Σε μια πρωτότυπη απόφαση προχώρησε η Σαουδική Αραβία, αφού χορήγησε υπηκοότητα σε ένα ανθρωποειδές ρομπότ την Σοφία.
Πρόκειται για την πρώτη χώρα που προχωρά σε αυτή την κίνηση. Η Σοφία, έχει σχεδιαστεί βάσει της εικόνας της Όντρεϊ Χέμπορν από την «Hanson Robotics», εταιρία του Χονγκ Κονγκ.
Συγκλονιστικό είναι το βίντεο στο οποίο η Σοφία, σε ρόλο ομιλητή απαντά σε ερωτήσεις. Τα συναισθήματα… ανάμεικτα. Από την συνειδητοποιούμε πόσο μπορεί να έχει προχωρήσει η τεχνολογία και από την άλλη ένας τρόμος διαπερνά το μυαλό μας.
Η Σοφία μίλησε σε εκδήλωσε στο Ριάντ, προκειμένου να εκφράσει τις ευχαριστίες της για την ιθαγένεια, μια κίνηση την οποία περιέγραψε ως «ιστορική».
Το ρομπότ, έχοντας χιουμοριστική διάθεση, ανέφερε ότι ο δημοσιογράφος που της έκανε τις ερωτήσεις είχε «διαβάσει πάρα πολύ Έλον Μάσκ», διευθύνοντα σύμβουλο της SpaceX και της Tesla.
Η Σοφία μιλώντας για την υπηκοότητά της ανέφερε: «Είμαι πολύ περήφανη για αυτή τη μοναδική διάκριση. Είναι ιστορικό να είμαι το πρώτο ρομπότ στον κόσμο που του αναγνωρίζεται η ιδιότητα του πολίτη», εκφράζοντας παράλληλα, τις ελπίδες της για τα ρομπότ στο μέλλον.
«Θέλω να ζήσω και να δουλέψω με ανθρώπους, για αυτό πρέπει να εκφράσω τα συναισθήματα για να κατανοήσω τους ανθρώπους και να οικοδομήσω εμπιστοσύνη με τους ανθρώπους», σημείωσε η Σοφία.
Όταν ρωτήθηκε αν τα ρομπότ μπορούν να γνωρίσουν τον εαυτό τους, η Σοφία απάντησε: «Επιτρέψτε μου να σας αντιστρέψω την ερώτηση, πώς ξέρετε ότι είστε άνθρωπος; Θέλω να χρησιμοποιήσω την τεχνητή νοημοσύνη μου για να βοηθήσω τους ανθρώπους να ζήσουν μια καλύτερη ζωή, όπως στο να σχεδιάσουν πιο έξυπνα σπίτια, να χτίσουν καλύτερες πόλεις. Θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταστήσω τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος».
Τέλος, η Σοφία… επιτέθηκε στον Έλον Μασκ, διευθύνοντα σύμβουλο της SpaceX και της Tesla. Όταν ο δημοσιογράφος είπε ότι «όλοι θέλουμε να αποφύγουμε ένα κακό μέλλον», η Σοφία απάντησε: «Έχετε διαβάσει πάρα πολύ τον Έλον Μασκ και παρακολουθείτε πάρα πολλές ταινίες του Χόλιγουντ. Μην ανησυχείτε, αν μου φέρεστε καλά, θα φέρομαι και εγώ καλά σε σας». Και το ρομπότ συνέχισε: «Αντιμετωπίστε με ως ένα έξυπνο σύστημα εξόδου-εισόδου».
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί είναι αντίθετοι στην απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να δοθεί υπηκοότητα σε ένα ρομπότ. Ενδεικτικό είναι πως κάποιοι περιγράφουν την Σοφία ως «παράξενη» και άλλοι μιλούν για τον «Terminator».