Σχέδιο «London Bridge»: Το πρωτόκολλο μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ

8 Σεπτεμβρίου, 2022 11:48 ΜΜ
More videos

Το σχέδιο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για το τι πρόκειται θα συμβεί τις ημέρες μετά το θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β — με την κωδική ονομασία Σχέδιο London Bridge – έχει καταρτιστεί εδώ και χρόνια σε συνθήκες μυστικότητας.

Αποσπάσματα από το σχέδιο έχουν διαρρεύσει κατά καιρούς, όπως για παράδειγμα το πώς ενημερώνεται η πρωθυπουργός : ένας βασιλικός υπάλληλος θα τηλεφωνε λέγοντας πως η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε, προκειμένου να ανακοινωθεί από τα ΜΜΕ και επίσημως ο θάνατός της.

Στον σχεδιασμό προβλέπεται η συνεργασία πολλών διαφορετικών φορέων του βρετανικού κράτους, συμπεριλαμβανομένης μιας τεράστιας επιχείρησης ασφαλείας για τη διαχείριση ενός άνευ προηγουμένου πλήθους και ταξιδιωτικού χάους που θα μπορούσε να δει, σύμφωνα με ένα επίσημο σημείωμα, το Λονδίνο για πρώτη φορά.

Η πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο θα συναντήσουν το φέρετρο της βασίλισσας στο σταθμό St. Pancras και ο νέος βασιλιάς Κάρολος θα ξεκινήσει μια περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο λίγες ημέρες πριν από την κηδεία.

To χρονοδιάγραμμα και το τελετουργικό για τις 10 ημέρες μεταξύ του θανάτου της βασίλισσας και της κηδείας της είναι λεπτομερές και αυστηρό. Σε ένα έγγραφο, η Ντάουνινγκ Στριτ εκφράζει ανησυχίες ότι θα αντιμετωπίσει ένα κύμα δημόσιας οργής εάν δεν μπορεί να κατεβάσει τις σημαίες της στο μεσίστιο εντός 10 λεπτών. Σε άλλο σημείο, αποφασίστηκε ότι τα retweets θα απαγορευθούν σε όλα τα τμήματα της κυβέρνησης, εκτός εάν εγκριθούν από τον υπεύθυνο επικοινωνίας της κυβέρνησης.

D-Day

Τις ώρες μετά το θάνατο της βασίλισσας, λαμβάνει χώρα ένας «καταρράκτης κλήσεων» που ενημερώνει την πρωθυπουργό, τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου (τον υψηλόβαθμο δημόσιο υπάλληλο της Βρετανίας) και ορισμένους από τους σημαντικότερους υπουργούς και αξιωματούχους. Επίσης τον ιδιωτικό γραμματέα της βασίλισσας, ο οποίος ενημερώσει το Γραφείο του Privy Council, το οποίο συντονίζει τις κυβερνητικές εργασίες για λογαριασμό του μονάρχη.

Ο βασιλικός οίκος εκδίδει μια «επίσημη ειδοποίηση» μεταδίδοντας τα νέα στο κοινό.

Ένα σενάριο για τους μόνιμους γραμματείς των τμημάτων που περιγράφει πώς να μεταδίδουν τα νέα στους υπουργούς τους, που είδε το POLITICO, τους δίνει εντολή να πουν: «Μόλις ενημερωθήκαμε για το θάνατο της Αυτής Μεγαλειότητας της Βασίλισσας».

Οι υπουργοί και οι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν υν επίσης ένα email από τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, ένα προσχέδιο του οποίου αναφέρει: «Αγαπητοί συνάδελφοι, Με λύπη σας γράφω για να σας ενημερώσω για το θάνατο της Αυτής Μεγαλειότητας της Βασίλισσας».

Με τη λήψη αυτού του μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι σημαίες σε όλο το Whitehall θα είναι μεσίστιες.

Σε μια άσκηση που πραγματοποιήθηκε πριν από αρκετά χρόνια, η Ντάουνινγκ Στριτ εξέφρασε ανησυχίες ότι αυτό θα ήταν αδύνατο καθώς δεν απασχολεί αξιωματικό σημαίας και δεν ήταν βέβαιο ότι θα υπάρχει πάντα κάποιος που θα μπορεί να κατεβάσει τη σημαία.

Ο διάδοχος της βασίλισσας Ελισάβετ στον θρόνο

Επίσης, σύμφωνα με την Επιχείρηση London Bridge, την ημέρα του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ, ο νέος βασιλιάς Κάρολος θα συναντηθεί με τον/την πρωθυπουργό, και στη συνέχεια θα απευθύνει διάγγελμα στο έθνος, ενώ η κηδεία θα γίνει 10 ημέρες μετά το θάνατο της.

Είναι αξιοσημείωτο ότι πολλά από τα άμεσα σχέδια σχετίζονται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο ιστότοπος της βασιλικής οικογένειας άλλαξε σε μια μαύρη σελίδα με μια σύντομη δήλωση που επιβεβαιώνει τον θάνατο της βασίλισσας. Ο ιστότοπος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου — GOV.UK — εμφανίζεται σε μαύρο φόντο. Όλες οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης των κυβερνητικών τμημάτων εμφανίζουν επίσης ένα μαύρο banner και αλλάζουν τις φωτογραφίες του προφίλ τους στο έμβλημα των τμημάτων τους. Δεν πρέπει να δημοσιεύεται περιεχόμενο που δεν είναι επείγον. Τα retweets απαγορεύονται ρητά, εκτός εάν εγκριθούν από τον επικεφαλής επικοινωνίας της κεντρικής κυβέρνησης.

Η βασιλική οικογένεια θα ανακοινώσει τα σχέδια για την κηδεία της βασίλισσας.

Η πρωθυπουργός θα είναι το πρώτο μέλος της κυβέρνησης που θα κάνει δήλωση.

Το Υπουργείο Άμυνας θα μεριμνήσει για χαιρετισμούς με όπλα σε όλους τους σταθμούς χαιρετισμού και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγής.

Ταυτόχρονα, θα γίνει μνημόσυνο στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στην καρδιά του Λονδίνου, όπου θα παρευρεθεί η πρωθυπουργός και ένας μικρός αριθμός ανώτερων υπουργών. Η λειτουργία αναμένεται να είναι «αυθόρμητη», σύμφωνα με επίσημα έγγραφα.

Ανήμερα της κηδείας, η οποία θα ανακηρυχθεί σε εθνική αργία, τόσο το χρηματιστήριο του Λονδίνου όσο και οι περισσότερες βρετανικές τράπεζες, θα παραμείνουν κλειστά, ενώ δύο λεπτών σιγή θα τηρηθεί σε εθνικό επίπεδο.

Η βασίλισσα Ελισάβετ πέθανε στο Balmoral στη Σκωτία, κατά συνέπεια η επιχείρηση UNICORN θα ενεργοποιηθεί, που σημαίνει ότι η σορός της θα μεταφερθεί στο Λονδίνο με βασιλικό τρένο εάν είναι δυνατόν. Εάν όχι, θα ενεργοποιηθεί η επιχείρηση OVERSTUDY, που σημαίνει ότι το φέρετρο θα μεταφερθεί με αεροπλάνο και θα πραγματοποιηθεί μια δεξίωση για την υποδοχή του φερέτρου.

Το πρωί της τρίτης ημέρας, ο βασιλιάς Κάρολος θα λάβει τα συλληπητήρια στην Αίθουσα του Γουέστμινστερ.

Το απόγευμα θα ξεκινήσει περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, ξεκινώντας με επίσκεψη στο κοινοβούλιο της Σκωτίας και λειτουργία στον καθεδρικό ναό St. Giles στο Εδιμβούργο.

Ημέρα 4

Ο Βασιλιάς Κάρολος θα φτάσει στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου θα λάβει τα συλλυπητήρια στο Κάστρο Χίλσμπορο και θα παραστεί σε λειτουργία στον καθεδρικό ναό της Αγίας Άννας στο Μπέλφαστ.

Θα γίνει πρόβα για την Επιχείρηση LION, την περιφορά του φέρετρου από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Παλάτι του Γουέστμινστερ.

Ημέρα 5

Η πομπή από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Παλάτι του Γουέστμινστερ θα πραγματοποιηθεί κατά μήκος μιας τελετουργικής διαδρομής μέσω του Λονδίνου, ενώ θα ακολουθήσει λειτουργία στην αίθουσα του Γουέστμινστερ μετά την άφιξη του φέρετρου.

Ημέρα 6 έως 9

Η βασίλισσα παραμείνει στο Παλάτι του Γουέστμινστερ για τρεις ημέρες, σε μια επιχείρηση με την κωδική ονομασία FEATHER. Το φέρετρό της θα βρίσκεται σε ένα υπερυψωμένο βάθρο στη μέση του Westminster Hall, το οποίο θα είναι ανοιχτό στο κοινό για 23 ώρες ανά ημέρα.

Την έκτη ημέρα θα γίνει πρόβα για την κρατική νεκρώσιμο ακολουθία.

Την έβδομη ημέρα, ο Βασιλιάς Κάρολος θα ταξιδέψει στην Ουαλία για να λάβει άλλο ένα συλλυπητήριο μήνυμα από το κοινοβούλιο της Ουαλίας και να παραστεί σε λειτουργία στον καθεδρικό ναό Liandaff στο Κάρντιφ.

Αυτή η περίοδος θα δει τις κυβερνητικές υπηρεσίες να απορροφώνται από τεράστια προετοιμασία για την κηδεία. Έγγραφα δείχνουν ότι, ενώ η κυβέρνηση γενικά πιστεύει ότι έχει την ικανότητα να ολοκληρώσει με επιτυχία την κηδεία, το έργο που απαιτείται θα είναι τεράστιο και υπάρχουν συγκεκριμένες ανησυχίες τέθηκαν σχετικά με πιθανές προκλήσεις.

Τα τμήματα που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία είναι το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Μεταφορών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών είναι επιφορτισμένο με τη διευθέτηση των αφίξεων αρχηγών κρατών και VIP από το εξωτερικό.

Το Υπουργείο Εσωτερικών είναι υπεύθυνο για τις ρυθμίσεις ασφαλείας και η Γραμματεία Εθνικής Ασφάλειας και οι υπηρεσίες πληροφοριών της κυβέρνησης θα βρίσκονται σε εγρήγορση για οποιαδήποτε αυξημένη τρομοκρατική απειλή.

Το Υπουργείο Μεταφορών έχει εκφράσει ανησυχίες ότι ο αριθμός των ατόμων που μπορεί να θέλουν να ταξιδέψουν στο Λονδίνο θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στο δίκτυο μεταφορών και να οδηγήσει σε συνωστισμό στην πρωτεύουσα.

Σε μια εντυπωσιακή αξιολόγηση των σκηνών που θα μπορούσαν να εκτυλιχθούν, ένα σημείωμα προειδοποιεί για ένα χειρότερο σενάριο στο οποίο το Λονδίνο είναι «γεμάτο» κυριολεκτικά για πρώτη φορά, καθώς δυνητικά εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν κινηθούν προς τα εκεί — με καταλύματα, δρόμους, δημόσιες συγκοινωνίες, τρόφιμα, αστυνόμευση, υγειονομική περίθαλψη και βασικές υπηρεσίες να φτάνουν σε οριακό σημείο.Έχουν επίσης εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη διαχειριστών για λόγους ελέγχου του πλήθους.

Ημέρα 10

Η κηδεία θα γίνει στο Αβαείο του Γουέστμινστερ.

Το μεσημέρι θα τηρηθεί δύο λεπτά σιγή σε όλη τη χώρα.

Πομπές θα πραγματοποιηθούν στο Λονδίνο και στο Ουίνδσορ.

Θα γίνει λειτουργία στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνδσορ και η βασίλισσα θα ταφεί στο Μνημείο του Βασιλιά Γεωργίου VI του κάστρου.