Σαν σήμερα ο Ανδρέας Παπανδρέου φώναξε «Τσοβόλα δωσ’ τα όλα»

20 Απριλίου, 2018 10:25 ΠΜ
More videos

«Τσοβόλα δωσ’ τα όλα». Μια από τις πιο ξακουστές φράσεις που βγήκαν από το στόμα του Ανδρέα Παπανδρέου και αφορούσε τον Δημήτρη Τσοβόλα στις εκλογές του 1989. Τι ακριβώς όμως σήμαινε;

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ο Δημήτρης Τσοβόλας ξεκαθάρισε: «Πλέον, η πολιτική έχει καταντήσει εκτέλεση ή διαχείριση εντολών ξένων δυνάμεων και εγώ δεν μπόρεσα ποτέ να τέτοια πολιτική να εφαρμόσω, γιατί όταν δεν είσαι ελεύθερος -με βάση την ιδεολογία σου τις πολιτικές που πιστεύεις- να αποφασίζεις, χωρίς να χρειάζεται να παίρνεις εντολές είτε από ντόπιο είτε από ξένο διαπλεκόμενο παράγοντα, δεν αξίζει η πολιτική».

»Δεν αξίζει γιατί δεν είσαι πολιτικός, είσαι απλώς υπάλληλος που εκτελείς εντολές, και κάτι τέτοιο δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα μου», πρόσθεσε σχολιάζοντας, μεταξύ άλλων, και την επιστροφή αρκετών προσώπων στην πολιτική σκηνή.

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση της χώρας, σχολίασε: «Δεν είναι καθόλου καλή και σε οικονομικό και σε εθνικό και σε πολιτικό επίπεδο. Οι δανειστές μάς επιβάλλουν μια πολιτική που εξουθενώνει την πλειονότητα των πολιτών, αποδιοργανώνει την παραγωγική βάση της χώρας και θέτει σε κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματά μας. Επίσης υπονομεύει τη Δημοκρατία και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Η συνέχιση αυτής της οικονομικής πολιτικής λιτότητας θα οδηγήσει σε ανεπανόρθωτη κατάσταση τη χώρα. Γι’ αυτό χρειάζεται άμεσα ριζική αλλαγή της οικονομικής, της κοινωνικής και της εξωτερικής πολιτικής. Η χώρα χρειάζεται σταθεροποίηση της οικονομίας, με ανάπτυξη, που θα φέρνει απασχόληση και κοινωνική προστασία. Με άλλα λόγια, χρειάζεται προοδευτική πολιτική ξανά και όχι διαχείριση της κρίσης του νεοφιλελεύθερου συστήματος».

Ο 69χρονος δικηγόρος, ο οποίος αποκάλυψε σήμερα εργάζεται περισσότερο απ’ όσο όταν ήταν 30 ετών, αναφέρθηκε στην ξακουστή φράση που εκστόμισε ο Ανδρέας Παπανδρέου, «Κατ’ αρχήν, αυτό το είπε λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του 1989. Εγώ δεν ήμουν καθόλου στη συγκέντρωση, ήμουν στη Βουλή, περνούσα νομοσχέδιο και δεν είχε καμία σχέση αυτό με τα οικονομικά. Απλά, ο λαός με αγαπούσε, παρότι ήμουν οκτώ χρόνια υπουργός Οικονομικών, γιατί ήξερε ότι διαχειρίζομαι με έντιμο τρόπο τα δημόσια οικονομικά και ότι έδινα μάχες για μια πιο δίκαιη κατανομή του εθνικού εισοδήματος υπέρ των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων. Φώναζε συνθήματα υπέρ μου στη συγκέντρωση στο Περιστέρι και ο Παπανδρέου ανταπέδωσε με τη φράση αυτή από το μπαλκόνι».

Οταν κλήθηκε να επιλέξει κυβέρνηση ανάμεσα σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με Αλέξη Τσίπρα, κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας με Κυριάκο Μητσοτάκη ή οικουμενική, ο Δημήτρης Τσοβόλας απάντησε: «Τίποτα από όλα αυτά, γιατί δεν έχουν αυτοτέλεια στην πολιτική τους. Δυστυχώς, για να διατηρούνται στην εξουσία ή για να ανέλθουν στην εξουσία, έχουν κάνει τις εξαρτήσεις τους μέσα και έξω από την Ελλάδα και είναι όμηροι αυτών των εξαρτήσεων. Γι’ αυτό δεν μπορούν να δώσουν λύση στα καυτά προβλήματα που έχουν σήμερα η χώρα και ο λαός».

Μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην αδυναμία του ΔΗΚΚΙ να μπει στη Βουλή. «Μετά το 2004, που οι πολίτες δεν μας έβαλαν στη Βουλή, έκανα συνέδριο, επέστρεψα αρκετά εκατομμύρια στο ελληνικό Δημόσιο από κρατικές επιχορηγήσεις και δεν υπάρχει πλέον το κόμμα».

Πηγή: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ακολουθήστε μας στο facebook: