Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024
ΕλλάδαΣαν σήμερα ο Κώστας Κεντέρης έγραψε ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ

Σαν σήμερα ο Κώστας Κεντέρης έγραψε ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ

Και ποιος δεν το θυμάται; Και ποιος δεν συγκινήθηκε; Και ποιος δεν έμεινε άφωνος. Ολόκληρη η Ελλάδα και ο παγκόσμιος αθλητισμός έμεινε εκστατικός μπροστά στον άθλο του Κώστα Κεντέρη, στις 28 Σεπτεμβρίου του 2000.

Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης

Η ελληνική αποστολή είχε ταξιδέψει με φιλοδοξίες στο Σίδνεϋ. Άλλωστε βρισκόμασταν τέσσερα μόλις χρόνια πριν τους δικούς μας Ολυμπιακούς Αγώνες και έπρεπε να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων. Τελικά οι Έλληνες αθλητές επέστρεψαν με 13 συνολικά μετάλλια στις αποσκευές τους έχοντας πετύχει την καλύτερη συγκομιδή από αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην σύγχρονη ιστορία, το 1896, όταν και είχαμε κατακτήσει 50!

Ένα όμως μπορούμε όλοι να πούμε πως ήταν το πιο γλυκό. Αυτό του Κώστα Κεντέρη στα 200 μέτρα. Ο «Αίολος» από την Μυτιλήνη είχε κάθε λόγο να πιστεύει στον εαυτό του. Αυτός και ο προπονητής του ζούσαν καθημερινά τις πολύ καλές επιδόσεις του στις προπονήσεις, το χρυσό όμως ήταν μία τελείως διαφορετική υπόθεση. Άλλωστε η Ελλάδα δεν είχε και την παράδοση με το μέρος της καθώς είχε να κατακτήσει χρυσό σε ανδρικό αγώνισμα στο στίβο από το μακρυνό 1912, όταν και ο Κώστας Τσικλητήρας βγήκε πρώτος στο αγώνισμα του μήκους άνευ φόρας.

Οι παραδόσεις όμως είναι για να σπάνε, και μάλιστα με εκκωφαντικό τρόπο. Αυτό έκανε και ο Κώστας Κεντέρης. Όταν και ο μοναδικός λευκός αθλητής στην κούρσα, κανείς δεν θα τον κατηγορούσε εάν έκανε απλώς μία αξιοπρεπή εμφάνιση, άλλωστε μόνο το φαβορί δεν ήταν. Τελικά με τα χέρια ανοικτά και το βλέμμα έκπληκτο ακόμα και ο ίδιος δεν είχε πιστέψει αυτό που κατάφερε μόλις διέσχισε την γραμμή του τερματισμού, κάνοντας όλους τους Έλληνες που είχαν μείνει ξύπνιοι και παρακολουθούσαν την κούρσα να ανατριχιάσουν από υπερηφάνεια.

Η κατάταξη του τελικού:

1. Κώστας Κεντέρης (Ελλάδα) 20.09
2. Ντάρεν Κάμπελ (Ην. Βασίλειο) 20.14
3. Άτο Μπόλτον (Τρίνιταντ Τομπάκο) 20.20
4. Ομπαντέλε Τόμσον (Μπαρμπέιντος) 20.20
5. Κρίστιαν Μάλκομ (Ην. Βασίλειο) 20.23
6. Κλαουντινέι Ντα Σίλβα (Βραζιλία) 20.28
7. Κόμπι Μίλερ (ΗΠΑ) 20.35
8. Τζον Καπέλ (ΗΠΑ) 20.49

Με χρόνο 20.09 ο Κώστας ο οποίος τα επόμενα χρόνια έγινε θρύλος του ελληνικού αθλητισμού σήκωσε την ελληνική σημαία στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Η συνέχεια όμως δεν ήταν η ανάλογη. Μπορεί τα επόμενα χρόνια ο Κώστας Κεντέρης να συνέχισε τις καλές εμφανίσεις όμως την ύστατη στιγμή που η φίλαθλη Ελλάδα περίμενε να τον δει να αγωνίζεται και να κερδίζει μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, αυτός και η Κατερίνα Θανου δεν φάνηκαν αντάξιοι των περιστάσεων.

Η πορεία προς την κορυφή του πλανήτη

Ο Κώστας Κεντέρης γεννήθηκε στις 11 Ιουλίου του 1973 στην Μυτιλήνη. Τα πρώτα του βήματα στον αθλητισμό τα έκανε στην ηλικία των 10 ετών, όταν και ασχολήθηκε με το άλμα εις μήκος, στο οποίο και πέτυχε τις πρώτες του διακρίσεις κατά τη διάρκεια σχολικών αγώνων. Κάπου εκεί, ο πρώτος του προπονητής, Γρηγόρης Κοντός τον προέτρεψε να εγκαταλείψει το μήκος και να στραφεί στα 200 και 400 μέτρα, όπου και υπήρχε περίπτωση να κάνει μεγάλη καριέρα λόγω του ταλέντου του.

Στα 19 του χρόνια, ο Κώστας Κεντέρης μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη για σπουδές και… γνωρίστηκε με τον Πλούταρχο Σαρασλανίδη, τον προπονητή που βοήθησε τη Βούλα Πατουλίδου να φτάσει στην επιτυχία της Βαρκελώνης το 1992. Έναν χρόνο αργότερα, ο Κεντέρης κατάφερνε να σπάσει το πανελλήνιο ρεκόρ, με χρόνο 45,70 στους Μεσογειακούς Αγώνες, όταν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.

Ο Κώστας Κεντέρης από εκείνο το σημείο και μετά έγινε ένα από τα δυνατά ονόματα του ελληνικού στίβου, ωστόσο κάποιοι τραυματισμοί ήρθαν να… εμποδίσουν την εξέλιξή του. Μετά από συνεχείς τραυματισμούς τους οποίους και ξεπέρασε ο Κώστας Κεντέρης είδε με λύπη πως είχε αποκτήσει ανατομικό πρόβλημα. Ο Κεντέρης το 1998 διαπίστωσε πως λόγω του προβλήματος που μόλις είχε ξεπεράσει έκανε το δεξί του πόδι πιο κοντό κατά 1,5 χιλιοστό από το αριστερό. Αυτό, επιβάρυνε τη δεξιά πλευρά του σώματός του, κάτι που τον εμπόδιζε στο τρέξιμό του.

Τη λύση σε αυτό το σημείο ήρθε να δώσει ο Χρήστος Καρβουνίδης. Ο γνωστός φυσιοθεραπευτής φρόντισε να βάλει ένα πάτο στο παπούτσι του Κώστα Κεντέρη, ισορροπώντας έτσι το σώμα του Έλληνα σπρίντερ και δίνοντας τη σημαντική λύση που θα του έδινε… φτερά. Το 1999 είναι το έτος… ορόσημο για τον Κεντέρη, καθώς αλλάζει προπονητή και πηγαίνει πλέον στα χέρια του Χρήστου Τζέκου.

Η πορεία του μόνο ανοδική μέχρι τον άθλο του Σίδνεϋ. Επόμενη μεγάλη διοργάνωση για τον Κώστα Κεντέρη, ήταν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, το 2001 στο Έντμοντον. Ο Έλληνας σπρίντερ ήταν για μία ακόμη φορά επιβλητικός και δεν δυσκολεύτηκε να σαρώσει τους πάντες στο πέρασμά του. Έτσι, με χρόνο 20.04 κατέκτησε το Χρυσό Μετάλλιο, επιβεβαιώνοντας την αλλαγή σκυτάλης στα 200 μέτρα και την απόλυτη κυριαρχία της Ελλάδας στον τομέα, καθώς παράλληλα με εκείνον, εξαιρετικές επιδόσεις πραγματοποιούσε και η Κατερίνα Θάνου. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πως η νέα αυτή επιτυχία του Κώστα Κεντέρη έκανε τους πάντες στην ελληνική Πολιτεία να υποκλιθούν για μία ακόμη φορά…

Η κατάταξη του τελικού:

1. Κώστας Κεντέρης (Ελλάδα) 20.04
2. Κρίστοφερ Ουίλιαμς (Τζαμάικα) 20.20
3. Κιμ Κόλινς (Σεντ Κιτς & Νέβις) 20.20
4. Σον Κρόφορντ (ΗΠΑ) 20.20
5. Κρίστιαν Μάλκολμ (Βρετανία) 20.22
6. Στεφάν Μπάκλαντ (Αγ. Μαυρίκιος) 20.24
7. Κέβιν Λιτλ (ΗΠΑ) 20.25
8. Μάρλον Ντέβονις (Βρετανία) 20.38

Μετά από μία ακόμη χρονιά επιτυχιών, ο Κώστας Κεντέρης έφτασε στο 2003 και το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου. Ο Έλληνας σπρίντερ στις 9/8/2003 κατέκτησε ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο, κάνοντας κάτι που κανείς μέχρι τότε δεν είχε καταφέρει… Να έχει στην συλλογή του τρία χρυσά μετάλλια σε τρεις σερί μεγάλες διοργανώσεις, ενδεικτικό του μεγαλείου του. Βέβαια, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε πως ο διεθνής Τύπος συνέχισε να επιτίθεται στον Κώστα Κεντέρη!

Η κατάταξη του τελικού:

1. Κώστας Κεντέρης (Ελλάδα) 19.85
2. Φράνσις Ομπικβέλου (Πορτογαλία) 20.21
3. Μαρλόν Ντεβόνις (Ην. Βασίλειο) 20.24
4. Κρίστιαν Μάλκομ (Ην. Βασίλειο) 20.30
5. Μάρτσιν Γεντρουσίνσκι (Πολωνία) 20.31
6. Μάρκο Τοριέρι (Ιταλία) 20.68
7. Τρόι Ντάγκλας (Ολλανδία) 20.73
– Μάρτσιν Ουρμπάς (Πολωνία) Αποκλείστηκε

Το… βρώμικο 2004

Το 2004 ο Κώστας Κεντέρης δεν αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς της πατρίδας του. Λίγες ημέρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, την φλόγα των οποίων θα άναβε ο Έλληνας σπρίντερ, αυτός και η Κατερίνα Θάνου τίθενται εκτός αγώνων, καθώς φέρονται να επιδίωξαν να μην περάσουν από έκτακτο έλεγχο ντόπινγκ.

Οι δύο αθλητές του Χρήστου Τζέκου, βρέθηκαν στο ΚΑΤ, μετά από ατύχημα που είχαν με μοτοσικλέτα, το οποίο αμφισβητήθηκε από πολλούς με αποτέλεσμα να μην ελεγχθούν μέχρι την ώρα που έπρεπε από τους γιατρούς. Κανείς από την Παγκόσμια Ομοσπονδία δεν φάνηκε να ζητά από τους γιατρούς του ΚΑΤ να κάνουν το απλό. Να πάρουν αίμα από τους δύο αθλητές για τον έλεγχο. Η διορία πέρασε, οι δύο αθλητές δεν εμφανίστηκαν για τον έλεγχο και έτσι Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου πήραν ένα ακόμη non-show, το οποίο και παρέπεμπε σε τιμωρία.

Η συνέχεια αμαύρωσε το όνομα των δύο αθλητών. Όσοι υμνούσαν τον Κώστα Κεντέρη και την Κατερίνα Θάνου ξαφνικά έβγαζαν μόνο χολή. Δημοσιογράφοι, πολιτικοί και δημοσιολογούντες ξέχασαν τους άθλους των αθλητών και μιλούσαν πλέον για ντροπή προς την πατρίδα.

Ο ίδιος ο Κεντέρης, λίγα χρόνια μετά, μίλησε για την δύσκολη εκείνη περίοδο: «Ο Θεός επέτρεψε να γίνει. Το μόνο που ξέρω είναι ότι χαμένος βγήκα εγώ που δεν αγωνίστηκα. Βρέθηκα στην πυρά μιας μιντιακής ιεράς εξέτασης. Δεν αναφέρομαι στο πώς και το γιατί. Εγιναν λάθη από όλες τις πλευρές. Το μόνο που έχω να προσθέσω για το 2004 είναι το συμπέρασμα πως εάν οι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονταν σε άλλη χώρα, δεν θα είχε δημιουργηθεί καν αυτό το θέμα. Αποδείχθηκε πως έγιναν λάθος χειρισμοί από κάποιους».

Μερικά χρόνια μετά, ο Κώστας Κεντέρης, με δηλώσεις του στο περιοδικό Status, νιώθοντας δικαιωμένος από την απόσυρση των κατηγοριών από την IAAF, τόνιζε: «Η δικαίωση είναι πάνω απ’όλα ηθική. Νομικά ισχύουν τα εξής: Μετά την εκδίκαση της υπόθεσης από την Ελληνική Ομοσπονδία, η οποία έβγαλε αθωωτική απόφαση, η Παγκόσμια Ομοσπονδία εφεσίβαλε αυτή την απόφαση και πήγε την υπόθεση στη Λωζάννη. Λίγο πριν βγει η ετυμηγορία, η Παγκόσμια Ομοσπονδία απέσυρε την έφεσή της. Είναι η πρώτη φορά που η IAAF, αποσύρει έφεση σε πρωτόδικη απόφαση. Στις 20 Νοεμβρίου, το CAS (τo αθλητικό δικαστήριο της Λοζάνης), έβαλε και τυπικά τη σφραγίδα του επικυρώνοντας την απόφαση με όλα τα δικαστικά έξοδα σε βάρος της IAAF».

Μετά από χρόνια «κυνηγητού» Κεντέρης και Θάνου, μη έχοντας υποστήριξη από κάπου, αναγκάστηκαν να έρθουν σε συμβιβασμό με τα δικαστήρια, κάτι που τους κράτησε εκτός δράσης για αρκετά χρόνια. Ο Κώστας Κεντέρης αν και είχε δικαίωμα επιστροφής το 2006, δεν γύρισε στους στίβους, τελειώνοντας έτσι άδοξα την τεράστια καριέρα του.



Τα πιο σημαντικά