Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024
διεθνήΣάλος στην Βρετανία: Η βασίλισσα Ελισάβετ, στα 6 της χρόνια, χαιρετάει ναζιστικά!

Σάλος στην Βρετανία: Η βασίλισσα Ελισάβετ, στα 6 της χρόνια, χαιρετάει ναζιστικά!

Φωτογραφίες που δείχνουν την Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ της Αγγλίας σε παιδική ηλικία να κάνει ναζιστικό χαιρετισμό στις αρχές του 1930 δημοσιεύθηκαν από την βρετανική εφημερίδα The Sun, με τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ να εκφράζουν την απογοήτευσή του για το περιστατικό.

Το πρωτοσέλιδο, δείχνει τη βασίλισσα, ηλικίας περίπου έξι ετών, να σηκώνει το δεξί της χέρι σε ναζιστικό χαιρετισμό, ενώ το ίδιο κάνει και η μητέρα της.

Ο τίτλος της Sun είναι «Her Royal Heilnesses» ως αναφορά στο χαιρετισμό Heil Hitler που χρησιμοποιούσαν στη ναζιστική Γερμανία.

«Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι ένα φιλμ που τραβήχτηκε σχεδόν οκτώ δεκαετίες πριν και περιλαμβάνεται στο προσωπικό οικογενειακό αρχείο της βασίλισσας αξιοποιείται με τον τρόπο αυτό» δήλωσε εκπρόσωπος του Μπάκιγχαμ.

Και ενώ οι εκπρόσωποι του παλατιού επιμένουν ότι η βασίλισσα πιθανότατα δεν γνώριζε καν τη σημασία της χειρονομίας σε τόσο μικρή ηλικία, οι εικόνες σίγουρα θα προκαλέσουν μεγάλη αμηχανία στην 89χρονη μονάρχη.

Οι εικόνες που δείχνουν τον ναζιστικό χαιρετισμό προέρχονται από ένα ασπρόμαυρο βίντεο που τραβήχτηκε στην οικία της βασιλικής οικογένειας στη Σκωτία το 1933 ή το 1934.

Το βίντεο δείχνει τη νεαρή μελλοντική βασίλισσα να σηκώνει το δεξί της χέρι στον αέρα τρεις φορές και να χορεύει παίζοντας με ένα σκυλί Corgi. Μάλιστα φαίνεται και ο θείος της, βασιλιάς Εδουάρδος VIII να την ενθαρρύνει.

Η ακριβής σχέση του βασιλιά Εδουάρδου με τους Ναζί είναι ακόμη υπό συζήτηση στη Βρετανία και μερικοί ιστορικοί τον κατηγορούν ότι ήταν φιλικός προς το καθεστώς του Αδόλφου Χίτλερ. Οπως αναφέρουν, γνώρισε τον Χίτλερ στη Γερμανία το 1937, αφού παραιτήθηκε ως βασιλιάς το προηγούμενο έτος για να παντρευτεί την Αμερικανή Γουάλις Σίμπσον.

Η Sun από την πλευρά της, υπερασπίστηκε την απόφασή της να δημοσιοποιήσει το υλικό, λέγοντας ότι προσφέρει «μια συναρπαστική εικόνα των στρεβλών προκαταλήψεων του Εδουάρδου VIII»

«Τις δημοσιεύουμε σήμερα, γνωρίζοντας ότι δεν αδικούν την Βασίλισσα μας, την αδελφή ή μητέρα της με οποιονδήποτε τρόπο» αναφέρεται στη δημοσίευση.

Πριν από δέκα χρόνια, η Sun είχε επίσης δημοσιεύσει μια φωτογραφία του πρίγκιπα Χάρι που φορούσε ένα περιβραχιόνιο μια σβάστικα στο αποκριάτικο πάρτι ενός φίλου, αναγκάζοντας τον να ζητήσει δημόσια συγνώμη.

6630386 3x4 700x933 1

Τα πιο σημαντικά