Σάββατο, 20 Απριλίου 2024
ΕλλάδαΣάλος στην Κύπρο: Aπεικονίζουν τον Χριστό γuμνό

Σάλος στην Κύπρο: Aπεικονίζουν τον Χριστό γuμνό

Σάλος έχει ξεσπάσει από έργα τέχνης που δημοσίευσε/ανήρτησε στο Facebook, ο καθηγητής Ζωγραφικής, Γιώργος Γαβριήλ, τα οποία πραγματεύονται δημόσια πρόσωπα -ζωντανά και νεκρά, ιερά και όσια- με έναν… βέβηλο τρόπο, κατά τους επικριτές του. Πάντως ο ίδιος, μιλώντας στo politis.com.cy, είπε ότι είναι αναμενόμενες οι αντιδράσεις που προκάλεσαν τα επίμαχα έργα τέχνης του. «Αυτός ήταν και ένας από τους στόχους της νέας μου δουλειάς» δήλωσε χαρακτηριστικά.

xristos sto pournara

Κάλεσε μάλιστα το κοινό και όλους εκείνους που αντιδρούν έντονα κατά του έργου του να βρουν τον τρόπο να αποδεχτούν το δικαίωμα οποιουδήποτε καλλιτέχνη να εκφραστεί ελεύθερα. «Δεν πρέπει ο καλλιτέχνης να σκέφτεται τις αντιδράσεις και να φοβάται να εκφραστεί, διότι μετά δεν θα μπορέσει να προχωρήσει ούτε εκείνος, μα ούτε η κοινωνία», ανέφερε.

anastasiadhs kremmala 768x541 1

«Μεταξύ σοβαρού και αστείου», είπε, «ονόμασα αυτά τα έργα αντισυστημική τέχνη η οποία αντιμάχεται το σημερινό διεφθαρμένο σύστημα». Και πρόσθεσε ότι η τέχνη βρίσκεται στην υπηρεσία της κοινωνίας και δημιουργεί έργα κατά της κοινωνικής αδικίας και ενθαρρύνουν την αντίδραση των πολιτών κατά των προβλημάτων.

o xristos pas thn motora 768x551 1

«Όλες οι τέχνες είναι πολιτικοποιημένες. Ο καλλιτέχνης είτε θα ασχοληθεί με την πολιτική είτε όχι. Υπάρχει η τέχνη η οποία ασχολείται με τοπία, την προσωπογραφία κ.λπ. Είναι δηλαδή επιλογή του καλλιτέχνη αν θα ασχοληθεί με τα κοινά και όσα συμβαίνουν γύρω του», υποστήριξε.

Ανέφερε, επίσης, ότι το ανατρεπτικό στοιχείο στα έργα του υπήρχε από την αρχή και ανέφερε ως παράδειγμα την έκθεση τέχνης που πραγματοποίησε το 2013 εν μέσω οικονομικής κρίσης με τον τίτλο «Οι έκπτωτοι». Έντονη όπως είπε ήταν και η έκθεση τέχνης που πραγματοποίησε το 2016.

arxiepiskopos skylos

Ερωτηθείς γιατί τώρα προέκυψαν τόσο μεγάλες αντιδράσεις απάντησε ότι μάλλον δεν είχαν προσέξει τα έργα του όλοι αυτοί που αντιδρούν σήμερα. Μάλλον τα σόσιαλ μίντια όπως είπε έχουν φέρει τα έργα του ενώπιον μιας μεγάλης μάζας ανθρώπων με αποτέλεσμα να υπάρξουν και κάποιες αντιδράσεις. «Έχω αγγίξει ξανά τα ιερά σύμβολα στην τέχνη αλλά τώρα φάνηκε να προκαλούν περισσότερο», επεσήμανε.

Σε ότι αφορά το ερώτημα για το κατά πόσον υπάρχουν όρια στη τέχνη, ο κ. Γαβριήλ ανέφερε ότι αυτή είναι μια συντηρητική άποψη. Υποστήριξε ότι «η τέχνη πολλές φορές έχει σκοπό να διεγείρει τη φαντασία και να προσβάλει ακόμα και τα πιστεύω μας. Η τέχνη δεν έχει κανένα όριο και αν κάποιος θεωρεί ότι πρέπει να περιορίζεται τότε δεν έχει ιδέα τι είναι η τέχνη».

grivas katourhma

«Η τέχνη», τόνισε, «είναι ένα μέσο επικοινωνίας και έκφρασης συναισθημάτων, βιωμάτων, προβληματισμών, ιδεών και θέσεων. Προσωπικά αυτό κάνω μέσα από τη δουλειά μου».

Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι η ανατρεπτική τέχνη δεν είναι κάτι καινούριο στο εξωτερικό αλλά υπάρχει σε πολύ μεγαλύτερη ένταση και έκταση. «Στο εξωτερικό», πρόσθεσε, «μέσα από την τέχνη χλευάζουν και την πίστη τους αλλά και ότι άλλο ιερό μπορείς να φανταστείς. Βέβαια στο εξωτερικό δεν αντιδρούν με τον ίδιο έντονο τρόπο αλλά αποδέχονται το γεγονός ότι αυτού του είδους η τέχνη αποτελεί μέσο έκφρασης κάποιων καλλιτεχνών».

Ανέφερε επίσης ότι το έργο του δεν εξαντλείται σε αυτού του είδους την τέχνη, αλλά περιλαμβάνει θέματα όπως οι ανθρώποι της Κύπρου και οι παραδόσεις μας. «Θέλω να πω ότι δεν έχω επικεντρωθεί μονάχα σε τούτο το αντισυστημικό ύφος, αλλά έχω ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων και έργων τέχνης που φτάνει μέχρι και την αγιογραφία», είπε.

o xristos omonoiaths

Αναφερόμενος στη τέχνη που παράγεται μέσα στο σχολικό περιβάλλον τόνισε ότι αυτή γίνεται μέσα σε δημοκρατικά πλαίσια και έχει στόχο τη δημιουργία κριτικής σκέψης και της ελευθερίας της έκφρασης. Παραδέχθηκε επίσης την ύπαρξη πολλών ταμπού στην κυπριακή κοινωνία που δεν επιτρέπουν στον καλλιτέχνη να δημιουργήσει ελεύθερα.

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες για επικείμενη καταγγελία στο Υπουργείο Παιδείας, ο κ. Γαβριήλ είπε ότι δεν μπορεί να καλουπώσει τους καλλιτέχνες και διερωτήθηκε αν μπορεί να το κάνει αυτό κάποιος μέσα σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα. «Πως μπορεί», αναρωτήθηκε, «να καθορίσει κάποιος τον τρόπο έκφρασης και το αντικείμενο της τέχνης».

giorgos 2

O καθηγητής Ζωγραφικής, Γιώργος Γαβριήλ

«Δεν γνωρίζω αν θα αντιδράσει το υπουργείο Παιδείας και πως θα αντιδράσει» ανέφερε ο κ. Γαβριήλ. «Προς το παρόν δεν με έχει ενοχλήσει», κατέληξε.

Ο Γιώργος Γαβριήλ είναι απόφοιτος Σχολής Καλών Τεχνών και ζωγραφίζει πίνακες εδώ και σαράντα χρόνια. Πραγματοποιεί εκθέσεις και συμμετέχει σε διεθνείς διοργανώσεις με ορισμένα έργα του να έχουν κερδίσει διακρίσεις.

Πηγή: politis.com.cy

Τα πιο σημαντικά