Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024
ΕλλάδαΠυρκαγιές: Ο «κοκαλωμένος» λαγός μπροστά στις φλόγες – Η φωτογραφία «καθρέφτης» της...

Πυρκαγιές: Ο «κοκαλωμένος» λαγός μπροστά στις φλόγες – Η φωτογραφία «καθρέφτης» της εποχής μας

Ένας «μαρμαρωμένος» λαγός μπροστά στις φλόγες είναι, ίσως, η φωτογραφία που αποτυπώνει τι βιώνουμε αυτή την εποχή. Σοκ και δέος μπροστά στην καταστροφή της φύσης από τις πυρκαγιές, αλλά και σαστιμάρα αφού δεν είναι η πρώτη φορά που παρακολουθούμε το ίδιο έργο.

Όπως γράφουν πολλοί και στα social media, «στο ίδιο έργο θεατές» με πανέμορφες περιοχές της χώρας να καίγονται, αυτό που ξεχάστηκε και πάλι είναι η πρόληψη. Γιατί ο ηρωισμός από τους πυροσβέστες, τους εθελοντές και τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών, όχι μόνο δεν λείπει, αλλά περισσεύει…

Θύματα των πυρκαγιών και τα ζώα

Σε ανάρτησή τους οι Save a Greek Stray και Ομάδα Εθελοντών Νοιάζομαι έκαναν μια ανάρτηση για τα οικόσιτα και τα άγρια ζώα, τα οποία είναι επίσης θύματα των πυρκαγιών. Από εκεί προέρχεται και η συγκλονιστική φωτογραφία με τον λαγό.

Όπως γράφει η λεζάντα της ανάρτησης: «Στάχτη έγινε το Δάσος της Δαδιάς στον Έβρο. Καίγεται συνεχόμενα εδώ και τέσσερις μέρες. Καίγεται και η Βάλια Κάλντα, ο σημαντικότερος βιότοπος της καφέ αρκούδας στην Ελλάδα. Κάηκε το βουνό της Πεντέλης, καίγεται η Λέσβος, καίγονται περιοχές στην Ηλεία και στην Μεσσηνία. Ειλικρινά δεν ξέρουμε τι να πούμε. Να πούμε για τα κατοικίδια και τα οικόσιτα ζώα; Να πούμε ελευθερώστε τα έστω και μην τα αφήσετε να καούνε δεμένα και εγκλωβισμένα;

Να πούμε για τα άγρια ζώα που μετριούνται πλέον στα δάχτυλα; Όσα άγρια ζώα επιβιώσουν αναγκαστικά θα εκτοπιστούν, θα πλησιάσουν οικισμούς και χωριά. Μην τα ενοχλείτε, μην τα πλησιάζετε. Αφήστε όσο νερό μπορείτε όπου μπορείτε, και δώστε τους την ευκαιρία να ζήσουν με το να μην τα ενοχλείτε καθόλου. Και ας οδηγούμε με προσοχή, ειδικά το βράδυ. Τότε θα κυκλοφορούν τα περισσότερα, όσα έχουν μείνει ζωντανά τουλάχιστον. Αφού σώθηκαν από την φωτιά, ας μην καταλήξουν κάτω από τις ρόδες ενός αυτοκινήτου. Καλό κουράγιο σε όλους και μακάρι σε μερικά χρόνια να μπορούμε ακόμα να αναπνέουμε».

Η ανάρτηση στο Facebook:

Τα πιο σημαντικά