Ζητώ για ακόμη μια φορά από όλους τους Έλληνες να προσέχουν, να περιφρουρήσουμε τη χώρα μας, τα νησιά μας.
Υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος της Covid-19, γι’ αυτό και θα προχωρήσουμε βήμα- βήμα, σωστά και οργανωμένα και στο τέλος νομίζω ότι θα έχουμε χαρεί όλοι μια επιτυχημένη τουριστική περίοδο με κανόνες Δημόσιας Υγείας».

Θεμιστοκλέους: Εντός καλοκαιριού θα επιτευχθεί ο στόχος του 50% εμβολιασμένων στη χώρα

Σχεδόν 2.000.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους στην Ελλάδα και συνολικά περίπου 5.400.000 δόσεις όλων των εμβολίων έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στη χώρα, όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Ο κ. Θεμιστοκλέους μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι εντός του καλοκαιριού θα επιτευχθεί ο στόχος του 50% εμβολιασμένων στη χώρα, διευκρινίζοντας ότι οι ρυθμοί εμβολιασμού καθορίζονται από τις παραδόσεις των εμβολίων.

Για όσους νόσησαν

Όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, για τους πολίτες που έχουν νοσήσει το δεύτερο ραντεβού για τον εμβολιασμό τους θα ακυρωθεί αυτόματα για όλους την επόμενη Τρίτη.
Όπως είπε, «έξι μήνες μετά την ημερομηνία νόσησης ο κάθε πολίτης θα λάβει sms που θα του υπενθυμίζει να κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό».

Εμβολιασμός στις ηλικίες 12-15 ετών

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι έχει δοθεί το “πράσινο φως” για τον εμβολιασμό στις ηλικίες 12-15 ετών και η χώρα μας θα ακολουθήσει τις οδηγίες των ειδικών σχετικά με το εάν θα προγραμματιστούν τα ραντεβού πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Περαιτέρω, επισήμανε ότι σε μια εβδομάδα θα ανακοινωθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό των κατάκοιτων.
Τέλος, περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, σημείωσε ότι ο διάλογος για το συγκεκριμένο θέμα έχει ανοίξει για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι υγειονομικοί.
Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού ανέφερε ότι θα χρησιμεύει και για τις μετακινήσεις στο εξωτερικό.

Βασιλακόπουλος: Δεν είμαστε τόσο όσο θα θέλαμε στη δημιουργία τείχους ανοσίας

Δεν είμαστε τόσο κοντά όσο θα θέλαμε στο απαιτούμενο ποσοστό του 70% για τη δημιουργία τείχους ανοσίας, παρά τους επιταχυνόμενους ρυθμούς εμβολιαστικής κάλυψης, εκτιμά ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Εάν υπολογίσουμε τους ανθρώπους που έχουν επισήμως διαγνωστεί ως πάσχοντες από κορωνοϊό και άρα έχουν φυσική ανοσία, συν αυτούς που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, αυτή την στιγμή έχουμε ένα 25% του πληθυσμού που έχει πλήρη ανοσία, επισήμανε ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Την ίδια ώρα υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό πληθυσμού που έχει μέχρι στιγμής μόνο την μια δόση και έχει μερική ανοσία, συμπλήρωσε.

Απαραίτητος ο εμβολιασμός των μεγαλύτερων ηλικιών

«Άρα έχουμε δρόμο μπροστά μας τον οποίον πρέπει να τραβήξουμε όλοι μαζί» σημείωσε και υπογράμμισε πως κατά προτεραιότητα πρέπει να φτάσουμε στο τείχος ανοσίας έχοντας εμβολιάσει τους πολίτες άνω των 60 ετών.
Όπως εξήγησε συγκεκριμένα, εάν γίνει διαφορετικά όταν θα φτάσουμε στο 70% το τείχος ανοσίας έχοντας εμβολιασμένους που κυρίως ανήκουν σε ηλικιακές ομάδες που κινδυνεύουν πολύ λιγότερο ( άτομα 18 ετών πχ) θα έχουμε θρηνήσει πολλά θύματα που ανήκουν σε ηλικίες άνω των 60 ετών.

Σταθεροποιείται το ιικό φορτίο των λυμάτων στη Θεσσαλονίκη

Σταθεροποίηση της συγκέντρωσης του SARS-CoV-2 στα λύματα δείχνουν και οι τελευταίες ημερήσιες μετρήσεις, κατά την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Μετά από μία μικρή αποκλιμάκωση που καταγράφηκε έως τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, η τάση από τις 19 Μαΐου μέχρι και την πιο πρόσφατη μέτρηση της 27ης Μαΐου, είναι σταθεροποιητική, καθώς παρατηρούνται μικρές αυξομειώσεις μεταξύ των ημερών.
Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 26/05 και της Πέμπτης 27/05 είναι:

 • Μειωμένη οριακά (-14%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, της Δευτέρας, 24/05 και της Τρίτης, 25/05.
 • Μειωμένη κατά 29% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης, 19/05 και Πέμπτης, 20/05.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Ραντεβού και με τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια για τους πολίτες ηλικίας 30-34

Άνοιξε η πλατφόρμα στο emvolio.gov.gr προκειμένου οι πολίτες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 30-34 ετών να μπορούν να κλείνουν ραντεβού για όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, δηλαδή Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.
Είχε προηγηθεί την Τετάρτη 26 Μαΐου το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 35-39 για ραντεβού με τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια, αλλά και αντίστοιχα στις 21 Μαΐου για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40- 44.
Στο μεταξύ, σήμερα (29/5) εμβολιάζονται πολίτες άνω των 18 ετών με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson, πολίτες άνω των 30 ετών με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα ο εμβολιασμός κατά της covid-19 προχωρά με γρήγορους ρυθμούς.
Κανονικά προχωρούν η Επιχείρηση «Ελευθερία» και η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» και μάλιστα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό και αυτό αποτυπώνεται και στον επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο εμβολιασμών ανά 100.000 κατοίκους, όπου η χώρα μας είναι στην τρίτη θέση μεταξύ 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στην πέμπτη θέση ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.

Ποιες «ποινές» θα επισύρει η επιδημιολογική αύξηση

Η σταθερή μείωση στους επιδημιολογικούς δείκτες εξασφάλισε τα επόμενα βήματα προς την ολική επιστροφή στην κανονικότητα.

Έτσι, από τη Δευτέρα 31 Μαΐου:

 • επαναλειτουργούν τα γυμναστήρια, με αλλαγές στα υφιστάμενα πρωτόκολλα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες αναφορικά με ασκήσεις που δεν συμβαδίζουν με χρήση μάσκας
 • ανοίγουν τα γήπεδα 5Χ5 και μπάσκετ σε υπαίθριους χώρους για ερασιτέχνες αθλούμενους με εβδομαδιαίο self test, τήρηση περιορισμών χωρητικότητας, καταλόγου εισερχομένων και των υγειονομικών μέτρων
 • επιτρέπονται οι εκλογές αιρετών εκπροσώπων διά ζώσης, εφόσον τα εγκεκριμένα μέλη δεν είναι πάνω από 150.

Γυμναστήρια: Ποιοι πρέπει να φορούν μάσκα και ποιοι όχι

Τις διευκρινίσεις για το ποιοι θα πρέπει να φορούν μάσκα στα γυμναστήρια και ποιοι μπορούν να γυμνάζονται χωρίς μάσκα έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Όπως ανακοίνωσε θα ισχύουν τα κάτωθι:

 • Όσοι ασκούμενοι κάνουν αερόβια άσκηση μπορούν να μη φορούν μάσκα μόνο εφόσον υπάρχει τουλάχιστον απόσταση τριών μέτρων από άλλους ασκούμενους
 • Ασκούμενοι που αντιμετωπίζουν έντονα αναπνευστικά προβλήματα καλό είναι να αποφεύγουν την έντονη αερόβια άσκηση με μάσκα
 • Οι ασκούμενοι μπορούν να φορούν είτε διπλή απλή μάσκα είτε μονή μάσκα ΚΝ95 ή FFP2

Από τον Ιούνιο μειώνεται στο 25% η υποχρεωτική τηλεργασία για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και επανεκκινούν (από 1/6) οι αθλητικές διοργανώσεις εκτός σταδίων μέχρι 300 άτομα, με rapid ή pcr test, ηλεκτρονικές εγγραφές, χρήση μάσκας πριν την εκκίνηση και μετά τον τερματισμό, χωρίς θεατές και απονομές.
Παράλληλα, η επιδημιολογική επιτήρηση περνά και «στα χέρια» των πολιτών, οι οποίοι από τις 31 Μαΐου θα μπορούν μέσω της πλατφόρμας covid-19.gov.gr να ενημερώνονται για την πορεία της πανδημίας σε τοπικό αλλά και πανελλαδικό επίπεδο -και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ακολούθως-, και συγκεκριμένα για:

 • τον δείκτη θετικότητας (θετικά αποτελέσματα ως προς τα διενεργηθέντα τεστ)
 • την αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση
 • την ανοδική, καθοδική ή σταθερή τάση των κρουσμάτων συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα
 • τον εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού ανά περιοχή με τουλάχιστον μία δόση.

Σε περίπτωση σοβαρής επιδημιολογικής αύξησης, προβλέπονται:

 • απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 06.00 π.μ.
 • περιορισμός της λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε ανοιχτό, υπαίθριο χώρο, με φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών και απαγόρευση μουσικής όλο το 24ωρο, με απολύμανση καταλόγων στην εναλλαγή των πελατών, απολυμαντικό σε κάθε τραπέζι, υποχρεωτική μάσα από προσωπικό και πελάτες
 • αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές, συναυλίες,
 • απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο σε δημόσιο και ιδιωτικό χώρο.
 • έως ως 4 άτομα και έως 6 για οικογένειες σε κάθε τραπέζι στους χώρους εστίασης
 • αναστολή των οικοδομικών εργασιών
 • αναστολή των θρησκευτικών τελετών εξαιρουμένων των κηδειών, με παρουσία έως 9 ατόμων και τέλεση λειτουργιών μόνο από τους λειτουργούς.

Πέντε κόκκινες περιοχές κόντρα στην υποχώρηση της πανδημίας

Την κρυστάλλινη εικόνα μιας πανδημίας σε αποδρομή αποτυπώνουν οι μειώσεις στους επιδημιολογικούς δείκτες την τελευταία εβδομάδα και, συγκεκριμένα, κατά 13% αναφορικά με την πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), κατά 16% για τα νέα κρούσματα (500 λιγότερα) και 16% για τους θανάτους λόγω COVID-19, με τις νέες εισαγωγές (259 χθες) σταθερά μειωμένες και τα εξιτήρια περισσότερα.
Μικρότεροι σε σχέση με προχθες είναι οι αριθμοί νέων κρουσμάτων -1.585 έναντι 1.905 επί περισσότερων μάλιστα τεστ-, και διασωληνωμένων -521 από 40- με τους θανάτους μόνο αυξημένους κατά έναν (40 σήμερα), σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Αναφορικά με τα κρούσματα, αξίζει να σημειωθεί το σημαντικό στοιχείο για το πανίσχυρο όπλο των self tests: τα 25.179 θετικά αποτελέσματα που προέκυψαν κατόπιν επανελέγχων για 243.003 ηλεκτρονικές δηλώσεις, αντιστοιχούν στο 50% σχεδόν των κρουσμάτων που διαγνώστηκαν κατά τον Μάιο.
Ωστόσο, αν και η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παραμένει γενικά καλή, ανησυχία υπάρχει για πέντε κόκκινες περιοχές και συγκεκριμένα τους δήμους Ρόδου, Μυτιλήνης, Τροιζηνίας και Χανίων και την Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Σύρου.

Στους 11.995 οι νεκροί

Τα τελευταία (στις 28/5) εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.585, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 398.898.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 28 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.102 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
e1_12.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 40, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.995 θάνατοι.
Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 521 (χθες 540).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 85,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

e2_13.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.411 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 231 (ημερήσια μεταβολή +12,14%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 227 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
xartis28_5.jpg

 

 

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News