Η Σαγράδα Φαμίλια είναι υπό κατασκευή από το 1882 και θα ολοκληρωθεί το 2026

9 Ιανουαρίου, 2017 4:52 ΠΜ
More videos

Η Σαγράδα Φαμίλια είναι ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα της Ισπανίας. Έχει δηλωθεί από την UNESCO  ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και είναι επίσης κάτοχος ρεκόρ ως η ψηλότερη Καθολική εκκλησία στον κόσμο.

Έχει ύψος 170 μέτρα! Ένα ακόμη ρεκόρ που κατέχει, είναι το εξής: εδώ και 144 χρόνια που έχει ξεκινήσει η κατασκευή της, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Η όμορφη Σαγράδα Φαμίλια που φωτίζεται τη νύχτα αλλά οι οικοδομικοί γερανοί σαμποτάρουν τις φωτογραφίες.

Το φόντο

Το πλήρες όνομα της εκκλησίας είναι: «Βασιλική και Εξαγνιστική Εκκλησία της Αγίας Οικογενείας». Το έργο ξεκίνησε το 1882 υπό τον αρχιτέκτονα Φρανσίσκο Πάουλα ντε Βιγιάρ με δημόσια χρηματοδότηση. Ένα χρόνο αργότερα, ανέλαβε το έργο ως αρχιτέκτονας ο Αντόνι Γκαουντί.

Ο Γκαουντί σχεδίασε ένα πολύ πιο φιλόδοξο σχέδιο από το αρχικό. Συνέταξε μια εκκλησία με 5 κύριες αίθουσες, μια πτέρυγα ναού, μια αψίδα, εξωτερική περιπατητική, 18 πύργους και 3 προσόψεις. Ναι, η εκκλησία έχει 3 προσόψεις ανάλογα με το ποια κατεύθυνση παίρνει κανείς. Ονομάζονται: Γέννηση, Πάθη και Δόξα και κάθε μια απεικονίζει σκηνές από τη ζωή της Αγίας Οικογένειας και του Ιησού.

Η πρόσοψη της Γέννησης είναι αφιερωμένη στη Γέννηση του Ιησού.

Η πρόσοψη των Παθών απεικονίζει τη Σταύρωση.

Η πρόσοψη της Δόξας όπως οραματίζεται, βρίσκεται ακόμη υπό κατασκευή.

Ο Γκαουντί επέβλεψε το έργο για 42 χρόνια, από το 1883 ως τον θάνατό του το 1926. Μέχρι τότε, είχε ολοκληρωθεί μόνο το ¼ του αρχικού σχεδίου.  Σχετικά με την κατασκευή και τον χρόνο, φέρεται πως ο ίδιος ο αρχιτέκτονας δήλωσε: «Ο πελάτης μου δεν βιάζεται».

Αναφέρεται στο ότι ο Θεός είχε όλη την ώρα στον κόσμο. Η τελειότητα είναι προτιμότερη από την επίσπευση της ολοκλήρωσης του απόλυτου αριστουργήματός του ως αρχιτέκτονα.

Γιατί λοιπόν χρειάζεται 144 χρόνια για να ολοκληρωθεί;

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι. Ο πρώτος είναι τα κεφάλαια. Από την αρχική κατασκευή, η Σαγράδα Φαμίλια δεν χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση, ούτε από την Καθολική Εκκλησία. Τα κονδύλια για την υπέροχη εκκλησία είναι όλα από δωρεές. Πλούσιοι θαμώνες, ευσεβείς και φυσικά τα εισιτήρια εισόδου των τουριστών που την επισκέπτονται, συνέβαλαν στην δημιουργία της.

Επιπλέον, συνέβησαν κάποιες καταστροφές που καθυστέρησαν την ολοκλήρωση. Το 1936, βεβηλώθηκαν τα αρχικά σχέδια του Γκαουντί. Χρειάστηκαν 16 χρόνια για να ενωθούν τα προσχέδια. Το 2011, ένας εμπρηστής προσπάθησε να ξεκινήσει μια πυρκαγιά η οποία κατέστρεψε το σκευοφυλάκιο.

Επίσης, το σχέδιο είναι πολύπλοκο. Από τις εξωτερικές προσόψεις, τις λεπτομέρειες και το εσωτερικό, η Σαγράδα Φαμίλια είναι ένα έργο τέχνης. Μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες από το εσωτερικό της και θα πειστείτε.

Σαγράδα Φαμίλια-Εσωτερικό-Σφαιρικό-Πανόραμα

Το πολύχρωμο θυλάκιο

Η Σαγράδα Φαμίλια στο παρόν

Μπορεί να είναι υπό κατασκευή ακόμα, αλλά μέχρι στιγμής φαίνεται πως αξίζει τον κόπο να περιμένει κανείς 144 χρόνια για την ολοκλήρωσή της. Ο αρχιτέκτονας που έχει αναλάβει τις εργασίες, αναφέρει πως είναι έτοιμη κατά 70%. Στοχεύουν να αποκαλύψουν το αρχιτεκτονικό θαύμα το 2026 που θα σηματοδοτήσει τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Γκαουντί.

Κριτές τέχνης και αρχιτεκτονικής σε όλο τον κόσμο έχουν ανάμεικτες αντιδράσεις για τη Σαγράδα Φαμίλια. Μερικοί λένε πως είναι η επιτομή και η δόξα της γοτθικής αρχιτεκτονικής, ενώ ορισμένοι πως είναι ένα παράλογο έργο.

Ακολουθήστε μας στο facebook: