Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΣε έξαρση κορονοϊóς, κоξάκι, γρίπn - Μεγάλn ανnσυχία για εγκεφαλίτıδα, μηνιγγίτıδα, μυοκαρδίτıδα,...

Σε έξαρση κορονοϊóς, κоξάκι, γρίπn – Μεγάλn ανnσυχία για εγκεφαλίτıδα, μηνιγγίτıδα, μυοκαρδίτıδα, περıκαρδίτιδα

Ποια είναι τα συμπτώματα – Μεγάλη ανησυχία για τα παιδιά και ευάλωτους πληθυσμός

Ανησυχία επικρατεί για τα κρούσματα του ιού κοξάκι στα παιδιά, καθώς φαίνεται πως είναι σε έξαρση, αλλά και για τα κρούσματα κορονοϊού και γρίπης σε ολόκληρη τη χώρα. Η κα Ματίνα Παγώνη κρούει το κώδωνα του κινδύνου και τονίζει πως θα πρέπει οι πολίτες να εμβολιαστούν και να προσέχουν τα παιδιά για την έξαρση του ιού κοξάκι, κυρίως στη Θεσσαλία.

Δείτε το βίντεο




Όλοι προβληματίστηκαν γιατί 41 περιστατικά ήταν στη Λάρισα αλλά δεν είναι μόνο εκεί.

Μιλώντας στο Mega, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη ανέφερε αρχικά για τον ιό κοξάκι σε παιδιά, που βρίσκεται σε έξαρση στη χώρα μας ότι «τα συμπτώματα είναι τα γνωστά και αυτό που προβληματίζει περισσότερο είναι ότι το 50% των παιδιών μπορεί να είναι ασυμπτωματικό». Και συμπλήρωσε: «Ο ιός αυτός είναι γνωστός σε όλους μας. Κυρίως αυτές τις εποχές είναι σε έξαρση. Ξεκινάει με πυρετό, πονόλαιμο και όταν ξεκινάνε τα εξανθήματα υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία στους γονείς. Είναι ιός που επηρεάζει παιδιά κάτω των 5 ετών. Είναι η ώρα να χρησιμοποιούν περισσότερα αντισηπτικά. Σε 5 με 7 μέρες είναι καλύτερη η εικόνα».

Όπως σημειώνει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ: «Φοβούνται τις επιπλοκές, που είναι σπάνιες, αλλά είναι η εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα. Αυτό φοβούνται όλοι».

Ο ιός προσβάλλει ανηλίκους κάτω των 5 ετών και μεταδίδεται με σταγονίδια και από μολυσμένες επιφάνειες. Επειδή δεν υπάρχει εμβόλιο, οι γονείς, με τα πρώτα συμπτώματα, θα πρέπει να απευθύνονται στους παιδιάτρους και να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι εφόσον εκδηλώσουν καταβολή.

Δείτε το βίντεο




Κορονοϊός και γρίπη

Την ίδια στιγμή, σε έξαρση είναι ο κορονοϊός και η γρίπη. «Ευτυχώς για τους μεγάλους τα αντιικά φάρμακα βοήθησαν πάρα πολύ, τα εμβόλια τώρα έχει περάσει αρκετό χρονικό διάστημα και τα αντισώματα έχουν μειωθεί κατά πολύ, γι’ αυτό είπαμε ότι οι ευπαθείς ομάδες, χωρίς να είναι υποχρεωτικό, να πάνε να κάνουν το εμβόλιο το επικαιροποιήμενο» είπε η κ. Παγώνη και συμπλήρωσε: «Έχουν αρχίσει και οι γρίπες και ο ένας μεταδίδει στον άλλον γιατί όλοι έχουμε χαλαρώσει. Θέλει λίγο προσοχή. Ας ξεκινήσουν να κάνουν τα εμβόλια της γρίπης γιατί λίγο το αργήσαμε, ειδικά οι ομάδες υψηλού κινδύνου, γιατί αυτοί έχουν τα υποκείμενα νοσήματα».

Τα πιο σημαντικά