Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024
ΕλλάδαΣάλος με αθλητή που έκανε τον σταυρό του στους Ισλαμικούς Αγώνες

Σάλος με αθλητή που έκανε τον σταυρό του στους Ισλαμικούς Αγώνες

Σάλο έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη των μουσουλμανικών χωρών ο αθλητής που έκανε τον σταυρό του πριν την έναρξη του αγωνίσματός του στους Αγώνες Ισλαμικής Αλληλεγγύης, οι οποίοι φέτος διεξήχθησαν στο Ικόνιο της Τουρκίας.

Μια εικόνα που αποτυπώθηκε στις οθόνες κατά τη διάρκεια των 5ων Ισλαμικών Αγώνων Αλληλεγγύης, οι οποίοι διεξήχθησαν στο Ικόνιο της Τουρκίας, τράβηξε την προσοχή, γράφει η τουρκική ιστοσελίδα aykiri.com.tr.

Εκατομμύρια προβολές

Η προσευχή με τον σχηματισμό του χριστιανικού σταυρού (φωτογραφία, επάνω, από βίντεο) ενός εκ των αθλητών λίγο πριν την έναρξη του αγωνίσματος έγινε αντικείμενο συζήτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η εικόνα από αυτό το στιγμιότυπο έχει προβληθεί εκατομμύρια φορές.

«Ποιος είναι ο αθλητής που κάνει το σχήμα του σταυρού στους Αγώνες Ισλαμικής Αλληλεγγύης; γράφει στον τίτλο της η τουρκική sondakika06»

Οπως έγινε γνωστό από τους διοργανωτές, προσθέτει η ιστοσελίδα, δεν υπάρχουν θρησκευτικές απαγορεύσεις για τους αθλητές που συμμετέχουν στους Αγώνες Ισλαμικής Αλληλεγγύης, οι οποίοι διεξήχθησαν φέτος με τη συμμετοχή 56 μουσουλμανικών χωρών και την παρουσία του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σκληρές αντιδράσεις

Υπάρχουν σκληρές αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γράφουν άλλα μέσα ενημέρωσης για το στιγμιότυπο, αλλά, όπως εξηγούν αυτοί που αντιδρούν, δεν ενοχλήθηκαν από τη θρησκευτική πίστη του αγωνιζόμενου αθλητή, αλλά από την προβολή της εικόνας σε αγώνες που έχουν την ονομασία «Ισλαμικοί».

Αναφέρθηκε, επίσης, ότι ο πρωταγωνιστής του… επεισοδίου προερχόταν από ισλαμική χώρα της Απω Ανατολής, αλλά είναι χριστιανός.

tourkia stauros1 600x340 1

Ενίσχυση των αξιών του Ισλάμ

Οι Ισλαμικοί Αγώνες Αλληλεγγύης είναι πολυεθνική, πολυαθλητική διοργάνωση, στην οποία συμμετέχουν οι κορυφαίοι αθλητές του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.

Οι αγώνες καθιερώθηκαν με σκοπό να ενισχυθούν η ισλαμική συντροφικότητα και οι αξίες του Ισλάμ, κυρίως για τους νέους.

Η Ομοσπονδία Αθλημάτων Ισλαμικής Αλληλεγγύης (ΟΑΙΑ) και ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) είναι υπεύθυνοι για τη διεύθυνση και τον έλεγχο των Ισλαμικών Αγώνων Αλληλεγγύης.

Η αρχική ιδέα για τους Αγώνες Αλληλεγγύης προέρχεται από τον Πρίγκιπα Φαιζάλ μπιν Φαχντ μπιν Αμπντουλαζίζ, κατά τη διάρκεια της Τρίτης Ισλαμικής Συνόδου Κορυφής το 1981.

islami dayanisma oyunlari nda hac isareti yapan sporcunun goruntusu gundem oldu 3385

Διαφορετικές ημέρες για τις γυναίκες

Οι πρώτοι Αγώνες Αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν το 2005 στη Σαουδική Αραβία. Συμμετείχαν 7.000 αθλητές, μόνο άνδρες, από 54 χώρες, σε δεκατρία διαφορετικά αθλήματα.

Οι γυναίκες επιτρέπεται πλέον να πάρουν μέρος στους αγώνες, αλλά αγωνίζονται σε διαφορετικές ημέρες από τους άνδρες. Οι μη μουσουλμάνοι πολίτες στα κράτη μέλη επιτρέπεται επίσης να συμμετέχουν στη διοργάνωση.Τα πιο σημαντικά