Κυριακή, 14 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΣάλος στο Βρετανικό Μουσείο - Έκαναν πασαρέλα μπροστά στα Γλυπτά του Παρθενώνα

Σάλος στο Βρετανικό Μουσείο – Έκαναν πασαρέλα μπροστά στα Γλυπτά του Παρθενώνα

«Θύελλα» αντιδράσεων έχει προκαλέσει η επίδειξη μόδας που πραγματοποιήθηκε στο Βρετανικό Μουσείο και συγκεκριμένα στην αίθουσα που φιλοξενούνται τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Όπως φαίνεται στο βίντεο που έχει αναρτηθεί στα social media, αρκετοί παρακολούθησαν την πασαρέλα στο πλαίσιο της επίδειξης που διοργανώθηκε από την εταιρεία ρούχων Erdem του τουρκοβρετανικής καταγωγής, Erdem Moralioglu.

Δείτε το βίντεο:

Το κύριο ερώτημα που προκύπτει, είναι πώς και γιατί έδωσε άδεια το Βρετανικό Μουσείο να γίνει η επίδειξη σε μια τόσο ευαίσθητη αίθουσα, όπως εκείνη με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, όταν μάλιστα το Βρετανικό Μουσείο έχει ως βασικό επιχείρημά του εδώ και πολλά χρόνια ότι τα συντηρεί και τα προστατεύει πολύ καλά, κάτι που όπως ισχυρίζεται δεν θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα, ειδικά πριν από τη δημιουργία του Μουσείου της Ακρόπολης.

erdem

Οργισμένη δήλωση Μενδώνη

Την αντίδρασή της για την επίδειξη μόδας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Βρετανικό Μουσείο, μπροστά από τα Γλυπτά του Παρθενώνα, εξέφρασε με δήλωσή της η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

«Με τη διοργάνωση επίδειξης μόδας στις αίθουσες όπου εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, το Βρετανικό Μουσείο, για μια ακόμη φορά, αποδεικνύει τον μηδενικό σεβασμό του προς τα αριστουργήματα του Φειδία» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός.

«Οι ιθύνοντες του Βρετανικού Μουσείου ευτελίζουν και προσβάλλουν όχι μόνο το μνημείο αλλά και τις οικουμενικές αξίες που αυτό εκπέμπει. Οι συνθήκες έκθεσης και φύλαξης των γλυπτών, στη Duveen Gallery, συνεχώς επιδεινώνονται. Είναι η ώρα τα κλεμμένα και κακοποιημένα γλυπτά αριστουργήματα να αστράψουν στο αττικό φως» κατέληξε η κυρία Μενδώνη.

Τα πιο σημαντικά