Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024
ΕλλάδαΣαρώνει νέους και παιδιά η μετάλλαξη Δέλτα: Κρούσματα από 8 ώς 30...

Σαρώνει νέους και παιδιά η μετάλλαξη Δέλτα: Κρούσματα από 8 ώς 30 ετών στην Ελλάδα – Φόβοι για νέο lockdown

Ανησυχία για την εξέλιξη της μετάλλαξης Δέλτα – Ραγδαίοι οι ρυθμοί μετάδοσής της σε νέους και παιδιά – Φόβοι για νέο lockdown το φθινόπωρο από τους επιστήμονες.

Φόβους για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown το φθινόπωρο στην Ελλάδα, μπροστά στην απειλή ενός νέου κύματος κορονοϊού, πολλαπλάσια μεταδοτικότερου εξαιτίας της μετάλλαξης Δελτα, εκφράζουν οι επιστήμονες. Τα έως τώρα στοιχεία από την εξέλιξη της μετάλλαξης προκαλούν μεγάλη ανησυχία.

Την ίδια ώρα, ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη της μετάλλαξης με τα κράτη να επιβάλλουν την εκτεταμένη χρήση μάσκας και να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς. Ηχηρή είναι η προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) που εκτιμά ότι έως τις αρχές Αυγούστου το 70% των κρουσμάτων θα αφορά τη “Δέλτα”, ποσοστό που θα αυξηθεί στο 90% έως το τέλος Αυγούστου.

Εκτός Ευρώπης, για παράδειγμα στην Αυστραλία, τα μέτρα αυστηροποιούνται και επανάρχονται τα lockdown.

Ο ένας μολύνει εννιά και οι εννιά άλλους 81

Τα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι επιστήμονες στην Ελλάδα προσομοιάζουν με εκείνα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στο επίκεντρο της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας βρίσκεται η μετάλλαξη Δέλτα και ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, περιγράφει χαρακτηριστικά την υψηλή μεταδοτικότητά της, ιδίως σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

“Στη γρίπη η μετάδοση είναι 1 προς 1,1. Δηλαδή δέκα μολύνουν άλλους 11. Στον ιό της πρώτης φάσης ήταν 1 προς 4, ο ένας μόλυνε τέσσερις, οι τέσσερις, δεξαέξι. Στη βρετανική μετάλλαξη είχαμε 50% παραπάνω, δηλαδή ο ένας, έξι, οι έξι, τριαντάεξι. Στη μετάλλαξη Δέλτα έχουμε 50% πάνω από τη βρετανική μετάλλαξη. Ο ένας, μολύνει εννιά, και οι εννιά, ογδοντα έναν“.

Κάτω των 30 ετών όσοι νοσούν στην Κρήτη – Κρούσματα ακόμα και σε 8χρονα παιδιά

Θέμα υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και στον κλάδο των εκπαιδευτικών έθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία φαίνεται να προσβάλλει κυρίως τους νέους που δεν έχουν εμβολιαστεί.

“Το στέλεχος Δέλτα υπάρχει στην Κρήτη εδώ και τρεις εβδομάδες. Ξεκίνησε με τρία περιστατικά και τώρα έχουν αυξηθεί, σχεδόν διπλασιάζονται κάθε 10 μέρες. Όλοι είναι κάτω από 30 ετών, υπάρχουν αρκετά κρούσματα κάτω από 15 ετών, ακόμα και παιδιά 8 ετών, ενώ τα περισσότερα είναι ηλικίας 16-24 ετών. Ευτυχώς δεν νοσηλεύεται σχεδόν κανείς από αυτούς”, δήλωσε χαρακτηριστικά. Αισιόδοξο, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι το γεγονός ότι δεν πρόκειται για ορφανά κρούσματα στην κοινότητα, αλλά για περιστατικά που ανακαλύφθηκαν ως στενές επαφές.

Ερωτηθείς αν τα παιδιά μπορεί να έχουν κάποιες σοβαρές επιπλοκές από τη μετάλλαξη Δέλτα, τόνισε ότι όλοι οι κορονοϊοί μπορούν να προκαλέσουν, σε σπάνιες περιπτώσεις, νόσο kawasaki και άλλες καρδιαγγειακές νόσους.

“Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να νοσήσει έστω και ασυμπτωματικά ένα παιδί, γιατί τέτοια προβλήματα μπορεί να τα εκδηλώσει 1-1,5 μηνά μετά την αρχική νόσηση. Κι εδώ έρχεται η μεγάλη ανάγκη να εμβολιαστούμε εμείς οι μεγάλοι για να μην κολλήσουμε τα παιδιά. Είναι δυνατόν να έχουν τα παιδιά μας αυτούς τους κινδύνους; Είναι δυνατόν να τα στείλουμε τον Σεπτέμβρη στο σχολείο, να διατρέχουν αυτούς τους κινδύνους με δασκάλους, καθηγητές, γονείς και παππούδες ανεμβολίαστους;”, ανέφερε ο κ. Τζανάκης.

Μέσα στον Ιούλιο ο εμβολιασμός των ηλικιών 15 – 17 ετών

Η χώρα μας κάνει σπριντ στο μέτωπο των εμβολιασμών. Παρά τη συνεχή μείωση των κρουσμάτων, η κυβέρνηση έχει τεθεί σε συναγερμό επιδιώκοντας με την παροχή κινήτρων στους νέους 18-25 ετών, μέσω του Freedom Pass, και προνομίων στους μεγαλύτερους σε ηλικία πλήρως εμβολιασμένους πολίτες να υψώσει επερκές τείχος ανοσίας το συντομότερο δυνατό.

Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Γιώργος Χρούσος, είπε ότι θα ξεκινήσει άμεσα και πιθανότατα μέσα στον Ιούλιο ο εμβολιασμός των εφήβων 15-17 ετών. Συμπλήρωσε ότι όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, προστατεύονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη μετάλλαξη Δέλτα, ασθενούν πολύ δύσκολα, αλλά ακόμη κι αν ασθενήσουν θα το περάσουν με ήπια συμπτώματα.

Νέο lockdown το φθινόπωρο;

O Καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, προειδοποιεί αυθέως για νέο lockdown το φθινόπωρο εάν δεν αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών.

“Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός των εμβολιασμών και έρθει το φθινόπωρο, θα ξαναπάμε σε lockdown διότι το ποσοστό αυτών που θα είναι ευπαθείς θα είναι μεγάλο και το κράτος θα αναγκαστεί να πάρει μέτρα που θα μας ταλαιπωρήσουν όλους”, είπε.

“Πρέπει να λειτουργήσουμε με δύο βασικούς πυλώνες: πώς θα προστατευτούμε από την εξάπλωση της επιδημίας, δεδομένου και του φόβου για τη μετάλλη Δέλτα, και πώς θα δώσουμε κίνητρο στους ανθρώπους να εμβολιαστούν” τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Πρόσθεσε ότι θεωρεί δεδομένο ότι στα μαγαζιά για εμβολιασμένους το προσωπικό θα έχει κάνει τα εμβόλια και τόνισε ότι για να λειτουργήσει η κοινωνία με ασφάλεια θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες. “Πολύ φοβάμαι ότι μεγάλο μέρος των καταστηματαρχών θα επιλέξουν να είναι μεικτής λειτουργίας, στον βωμό του να έχουν μεγαλύτερη γκάμα πελατών”, πρόσθεσε.



Τα πιο σημαντικά