Κυριακή, 14 Ιουλίου 2024
υγείαΡόζοι και κάλοι: Σπιτικές θεραπείες για απαλά πόδια.

Ρόζοι και κάλοι: Σπιτικές θεραπείες για απαλά πόδια.

Οι καλοκαιρινοί μήνες είναι απολαυστικοί ιδιαίτερα αν μπορείτε να απολαύσετε το περπάτημα με γυμνά πόδια ή το λιγότερο με σανδάλια.

Οι γυναίκες βάφουν τα νύχια των ποδιών τους με χαριτωμένα χρώματα, νιώθουν το γρασίδι στις πατούσες και τον δροσερό αέρα στα δάχτυλά τους.

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω σημαίνουν πως θα πρέπει να δείξουν και ένα λιγότερο γλυκό μέρος των ποδιών.

Μετά από χρόνια φθοράς και κλείσιμο των ποδιών στα παπούτσια, τα πόδια όλων των ανθρώπων αναπτύσσουν τραχιές επιφάνειες. Αυτό μπορεί να είναι αρκετά φυσιολογικό αλλά καθόλου ευχάριστο.

Ενώ οι κάλοι είναι δυσάρεστοι και σκληροί στην υφή, οι ρόζοι είναι σκληροί και πιο στρογγυλεμένοι τύποι κάλων. Μπορεί να γίνουν επώδυνοι όταν ασκηθεί πίεση στο συγκεκριμένο σημείο, καθώς περπατάτε ή φοράτε παπούτσια.

Επίσης προκαλούν και ανησυχία όταν περπατάτε ξυπόλητοι ή με παπούτσια που αφήνουν τα πόδια εκτεθειμένα.

Καθώς υπάρχουν πολλά στοιχεία για το γεγονός πως είναι καλό για την υγεία να περπατάμε ξυπόλυτοι, σίγουρα πολλοί από εμάς θα θέλουμε να αναδείξουμε τα πόδια καλοκαιρινούς μήνες.

Αν έχετε ρόζους, κάλους ή άλλες σκληρές και τραχιές επιφάνειες στο δέρμα, μην φοβάστε. Υπάρχουν απλοί, ανέξοδοι και φυσικοί τρόποι να απαλύνετε τα πόδια σας και να τα νιώθετε απαλά και έτοιμα για επίδειξη. Μπορείτε να κάνετε όλες τις θεραπείες στο σπίτι σας.

Επιπλέον, οι λύσεις που θα δείτε παρακάτω δεν ισχύουν μόνο για τα προβλήματα στα πόδια αλλά μπορείτε να τις εφαρμόσετε και στα χέρια.

Διαβάστε το άρθρο για να μάθετε πως θα ετοιμάσετε τα πόδια σας και απολαύστε το καλοκαίρι.

Τι είναι ο κάλλος;

9035970cb84f45887a3a0086462ff8e9

Flickr/ thisisbossi

Ο κάλος είναι μια παχιά, σκληρή περιοχή του δέρματος που αποτελεί απάντηση στην επανειλημμένη και τακτική τριβή και πίεση. Το σώμα σας δημιουργεί κάλους για να προστατεύσει το δέρμα σας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κάλους στα χέρια και τα πόδια που δημιουργούνται από το περπάτημα, το κράτημα του στυλό ή άλλες δραστηριότητες.

Οι κάλοι μπορεί να είναι αντιαισθητικοί αλλά συνήθως είναι ακίνδυνοι και ανώδυνοι.

Τι είναι οι ρόζοι;

67faa8344017af14d08f35e4a724d328

Wikimedia Commons

Ένας ρόζος είναι στην πραγματικότητα ένας τύπος κάλου. Είναι ένα σκληρό, στρόγγυλο σημείο νεκρού δέρματος και συνήθως υπάρχει στο λεπτό δέρμα του σώματος όπως είναι οι κορυφές των δακτύλων των χεριών και των ποδιών.

Όπως ο κάλος, οι ρόζοι σχηματίζονται όπου το δέρμα τρίβεται τακτικά ενάντια σε κάτι, όπως οι αρθρώσεις των ποδιών που τρίβονται με την κορυφή των παπουτσιών σας.

Σε αντίθεση όμως με τους κάλους, οι ρόζοι είναι συχνά επώδυνοι λόγω του ότι είναι σκληροί και έχουν σφαιρικό σχήμα αντί για μια ευρύτερη επιφάνεια.

Αν έχετε θέμα με τους ρόζους και τους κάλους, τι μπορείτε να κάνετε;

Θεραπεία #1: Χρησιμοποιήστε μηλόξιδο ή καστορέλαιο.

1

Celine Haeberly

Σε ένα μπολ ή λεκάνη με ζεστό νερό και σαπούνι, προσθέστε 1 φλιτζάνι μηλόξιδο και βουτήξτε τα πόδια σας.

Αυτό θα απαλύνει τους κάλους αρκετά ώστε να αφαιρεθούν με ελαφρόπετρα. Για τους ρόζους, κάντε ελαφρές επαλείψεις με καστορέλαιο σε κάθε έναν από αυτούς μετά το μούλιασμα.

Κάντε το καθημερινά και τα πόδια σας θα είναι απαλά και λεία σε περίπου 10 μέρες.

Μια συμβουλή για να απομακρύνετε τους κάλους: Να είστε ευγενικοί. Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος αλλά το έντονο τρίψιμο με ελαφρόπετρα θα τους κάνει ακόμη πιο σκληρούς.

Λύση #2: Βιταμίνη Ε ή Βιταμίνη Α

1

Celine Haeberly

Ενώ οι βιταμίνες προορίζονται για να ληφθούν εσωτερικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τοπικά το τζελ που περιέχουν στο εσωτερικό τους ως κάψουλες, αν τις σπάσετε και πιέσετε ελαφρώς.

Το τρίψιμο του ελαίου που περιέχει η κάψουλα βιταμίνης Ε ή Α, είναι πολύ καλή θεραπεία για τους ρόζους.

Τρίψτε το περιεχόμενο στους ρόζους πριν πάτε για ύπνο και φορέστε μια καθαρή βαμβακερή κάλτσα.

Κάντε την ίδια διαδικασία κάθε βράδυ μέχρι να εξαφανιστούν οι ρόζοι.

Θεραπεία #3: Φλούδα λεμονιού.

1

Celine Haeberly

Ξεφλουδίστε ένα λεμόνι και κόψτε ένα κομμάτι από τη φλούδα του στο μέγεθος του δαχτύλου που έχει το ρόζο.

Πιέστε το με την πλευρά της ψίχας προς τα κάτω και δέστε το πάνω στον ρόζο με έναν επίδεσμο. Κρατήστε τα πάντα στη θέση τους με μια καθαρή βαμβακερή κάλτσα και φορέστε το όλη νύχτα.

Επαναλάβετε κάθε βράδυ και ο ρόζος θα φύγει.

Θεραπεία #4: Κρεμμύδι και λευκό ξύδι

1

Celine Haeberly

Όπως χρησιμοποιείτε η φλούδα του λεμονιού, έτσι ένα κομμάτι κρεμμυδιού εμποτισμένο για περίπου μια μέρα σε άσπρο ξύδι, τοποθετημένο σταθερά στο πόδι κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας, απομακρύνει τους ρόζους.

Αλλά να ξέρετε πως η μυρωδιά θα είναι πολύ ισχυρότερη.

Ακριβώς όμως με τη φλούδα του λεμονιού, το κρεμμύδι με το ξίδι πρέπει να επισυνάπτεται με έναν επίδεσμο, να τοποθετηθεί μια κάλτσα και να αφεθεί εκεί όλη νύχτα.

Θεραπεία #5: Ψωμί και μηλόξιδο

1

Celine Haeberly

Μισή φέτα μπαγιάτικου ψωμιού βρεγμένη με μηλόξιδο είναι τέλειος τρόπος για να απαλλαγείτε από τους κάλους που καταλαμβάνουν μεγάλη περιοχή όπως σε όλη τη φτέρνα ή το μήλο του ποδιού.

Επισυνάψτε το βρεγμένο ψωμί στο πόδι με μια πλαστική μεμβράνη για να σιγουρευτείτε πως δεν θα στάζει και στη συνέχεια καλύψτε το με μια κάλτσα.

Ο κάλος θα μαλακώσει και θα είναι έτοιμος να υποχωρήσει ή να βγει τελείως το πρωί.

Θεραπεία #6: Καστορέλαιο

1

Celine Haeberly

Αυτή η θεραπεία μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας και έχετε τη δυνατότητα να φορέσετε κάλτσες και παπούτσια ώστε να πάτε στη δουλειά σας. Είναι επίσης καλή για τις μικρές, δύσκολες στο να δεθούν επιφάνειες.

Πάρτε ένα φαρμακευτικό επίθεμα για κάλους και τοποθετήστε το γύρω του. Βρέξτε τον ρόζο με λίγες σταγόνες καστορέλαιου και στη συνέχεια καλύψτε το με κολλητική ταινία για να μείνει στη θέση του.

Αν φορέσετε κάλτσες, επιλέξτε ένα παλιό ζευγάρι σε περίπτωση που σας λερώσει το λάδι.

Θεραπεία #7: Ασπιρίνη

1

Celine Haeberly

Διαλύστε περίπου 5 μη επικαλυμμένα δισκία ασπιρίνης σε σκόνη και αναμείξτε τα σε ίσες ποσότητες με μηλόξιδο και νερό για να δημιουργηθεί μια πάστα.

Τρίψτε την γενναιόδωρη ποσότητα πάστας στον κάλο ή τον ρόζο και τυλίξτε το πόδι με έναν επίδεσμο ώστε να μείνει σταθερό.

Αφήστε την τουλάχιστον για 10 λεπτά και μετά τρίψτε το σημείο με μια ελαφρόπετρα μέχρι να αφαιρεθεί.

Θεραπεία #8: Άλατα Epsom

1

Celine Haeberly

Αυτή η θεραπεία είναι κάπως πιο ιδιαίτερη αλλά και πολύ χαλαρωτική.

Διαλύστε μια χούφτα άλατα Epsom σε μια λεκάνη με ζεστό νερό και μουλιάστε τα πόδια σας για περίπου 10 λεπτά.

Μόλις μαλακώσει το νεκρό δέρμα, τρίψτε το απαλά με μια ελαφρόπετρα. Συνεχίστε να μουλιάζετε τα πόδια σας κάθε μέρα μέχρι να φύγουν οι κάλοι.

Με βάση τη σκληρότητα του κάλου, μπορεί να σας πάρει μερικές εβδομάδες αλλά να είστε υπομονετικοί.

Κάτι επιπλέον: Το να μουλιάζετε τα πόδια σας καθημερινά είναι ένας καλός τρόπος για να χαλαρώσετε.

Τα πιο σημαντικά