Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η υφήλιος τις σκηνές από το σκληρό lockdown για τον κορονοϊό που έχουν επιβάλλει στη Σανγκάη οι κινεζικές αρχές στα σχεδόν 26 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης.
Η σκληρότητα των μέτρων απομόνωσης και ελέγχου των ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό και οι απίστευτες εικόνες που μεταδίδονται, κυρίως, μέσω social media προκαλεί έντονη ανησυχία για το τι ακριβώς συμβαίνει στη Σανγκάη.
Τι κρύβεται πίσω από το lockdown στη Σανγκάη
Μήπως πρόκειται απλά για την εφαρμογή της πολιτικής της μηδενικής ανοχής στον κορονοϊό και για μέτρα που σε άλλες χώρες δεν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ή κρύβεται κάτι άλλο;
Είναι αυτό που βλέπουμε στην κινεζική μεγαλούπολη μια έξαρση της μετάλλαξης Όμικρον 2 ή για κάτι καινούριο που έχει τρομοκρατήσει τις κινεζικές αρχές;
Τουλάχιστον 14 μέρες καραντίνα
“Αν κάποιος έχει συμπτώματα, διακομίζεται σε νοσοκομείο. Οι ασυμπτωματικοί μεταφέρονται στα πρόχειρα κέντρα υγειονομικού αποκλεισμού. Στα κέντρα αυτά μένεις τουλάχιστον 14 μέρες ή μέχρι να βγάλεις δύο αρνητικά συνεχόμενα τεστ”, αναφέρει στον ΣΚΑΪ ο Βασίλης Κονιάκος, ο Έλληνας πρόξενος στη Σανγκάη, κάνοντας λόγο ακόμα και βίαιο αποχωρισμό παιδιών από τους γονείς τους.
Σχετικά με τις περιπτώσεις παιδιών που αναγκάζονται να αποχωριστούν τα παιδιά τους, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Σανγκάη υπογραμμίζει ότι “όταν τα παιδιά είναι θετικά και οι γονείς είναι αρνητικοί, οι αρχές επιτρέπουν σε έναν από τους δυο να συνοδεύει το ανήλικο υπό την προϋπόθεση ότι δέχεται όλες τις συνέπειες της επιλογής αυτής”. Όμως, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα όταν οι γονείς είναι θετικοί και τα παιδιά αρνητικά γιατί θα πρέπει να ορίσουν κάποιον να ασκήσει την προσωρινή επιμέλεια και είναι δύσκολο.
Κλεισμένοι στα σπίτια από την 1η Απρίλη για 1 κρούσμα
“Από την 1η Απριλίου είμαστε κλεισμένοι στο διαμέρισμα, δεν μπορούσαμε να βγούμε από το διαμέρισμα για 40 ώρες, επειδή είχαμε ένα κρούσμα, μέχρι να το απομακρύνουν”, περιέγραψε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα” την καραντίνα στη Σανγκάη ο Γιώργος Μαρκετάκης, ένας Έλληνας που ζει στη Σανγκάη.
“Το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό εδώ πέρα, ειδικά οι ηλικιωμένοι είναι ανεμβολίαστοι”, εξήγησε και σημείωσε ότι, “σχεδόν όλα τα κρούσματα είναι ασυμπτωματικά, προσπαθούν να κρατήσουν το μηδέν κρούσματα, το zero policy” εξηγεί.
“Κάποιες εικόνες ήταν στην αρχή, υπάρχει μεταξύ κουλτούρας διαφορά”, προσθέτοντας πως “είναι πολύ συνηθισμένη η χρήση του ρομπότ εδώ” λέει ο κ. Μαρκετάκης για τις εικόνες από τη Σανγκάη που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Παναγής Γαλιατσάτος: Βρίσκω πολύ περίεργο τι συνέβη στη Σανγκάη
Από την πλευρά του, ο Παναγής Γαλιατσάτος, πνευμονολόγος-εντατικολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, στη σκιά της… διαταγής που δόθηκε για μηδενικά κρούσματα στην πόλη έως την Τετάρτη, εξέφρασε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ τον προβληματισμό του για το πρωτόγνωρης σκληρότητας lockdown στην κινεζική πόλη.
“Βρίσκω πολύ περίεργο τι συνέβη στη Σανγκάη. Είμαστε δύο χρόνια τώρα μέσα στην πανδημία. Και η επιστήμη, η έρευνα έχουν φτάσει σε μια στιγμή που ξέρουμε πώς να ζήσουμε με τον COVID και ξέρουμε να τον ‘κρατήσουμε’ σαν ένα κρύωμα” ανέφερε ο πνευμονολόγος.
Ανησυχία Γαλιατσάτου για το lockdown στη Σανγκάη: Ελπίζω να μην μας κρύβουν κάτι…
“Έχουμε εμβόλια, φάρμακα, μάσκες… Αυτά που βλέπουμε στη Σανγκάη, πολλοί γιατροί φίλοι μου λένε ότι είναι πολύ παράξενο… Αυτά τα κάνεις στην αρχή που είχαμε φόβο, δεν ξέραμε τι ήταν ο ιός τι κακό θα μάς έκανε. Μια υπόθεση είναι ότι έτσι είναι ο πολιτισμός τους δεν θέλουν ούτε νέα κρούσματα ούτε έναν ασθενή, το έχουμε δει αυτό στην Κίνα πολλές φορές. Η άλλη υπόθεση είναι: μήπως έχει γίνει κάτι που δεν μάς το λένε; Δύο χρόνια πριν αυτό είδαμε με τον COVID (με ανακοινώσεις) μέσω των γιατρών στο ίντερνετ. Μήπως υπάρχει νέα μετάλλαξη και δε μας το λένε. Ελπίζω να είναι το πρώτο, ο πολιτισμός τους, αλλά είναι πολύ περίεργο, δεν χρειάζονται αυτά, έχουμε τα εργαλεία να ζήσουμε με τον COVID” σημείωσε ο καθηγητής πνευμονολογίας.
“Είναι ο πολιτισμός τους ή μήπως κάτι χειρότερο θα βγει; Δεν θέλω να πιστεύω ότι πάλι μας κρύβουν, για δεύτερη φορά σε δυο χρόνια, κάποιο άλλο μυστικό. Αυτό ελπίζω” σημείωσε ο κ. Γαλιατσάτος.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης εμφανίστηκε περισσότερο καθησυχαστικός για όσα λαμβάνουν χώρα στη Σανγκάη.
Νίκος Τζανάκης: Δεν πρόκειται για κάτι καινούριο
“Πρόκειται για μια έξαρση της Όμικρον 2 και όχι για κάτι καινούργιο” εκτίμησε ο Νίκος Τζανάκης.
Ο κ. Τζανάκης είπε ότι “η Κίνα είναι υπέρ του δόγματος μηδενικής ανοχής κρουσμάτων”, τακτική που έχει ακολουθηθεί και σε άλλες πόλεις στο παρελθόν.
Η εκτίμηση Τζανάκη για τη Σανγκάη: Πρόκειται για έξαρση της Ομικρον 2, όχι για κάτι νέο
“Έχουν φοβηθεί πάρα πολύ διότι δεν έχουν τα μέσα που υπάρχουν σε άλλες χώρες και να ανταπεξέλθουν αν υποστούν μια μεγάλη έξαρση με πάρα πολλούς θανάτους και νοσηλείες”, ανέφερε στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Από τις Έξι” ο κ. Τζανάκης.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, οι Κινέζοι προχωρούν σε αυτά τα ακραία μέτρα δημόσιας υγείας, τα οποία είναι ανεφάρμοστα σε ευρωπαϊκές κοινωνίες.
Κορονοϊός-Σανγκάη: Οι αρχές ανακοίνωσαν τους τρεις πρώτους νεκρούς
Αξίζει να σημειώσουμε ότι σήμερα 0ι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα τους πρώτους τρεις θανάτους ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 στη Σαγκάη αφότου επιβλήθηκε lockdown στην κινεζική οικονομική πρωτεύουσα, στα τέλη του Μαρτίου.
Ο ασιατικός γίγαντας, όπου οι αρχές συνεχίζουν να εφαρμόζουν πολιτική “μηδέν κρουσμάτων” του νέου κορονοϊού, επισήμως δεν έχει καταγράψει παρά 4.641 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 αφότου ταυτοποιήθηκε ο SARS-CoV-2 στο έδαφός της, στην πόλη Γουχάν, στα τέλη του 2019.
Σε ανακοίνωσή του που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ο δήμος της Σαγκάης διευκρίνισε ότι οι τρεις ασθενείς που υπέκυψαν ήταν ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα.
Οι δύο προηγούμενοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 στην Κίνα είχαν ανακοινωθεί στα μέσα του Μαρτίου στην επαρχία Τζιλίν (βορειοανατολικά), που γειτονεύει με τη Βόρεια Κορέα.