Σανγκάη: «Κανείς δεν μπορεί να κυκλοφορήσει έξω» λέει ο Έλληνας πρόξενος

16 Απριλίου, 2022 8:00 ΜΜ
More videos

Το αυστηρό lockdown για τον περιορισμό του κορωνοϊού συνεχίζεται στη Σαγκάη, με τους πολίτες να φτάνουν πλέον στα όριά τους, ενώ οι εικόνες που έρχονται από την πόλη προκαλούν έκπληξη και ερωτηματικά.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Σαγκάη, Βασίλης Κονιάκος, μίλησε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ λέγοντας πως «κανείς δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στον δρόμο».

Ο πρόξενος στη Σαγκάη, εξήγησε ότι τα τεστ, είτε σελφ είτε PCR για τον κορωνοϊό γίνονται υποχρεωτικά κάθε μέρα και τα οργανώνουν οι επιτροπές στις συνοικίες.

«Αν κάποιος έχει συμπτώματα, διακομίζεται σε νοσοκομείο. Οι ασυμπτωματικοί μεταφέρονται στα πρόχειρα κέντρα υγειονομικού αποκλεισμού. Στα κέντρα αυτά μένεις τουλάχιστον 14 μέρες ή μέχρι να βγάλεις δύο αρνητικά συνεχόμενα τεστ», επισημαίνει.

Σημείωσε πως το πρωτόκολλο για τις στενές επαφές των κρουσμάτων είναι ιδιαίτερα αυστηρό καθώς και αυτοί μεταφέρονται για 14 μέρες σε κέντρα απομόνωσης και στη συνέχεια μπαίνουν για επτά ακόμα ημέρες σε κατ’ οίκον περιορισμούς.

Τι συμβαίνει με τα παιδιά

Έσπευσε να επισημάνει πως η Κίνα έχει διαλέξει μια δυναμική πολιτική μηδενικών κρουσμάτων και η νομιμοποίηση αυτής της πολιτικής είναι ότι έχει πολύ μικρούς αριθμούς θανάτων από Covid. «Με τα 300.000 κρούσματα στα 26 εκατ. πληθυσμού δεν έχει καταγραφεί ούτε ένας θάνατος», τονίζει.

Αναφέρθηκε και στις περιπτώσεις γονιών που αναγκάζονται να αποχωριστούν τα παιδιά τους, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Σαγκάη υπογραμμίζει ότι «όταν τα παιδιά είναι θετικά και οι γονείς είναι αρνητικοί, οι αρχές επιτρέπουν σε έναν από τους δυο να συνοδεύει το ανήλικο υπό την προϋπόθεση ότι δέχεται όλες τις συνέπειες της επιλογής αυτής».

Όμως, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα όταν οι γονείς είναι θετικοί και τα παιδιά αρνητικά γιατί θα πρέπει να ορίσουν κάποιον να ασκήσει την προσωρινή επιμέλεια και είναι δύσκολο.

Σχετικά με τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών, δεδομένου ότι κανείς δεν επιτρέπεται να κυκλοφορεί έξω, αναφέρει ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα, καθώς οι βασικές ανάγκες αγορών εξυπηρετούνται από ομαδικές παραγγελίες σε επίπεδο συγκροτήματος κατοικίας. «Αυτό δεν είναι εύκολο σε 26 εκατ. να παίρνουν κάθε μέρα μια σακούλα με τρόφιμα και να τη βλέπουν έξω από την πόρτα τους».

Ερωτηθείς για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Σαγκάη, τονίζει ότι «υπάρχουν επιχειρήσεις κομβικής σημασίας που συνεχίζουν να δουλεύουν, αλλά είναι λίγες. Σε αυτές, οι εργαζόμενοι ζουν, εργάζονται και κοιμούνται στον χώρο εργασίας τους».

Τέλος, ο κ. Κονιάκος βάζει τέλος στα σενάρια που κυκλοφορούν και θέλουν κάτι άλλο να συμβαίνει στη χώρα σημειώνοντας ότι όλα αυτά ανήκουν στη «σφαίρα της συνωμοσιολογίας».