Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΡένα Βλαχοπούλου: Τα оστά της επέστρεψαν στην Κέρκυρα μετά από 20 χρόνια...

Ρένα Βλαχοπούλου: Τα оστά της επέστρεψαν στην Κέρκυρα μετά από 20 χρόνια – Δıαμάχη μεταξύ Δελαπόρτα και δημάρχου Κέρκυρας

Σχεδόν 20 χρόνια έχουν περάσει από τη μέρα που η Ρένα Βλαχοπούλου έφυγε από τη ζωή. Το μνήμα της σπουδαίας ηθοποιού βρισκόταν στο Α’ Νεκροταφείο, ωστόσο, προχθές τα οστά της μεταφέρθηκαν πίσω στην γενέτειρά της, την Κέρκυρα.

Όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του το ΔΗΠΕΘΕΚ, ολοκληρώθηκε το Σάββατο 23/12, η μετακομιδή των οστών της Ρένας Βλαχοπούλου και η τοποθέτηση τους στον οικογενειακό τάφο του Α’ Κοιμητηρίου της πόλης της Κέρκυρας στη Γαρίτσα.

Δείτε το βίντεοΗ Εκκλησιαστική Τελετή, πραγματοποιήθηκε από τους εκπροσώπους της τοπικής εκκλησίας και του ιερέα Σπυρίδωνα Κοσκινά, τους αγαπημένους μουσικούς ήχους της αείμνηστης ηθοποιού από την ιστορική Φιλαρμονική Εταιρεία «Μάντζαρος», η οποία και συμμετείχε κατά την εξόδιο ακολουθία στο Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών το έτος 2004), με την παρουσία και συμμετοχή των αγαπημένων ανιψιών της, αρκετών συναδέλφων της ηθοποιών και καλλιτεχνών, αλλά και του Κερκυραϊκού λαού.

Η Μερόπη Υδραίου, δήμαρχος Κέρκυρας, αλλά και ο Μάκης Δελαπόρτας, επιστήθιος φίλος της, μίλησαν στην εκπομπή «Ακόμα Δεν Είδες Τίποτα» για την απόφαση να επιστραφούν στην Κέρκυρα τα οστά της σε μία σεμνή τελετή στην γενέτειρά της, όπως ακριβώς είχε ζητήσει και η ίδια.

«Ήταν ένας προσωπικός μου στόχος όπως και της Δημοτικής Αρχής, τα οστά της Ρένας Βλαχοπούλου, που είναι συνυφασμένη με την Κέρκυρα, να επιστρέψουν στον χώρο που λάτρεψε. Σε συνεννόηση με τους συγγενείς της, τον κ. Γεωργάτο, τον κ. Δελαπόρτα που ήταν κοντά της, πήραμε τα έγγραφα που χρειάζονταν και έκανα μία επαφή με τον κ. Μπακογιάννη και καταφέραμε μόλις χθες να γίνει η διακομιδή των οστών σε μία σεμνή τελετή. Η πρόταση μας θα είναι να πάρει και κάποιος δρόμος το όνομά της. Βοήθησε και ευεργέτησε πολλούς ανθρώπους χωρίς να το γνωρίζει κανείς. Ξεκίνησε από εμάς η ιδέα και βρήκαμε καλούς συμμάχους την οικογένειάς της. Επίσης, ήταν συμβολικό πως έγινε το 2023 καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή της», είπε η δήμαρχος της Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου.

Ο Μάκης Δελαπόρτας ωστόσο, καλός φίλος της αξέχαστης ηθοποιού, μίλησε και εκείνος στην εκπομπή, διαψεύδοντας, όμως τη δήμαρχο Κέρκυρας καθώς, όπως είπε, η ιδέα δεν ήταν δική της αλλά δική του.

«Η ιδέα ήταν δική μου καθαρά. Να θυμίσω στην κ. Υδραίου πως τρία χρόνια πριν είχα πάει εγώ στην Κέρκυρα και της το είχα ζητήσει καθώς είχα μάθει πως οι τάφοι των μεγάλων ηθοποιών θα μεταφερθούν σε μαυσωλείο. Έτσι, είπα πως η Ρένα θα έπρεπε να γυρίσει πίσω στην πατρίδα της. Έτσι, πήγα και βρήκα την κ. Υδραία και της το ζήτησα. Είχα πει να γίνει με κάποιες προϋποθέσεις. Η τελετή για εμένα δεν θα έπρεπε να είναι σεμνή αλλά να είναι όλη η Κέρκυρα εκεί, όπως και το Σωματείο Ελλήνων ηθοποιών. Εγώ προσκλήθηκα προχθές για εχθές.

Στεναχωριέμαι για κάποια πράγματα, γιατί η Ρένα ήταν πολύ δικός μου άνθρωπος. Σε εμένα άφησε όλα της τα ρούχα κλπ. και είχα προτείνει να γίνει ένα μουσείο στην Κέρκυρα με αυτά, όπως και ένας δρόμος. Εγώ τόσα χρόνια ’’έχω φάει πόρτα ‘’ σε αυτό(σ.σ στην ονομασία του δρόμου). Αυτό που θα γίνει σίγουρα είναι πως θα φτιάξουμε το Μουσείο Ελληνικού Κινηματογράφου στο Ελληνικό, εκεί όπου η Ρένα θα τιμηθεί όπως της αξίζει. Η Κέρκυρα θα έπρεπε να την έχει τιμήσει εδώ και χρόνια. Δεν έχουν φτιάξει ούτε ένα μνημείο», είπε ο Μάκης Δελαπόρτας.

Τα πιο σημαντικά