Τρίτη, 16 Απριλίου 2024
ΕλλάδαΣαντορίνη: Ιδιοκτήτες γαϊδουριών έδειραν ακτιβιστές

Σαντορίνη: Ιδιοκτήτες γαϊδουριών έδειραν ακτιβιστές

Το γύρο του κόσμου κάνει η άγρια επίθεση κατά μελών φιλοζωικής οργάνωσης που διαμαρτύρονταν για την κακοποίηση στα γαϊδουράκια που μεταφέρουν τουρίστες στην καλντέρα στη Σαντορίνη.

Μέλη του ελληνικού τμήματος της Direct Action Everywhere είχαν μόλις ξεκινήσει την ειρηνική τους διαμαρτυρία στα Φηρά την περασμένη εβδομάδα, όταν δέχθηκαν επίθεση από καμιά τριανταριά οργισμένους αγωγιάτες, που τους κλώτσησαν, τους χτύπησαν και τους έφτυσαν, σύμφωνα με τη Daily Mail.

9e125c564d662e488e56521794d75a18

67c370cd024277100187e7a0dcd3a566

Στο βίντεο που ανήρτησαν στο λογαριασμό της οργάνωσης στο Facebook και αναπαράγει η βρετανική εφημερίδα, διακρίνεται ένας από τους ιδιοκτήτες να κυνηγά τους διαδηλωτές στα στενά καλντερίμια της πρωτεύουσας της Σαντορίνης, να αρπάζει τα πλακάτ και να τους βρίζει εκστομίζοντας απειλές.

https://www.facebook.com/konstantinalyrou/videos/10156514330626774/?t=1

«Με έχουν ξαναδείρει στο παρελθόν, αλλά ποτέ κατ’ αυτόν τον τρόπο», είπε η 42χρονη Μαρία Σκούρτα, επικεφαλής του τμήματος της οργάνωσης στην Αθήνα. «Όταν αρχίσαμε να κατεβαίνουμε τα σκαλοπάτια άρχισαν να μας κοροϊδεύουν. Στην αρχή δεν ήταν βίαιοι, απλώς μας κορόιδευαν. Συνεχίσαμε να περπατάμε κι όταν φθάσαμε σ’ ένα μέρος, που θεωρήσαμε σαφλές, έτρεξαν πίσω μας, άρπαξαν τα πλακάτ μας και τα έκαψαν. Άρχισαν να μας χτυπούν με τα μπαστούνια τους. Πέταξαν δύο άνδρες από την ομάδα μας κάτω και τους κλώτσησαν. Μας έφτυναν, δεν μας άφηναν να χρησιμοποιήσουμε τα κινητά μας, κόλλαγαν τα πρόσωπά τους στα δικά μας λέγοντας “θα σας σκοτώσουμε”. Μου επιτέθηκαν και μου τράβηξαν τα μαλλιά. Άκουσa τις τρίχες να ξεριζώνονται από το κεφάλι μου και μετά με έριξαν στο έδαφος κι άρχισαν να με κλωτσούν».

f4432fabcefc943ed215a2defa1722a2

348ae87e83b36c5328f9b0a9f30263b8

Ένα άλλο μέλος της οργάνωσης, η 45χρονη Ελισάβετ Χατζή, είπε ότι οι δράστες επιτέθηκαν ακόμη και στη 16χρονη κόρη της, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας. «Ήταν κάπου 30 άνδρες που μας επιτέθηκαν – κι εμείς ήμασταν μόλις 10, οι περισσότεροι γυναίκες. Μας χτυπούσαν, μας κλωτσούσαν, έριξαν τα κινητά και τις τσάντες μας από την πλαγιά. Η 16χρονη κόρη μου ήταν μαζί μου κι επιτέθηκαν ακόμη και σ’ αυτήν, την χτύπησαν στο πρόσωπα. Ένα απ’ τα κορίτσια που ήταν μαζί μας κείτονταν στο έδαφος και συνέχιζαν να την κλωτσούν.»

Η γυναίκα κατήγγειλε ότι μια ανάπηρη ακτιβίστρια που ήταν μαζί τους δέχθηκε τέτοια χτυπήματα που εξαρθρώθηκε ο ώμος της κι ίσως χρειαστεί χειρουργείο.

Το αστυνομικό τμήμα Σαντορίνης διενεργεί προανάκριση για το περιστατικό.

a0e9c685bb18f9f9b13934b67203ba84

Ο τίτλος του ρεπορτάζ της Daily Mail που κάνει το γύρο του κόσμου: «H σοκαριστική στιγμή που ιδιοκτήτες γαϊδουριών επιτίθενται άγρια σε ακτιβιστές που διαμαρτύρονται για την κακοποίηση των ζώων, τα οποία αναγκάζονται να μεταφέρουν παχύσαρκους τουρίστες στις ανηφόρες της Σαντορίνη»

Οι φιλοζωικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι τα γαϊδουράκια υποφέρουν κατά τη μεταφορά υπέρβαρων τουριστών καθώς ανηφορίζουν τα 568 σκαλιά μέχρι τα Φηρά, εργαζόμενα επτά μέρες την εβδομάδα, χωρίς ξεκούραση και νερό και υπό συνθήκες που τους προκαλούν τραυματισμούς και ανοιχτές πληγές από τις σέλες. Υποστηρίζουν δε ότι κάποιοι αγωγιάτες διασταυρώνουν τα γαϊδουράκια με άλογα για να φτιάξουν μουλάρια που αντέχουν σε μεγαλύτερα φορτία.

Οι διαμαρτυρίες τους ανάγκασαν τις Αρχές στη Σαντορίνη να αποφασίσουν τη λήψη μέτρων για την προστασία των ιπποειδών του νησιού με την εξασφάλιση επαρκούς τροφής, νερού και σκίασης για τα ζώα, περιορισμό του φορτίου τους και αφαίρεση της άδειας από τους αγωγιάτες που τα κακομεταχειρίζονται.

 

Τα πιο σημαντικά