Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΣχεδόν έτοιμο το τζαμί που κατασκευάζεται στον Βοτανικό

Σχεδόν έτοιμο το τζαμί που κατασκευάζεται στον Βοτανικό

Στην τελική του φάση μπαίνει σταδιακά η κατασκευή του ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα, για την δημιουργία του οποίου για αρκετά χρόνια υπήρχαν τεράστια εμπόδια.

Το iefimerida μπήκε μέσα στον χώρο στον Βοτανικό και κατέγραψε εικόνες από το κτίριο του ισλαμικού τεμένους αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο που ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί. Παρ’ ότι σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό το τζαμί θα έπρεπε να είχε παραδοθεί ήδη από πέρυσι, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του. Το κυρίως κτίριο έχει χτιστεί, ωστόσο απομένει να ξεκινήσουν οι εργασίες για την εσωτερική διακόσμηση αλλά και για την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, που εκτείνεται σε 17 στρέμματα. Σημειώνεται πως οι εικόνες που βλέπετε αποτυπώνουν την σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το τέμενος και δεν είναι η τελική του διαμόρφωση.

c1c095b1c3eb5ef9ffc59b2bafbeab14

c9139de1153f77e40f05df7cdfac112ac4cc04e67bef5f17853daef4b46924391688121845eae88f5a7315d930ef9271

Τέμενος χωρίς μιναρέ

Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες του iefimerida, το τέμενος, το οποίο δεν προβλέπεται να έχει μιναρέ, διαθέτει έναν μεγάλο χώρο λατρείας για τους άνδρες και έναν ακόμη για τις γυναίκες. Το τέμενος έχει χωρητικότητα για 350 άτομα. Ωστόσο, μεγαλύτερος αριθμός πιστών θα μπορεί να βρίσκεται για προσευχή και στον εξωτερικό χώρο. Στο κέντρο της μεγάλης αίθουσας βρίσκεται το αντίστοιχο «ιερό» των μουσουλμάνων, όπου στέκεται ο ιμάμης, γνωστό ως «μιχράμπ», το οποίο βλέπει προς στη Μέκκα. Στο ίδιο κτίριο υπάρχουν τουαλέτες και μικροί βοηθητικοί χώροι. Για την κατασκευή του τεμένους εμπλέκονται πολλά υπουργεία και διαφορετικές υπηρεσίες. Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, εμπλέκονται το υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο Υποδομών, ο Δήμος Αθηναίων, ακόμη και το Ναυτικό, που παραχώρησε τον χώρο. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, τα μεγαλύτερα γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια που προέκυψαν το προηγούμενο διάστημα έχουν πλέον ξεπεραστεί.

92bfbd1867a60ea8ea20a4178e315f44

Ωστόσο, καθώς δεν είχαν ανατεθεί από την αρχή όλες οι εργολαβίες μαζί, μόλις πριν από λίγες μέρες έγινε ο διαγωνισμός για να υποβληθούν προσφορές για το έργο διαμόρφωσης του εσωτερικού του τεμένους και του περιβάλλοντος χώρου, κάτι που σημαίνει ότι ακόμη απαιτείται αρκετός χρόνος για να ολοκληρωθεί το έργο. «Το τέμενος είναι μια πραγματικότητα. Υπάρχει. Τα υπόλοιπα είναι θέματα εσωτερικής διακόσμησης, κλπ. Μη ξεχνάτε πως πρόκειται για ένα δημόσιο έργο και τα δημόσια έργα συνήθως καθυστερούν. Συνεπώς, υπό αυτή την έννοια η καθυστέρηση που υπήρξε είναι φυσιολογική για την ελληνική πραγματικότητα. Είμαστε αισιόδοξοι και ελπίζουμε σύντομα να παραδοθεί στους μουσουλμάνους για να εκτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα», δηλώνει στο iefimerida ο εκπρόσωπος της Κοινότητας Σιιτών Μουσουλμάνων Ελλάδος και αναπληρωματικό μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ισλαμικού τεμένους, κ. Ασήρ Χαϊντέρ.

Η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς τζαμί

Οι συζητήσεις για την κατασκευή ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα είχαν ξεκινήσει εδώ και αρκετές δεκαετίες. Μέχρι τώρα παραμένει η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς ισλαμικό τέμενος. Η απουσία τεμένους έχει ως αποτέλεσμα στην Αττική να λειτουργούν ανεξέλεγκτα δεκάδες παράνομα τζαμιά σε πρόχειρους και ακατάλληλους χώρους, όπως υπόγεια και πάρκινγκ. Μόνο στο Περιστέρι λειτουργούν τέσσερις τέτοιοι πρόχειροι χώροι λατρείας. Το τελευταίο διάστημα έξι από τους δεκάδες χώρους που λειτουργούν ως τζαμιά (πέντε στην Αθήνα και ένας στην Θήβα) έχουν πάρει άδεια και λειτουργούν πλέον νόμιμα. Εκτιμάται πως ακόμη και όταν ξεκινήσει να λειτουργεί το ισλαμικό τέμενος στον Βοτανικό, θα συνεχίσουν να λειτουργούν και όσα μικρά τζαμιά έχουν νόμιμη άδεια στις γειτονιές της Αθήνας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της κοινότητας Σιιτών Μουσουλμάνων, στην Αθήνα ζουν περίπου 200.000 μουσουλμάνοι.

d4402611ec5d9cc755e11780f7c26625

Σημειώνεται πως κατά καιρούς έχουν εκφραστεί έντονες αντιδράσεις για την προοπτική κατασκευής του ισλαμικού τεμένους, τόσο από θρησκευτικές ομάδες όσο και από ομάδες κατοίκων, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μια. Μάλιστα, στην είσοδο του χώρου όπου βρίσκεται το τέμενος, στην Ιερά Οδό, αρκετές φορές έγιναν συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες, γεγονός που εκμεταλλεύονται και ακροδεξιές ομάδες.

Στην κατασκευή του τεμένους αναφέρθηκε πριν από λίγες μέρες και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. «Καταργήσαμε την υποχρεωτική εφαρμογή του νόμου της Σαρία για τη μουσουλμανική μειονότητα. Ενώ, επιτέλους, μετά από χρόνια ολοκληρώνουμε και την κατασκευή μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα», είχε δηλώσει.

Το ισλαμικό τέμενος δίπλα σε χριστιανική εκκλησία

Το ισλαμικό τέμενος στο Βοτανικό θα λειτουργεί πολύ κοντά σε μια χριστιανική εκκλησία. Πρόκειται για το εκκλησάκι του Αγίου Χριστοφόρου, το οποίο βρίσκεται εντός της ναυτικής βάσης. Μπαίνοντας κάποιος στον χώρο για να πάει στο τέμενος θα βλέπει μπροστά του την χριστιανική εκκλησία. «Δεν είναι τυχαίο ότι το τέμενος βρίσκεται πολύ κοντά σε μια χριστιανική εκκλησία. Δίνεται το μήνυμα της συνύπαρξης των δυο θρησκειών, ενώ γίνεται σαφής και η ταυτότητα που έχει η χώρα», επισημαίνει στο iefimerida πηγή από το υπουργείο Παιδείας.

22a772cb0abe8dc2a1a0ea8203de8498

Σχεδόν όλα τα κτίρια που έπρεπε να κατεδαφιστούν γύρω από το τέμενος έχουν πλέον κατεδαφιστεί. Από την στιγμή που θα ξεκινήσει η εργολαβία για την διαμόρφωση των υπολοίπων χώρων, σύμφωνα με πληροφορίες, θα χρειαστούν τουλάχιστον 6 με 7 μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με το σχέδιο, μπροστά από το τέμενος θα υπάρχει μια πλατεία, όπου θα μπορούν να συγκεντρώνονται οι πιστοί, ενώ ο χώρος θα είναι ανοικτός για όλους τους πολίτες, καθώς θα δημιουργηθεί χώρος πρασίνου, μια παιδική χαρά και ένα σιντριβάνι, ενώ θα ανοίξουν και δυο δρόμοι. «Είναι σημαντικό για εμάς. Είναι ένα συμβολικό έργο της Πολιτείας που δείχνει τον σεβασμό της απέναντι στους μουσουλμάνους, γιατί έγινε με κρατική επιχορήγηση», δηλώνει ο κ. Ασήρ Χαϊντέρ.

Τι είχε πει ο Ερντογάν για το τέμενος στην Αθήνα

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2017, είχε αναφερθεί στην κατασκευή του ισλαμικού τεμένους στην πρωτεύουσα. Μάλιστα φέρεται να είχε εκφράσει την δυσαρέσκεια του για το γεγονός πως δεν θα έχει μιναρέ.

«Όλο συζητάνε και εξέλιξη καμιά. Για παράδειγμα, δήθεν κάνανε κάτι, αλλά για τζαμί δεν μοιάζει. Ούτε μιναρές δεν υπάρχει. Και εγώ τους είπα ‘ωραία, κάνατε κάτι και είπατε ότι μετά από δύο μήνες θα ανοίξει. Αλλά ούτε μιναρές δεν υπάρχει. Στη δική μας κουλτούρα τζαμί χωρίς μιναρέ δεν νοείται’. Όπως και για εκείνους ‘εκκλησία χωρίς καμπάνα, γίνεται;’, τους ρώτησα. ‘Όχι, χρειάζεται και καμπάνα’ μου είπαν. Επομένως και ο μιναρές για εμάς είναι το ίδιο σημαντικός. Όλα αυτά πρέπει να τα διευθετήσουμε, το να τα φοβόμαστε δεν έχει νόημα», φέρεται να δήλωσε ο κ. Ερντογάν σε Τούρκους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από την Ελλάδα μέσα στο αεροπλάνο, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Τα πιο σημαντικά