Ράνια Σβίγκου: «Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατόν»

17 Ιουλίου, 2022 5:49 ΜΜ
More videos

Συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου, Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, φιλοξένησε η Κυριακάτικη KONTRA NEWS και ο Χρ. Κυμπιζής.

Η κ. Σβίγκου κλήθηκε να απαντήσει σε πλήθος ερωτήσεων:

Ποια θα είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και πέρα για το σκάνδαλο Novartis; Τι θα κάνετε για να διαλευκανθεί η υπόθεση;

Η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου έστειλε στον κάλαθο των αχρήστων τη λάσπη, τις ύβρεις και τις προσβολές του Κ. Μητσοτάκη, της ΝΔ και των μέσων της «λίστας Πέτσα».

Η δήθεν «σκευωρία» Novartis ήταν και είναι σκάνδαλο Novartis. Όσο κι αν προσπάθησαν να το κουκουλώσουν, όσο κι αν προσπαθούν να το αποσιωπήσουν τώρα, η αλήθεια θα λάμψει.

Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη θα αφεθεί απερίσπαστη, να επιτελέσει το καθήκον της, μέχρι τέλους. Αυτό επιτάσσει το Δίκαιο και η νομοθεσία, αυτό αναμένουν οι πολίτες, αυτός είναι και ο μεγαλύτερος φόβος των ενόχων, όποιο κι αν είναι αυτοί, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, όσο κι αν θεωρούν ότι αυτούς δεν τους ακουμπά κανένας.

Η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική ρητορική της… Πώς κρίνετε τη στάση της κυβέρνησης; Τι πρέπει να γίνει για να μπει ένα τέλος στις προκλήσεις και να έχουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι;

Οι προκλητικές δηλώσεις και κινήσεις, η αναθεωρητική στάση απέναντι σε διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις, εντείνονται από την Τουρκία. Και δυστυχώς η Κυβέρνηση κινείται σε απολύτως λάθος κατεύθυνση χωρίς στρατηγική με αρχή μέση και τέλος σε σχέση με την Τουρκία Ανέτρεψε πάγια δόγματα, εγκατέλειψε την ενεργητική, πολυδιάστατη, φιλειρηνική εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, και στη θέση της επιστρέφει στη στάση Παπάγου του «πιστού και δεδομένου» συμμάχου, στον νέο ψυχρό πόλεμο που διανύουμε, χωρίς να ζητά εγγυήσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Αυτό, θα πρέπει να αλλάξει άμεσα.

Και ταυτόχρονα, θα πρέπει να πιεστεί η Τουρκία από τους εταίρους μας να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου και της συνεννόησης, στη βάση του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας.

Ο πρωθυπουργός απέκλεισε την πιθανότητα πρόωρων εκλογών και δεσμεύτηκε για εξάντληση της τετραετίας. Τον πιστεύετε ή ετοιμάζεστε για κάλπες το Φθινόπωρο;

Η στάση του Κ. Μητσοτάκη προδίδει τον πανικό του απέναντι στην λαϊκή αγανάκτηση, και φόβο απέναντι στις εξελίξεις. Αυτό δείχνει άλλωστε και ο τοξικός λόγος του, οι χυδαιότητες και οι συκοφαντίες που εκτόξευσε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τις προάλλες, από το βήμα της βουλής.

Έφτασε σε τέτοιο σημείο ξεπεσμού, που συνέδεσε ακόμα και την άθλια εμπρηστική επίθεση στον Realfm, με την αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι ένας πρωθυπουργός σε αποδρομή. Τη μια μέρα βγαίνει, ο ίδιος και κορυφαία στελέχη του, και προαναγγέλλει εκλογές. Την επομένη, υποκρίνεται τον δήθεν εθνικά υπεύθυνο, και μιλά για εκλογές στο τέλος της τετραετίας.

Το ζήτημα δεν είναι αν τον πιστεύουμε εμείς, αλλά αν τον εμπιστεύονται οι βουλευτές και οι υπουργοί του, οι οποίοι έχουν ήδη αρχίσει να διαγκωνίζονται για την εκλογή τους. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατόν. Όποτε κι αν γίνουν εκλογές, οι οποίες αποτελούν κοινωνικό αίτημα και κοινωνική αναγκαιότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος, όχι μόνο να δώσει, αλλά και να κερδίσει τη μάχη των εκλογών, και την πρωτιά με καθαρή διαφορά ,από την κάλπη της απλής αναλογικής.

Μιλάτε συνεχώς για προοδευτική κυβέρνηση μαζί με το ΠΑΣΟΚ… Πώς είναι δυνατόν να συγκυβερνήσετε με στελέχη όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Άννα Διαμαντοπούλου ή ο Ευάγγελος Βενιζέλος πχ; Δεν είναι σαν να ζητάτε την αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ όταν του κάνετε πρόταση συνεργασίας;

Εμείς απευθυνόμαστε στα κόμματα του προοδευτικού χώρου, και επιδιώκουμε συνεργασία, όχι με πρόσωπα, αλλά στη βάση προγραμματικών θέσεων. Το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, οφείλει, κάποια στιγμή να απαντήσει, πρωτίστως στους προοδευτικούς πολίτες: Θέλει μια δεξιά, νεοφιλελεύθερη και αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ, ή μια προοδευτική κυβέρνηση, που θα προασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων, θα ενισχύσει τη Δημόσια, δωρεάν Υγεία και Παιδεία, θα καταπολεμά τις ανισότητες, θα σχεδιάσει ένα μέλλον με κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη, ελπίδα και προοπτική για τον τόπο;

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτίθεται τόσο πολύ στο νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία;

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο βρίσκει κάθετα αντίθετη σύσσωμη την πανεπιστημιακή κοινότητα, από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων μέχρι τους συλλόγους διδασκόντων, εργαζομένων στα ΑΕΙ, ερευνητών, φοιτητών.

Γιατί πρόκειται για ένα απολύτως αντιπαιδαγωγικό, αντιλαϊκό και αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο, το οποίο καταστρέφει τη δημόσια, δωρεάν Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αποκλείει από την πρόσβαση στη γνώση τους οικονομικά ασθενέστερους, και τους στέλνει πελάτες στα ιδιωτικά κολέγια.

Πέρα, από αυτά, όμως, η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη έχει και μια πολύ συγκεκριμένη πολιτική στόχευση, όπως φάνηκε κι από την ομιλία του Υφ. Παιδείας, κ. Συρίγου. Είναι η εκθεμελίωση του δημοκρατικού, ανοιχτού στην κοινωνία και τους αγώνες της πανεπιστημίου, όπως αυτό αναπτύχθηκε μετά τη Μεταπολίτευση.

Θέλουν ένα αντιδημοκρατικό, αυταρχικό πανεπιστήμιο, με δοτές διοικήσεις, που να μην έχει καμία επαφή με το κοινωνικό γίγνεσθαι. Η δυσανεξία τους για τη δημοκρατία γίνεται, κάθε μέρα που περνά, όλο και πιο φανερή.

Γνωρίζουμε ότι τώρα ετοιμάζεται το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ… Σε περίπτωση νίκης στις εκλογές, ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας; Τι θα αλλάξετε πρώτα;

Το επικαιροποιημένο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι ένα πρόγραμμα προσανατολισμένο, όχι απλώς στην επούλωση των τραυμάτων που επιφέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην κοινωνία, τα οποία κάθε μέρα που περνά γίνονται όλο και πιο βαθιά. Αλλά στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία και ο τόπος.

Η στόχευση του δεν είναι μόνο η ανακούφιση της κοινωνίας από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει, όπως για παράδειγμα η ενεργειακή ακρίβεια, ο πληθωρισμός, η ανεργία και η έλλειψη προοπτικής. Ούτε απλώς και μόνο η κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως οι νόμοι Χατζηδάκη και Κεραμέως, ή ο Πτωχευτικός.

Αλλά η ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων, με ταυτόχρονη αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, η ενίσχυση της δημόσιας, δωρεάν και ποιοτικής Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας, η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής, όπως, για παράδειγμα, στη στέγαση, αλλά και η κοινωνικά δίκαιη, οικολογικά βιώσιμη ανάπτυξη, προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Με στροφή στο παραγωγικό μοντέλο, προτεραιότητα στις επενδύσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία, ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα Μητσοτάκη, που στηρίζει και στηρίζεται από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.