Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024
ΕλλάδαΣαρηγιάννης: «Πιθανό να υπάρχει ήδη κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα»

Σαρηγιάννης: «Πιθανό να υπάρχει ήδη κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα»

Η εμφάνιση του νέου στελέχους του κορονοϊού, της μετάλλαξης «Όμικρον», έχει σημάνει συναγερμό στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα καθώς ακόμα υπάρχουν ελάχιστα δεδομένα για την μεταδοτικότητα και τη νοσηρότητα του. Μιλώντας στο ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης (30/11), ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξέφρασε την άποψη ότι είναι πιθανό να έχει υπάρξει κρούσμα της εν λόγω παραλλαγής στη χώρα μας.

«Είναι πιθανό να έχει υπάρξει κρούσμα της μετάλλαξης “Όμικρον” στην Ελλάδα και να μην το έχουμε ανιχνεύσει» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ. «Είναι πολύ δύσκολο να μην έρθει στην Ελλάδα το συγκεκριμένο στέλεχος. Δεν είναι μόνο θέμα Νότιας Αφρικής μιας και σημειώθηκαν κρούσματα σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε επίσης ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Πόσο μεταδοτική είναι η μετάλλαξη «Όμικρον»
Εξήγησε δε ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» είναι 1,5 φορές πιο μεταδοτική από την «Δέλτα» ενώ σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος φαίνεται να είναι 5 φορές πιο μεταδοτική. Ωστόσο εκτίμησε ότι η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης «Όμικρον» πιθανώς να μειωθεί αργότερα όπως έγινε με την «Δέλτα». «Η αρχική εκτίμηση για την υπερμεταδοτικότητα της Δέλτα ήταν μεγαλύτερη και έπεσε καθώς αυξάνονται τα κρούσματα, εκτιμώ ότι θα κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση της Όμικρον», δήλωσε.

Για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων
Για το αν τα εμβόλια μπορούν να μας καλύψουν από την μετάλλαξη «Όμικρον», είπε ότι ακόμα και να υπεκφεύγει της ανοσίας κατά ένα ποσοστό, δεν θα είναι πλήρες και το εμβόλιο θα μας προστατεύσει, ιδιαίτερα από την σοβαρή νόσηση.

Ίσως χρειαστούν νέα μέτρα
Ανέφερε μάλιστα ότι ίσως να χρειαστούν νέα μέτρα στη χώρα μας λόγω της μετάλλαξης «Όμικρον», καθώς ενδέχεται να παρατηρηθεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων όπως έγινε με την Δέλτα λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της. «Έχουμε πολλά όπλα στα χέρια μας και το εμβόλιο μπορεί να βελτιωθεί να χρειαστεί για να πιάσει την Όμικρον.Θα ήταν καλύτερο να παίρναμε νωρίτερα τα μέτρα για να κερδίσουμε χρόνο», σημείωσε.

Θα συνεχιστεί η αύξηση στους διασωληνωμένους
Αναφορικά με την εικόνα που παρουσιάζει η πανδημία έκανε λόγω για μια καθαρά σταθεροποιημένη κατάσταση ως προς τα κρούσματα, το οποίο είναι πολύ θετικό όπως είπε και δείχνει ότι τα μέτρα εφαρμόζονται.

Οι διασωληνωμένοι εκτίμησε ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται μια εβδομάδα ακόμα, ενώ για τους θανάτους εκτίμησε ότι και σε αυτόν το δείκτη θα παρατηρηθεί αύξηση για 1-2 εβδομάδες ακόμα. Στα μέσα δεκεμβρίου θα δούμε κορύφωση των δεικτών αυτών και έπειτα θα παρατηρηθεί αποκλιμάκωση, επισήμανε.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Τα πιο σημαντικά