Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024
ΕλλάδαΠυρκαγιές: Και τώρα τι θα γίνει χωρίς τα ρωσικά πυροσβεστικά «Beriev»;

Πυρκαγιές: Και τώρα τι θα γίνει χωρίς τα ρωσικά πυροσβεστικά «Beriev»;

Χωρίς το Ρώσο γίγαντα που ρίχνει μία μικρή… λίμνη στην φωτιά θα πρέπει να τα βγάλει πέρα φέτος η Ελλάδα – Αύξηση 750% στις δασικές πυρκαγιές το πρώτο τρίμηνο του 2022

Πολύ αυξημένες είναι οι δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας κατά το πρώτο τρίμηνο φέτος, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όπως επισημαίνει, σε συνέχεια της περυσινής εξαιρετικά αρνητικής αντιπυρικής περιόδου, και το πρώτο τρίμηνο του 2022 επιμένουν τα αρνητικά στατιστικά στοιχεία με βάση την ανάλυση των δεδομένων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (European Forest Fire Information System – EFFIS).

Ειδικότερα, από την αρχή του έτους έως 9 Απριλίου 2022 καταγράφεται μια σχεδόν εκθετική αύξηση του αριθμού των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα, η οποία είναι της τάξης του 750% σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2021.

screenshot 21 1

Εξίσου ανησυχητική, σύμφωνα με το meteo, είναι και η εξαιρετικά μεγάλη αύξηση της συνολικής καμένης έκτασης στη χώρα μας, η οποία φτάνει το 275% σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2021.

Κατά τη διάρκεια της περσινής αντιπυρικής περιόδου το ρωσικό πυροσβεστικό συνέβαλε στην κατάσβεση των μεγάλων δασικών πυρκαγιών που κατέκαψαν την Ελλάδα.

Ωστόσο, φέτος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία δεν πρόκειται να έρθει ούτε το «Beriev» αλλά ούτε και τα ρωσικά ελικόπτερα Kamov. Με λίγα λόγια, το εναέριο σύστημα πυρόσβεσης για το καλοκαίρι 2022 θα είναι “γυμνό”.

screenshot 20 1

Το Beriev-200 έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του στις αντιπυρικές μάχες στη Ρωσία, είναι το μοναδικό παγκοσμίως αεριωθούμενο-αμφίβιο αεροσκάφος, το οποίο έχει τη δυνατότητα να ρίχνει συνολικά 270 τόνους με κάθε ανεφοδιασμό του σε καύσιμα.

Σχεδιασμένο για επιχειρήσεις με διμελές πλήρωμα, διαθέτει οκτώ δεξαμενές και μπορεί συγκεντρώνει 12 τόνους νερού από την θάλασσα με κύματα έως 1,2 μέτρα. Εκτός από νερό, πραγματοποιεί ρίψεις με επιβραδυντικό υγρό ενώ μπορεί να μεταφέρει έως 64 άτομα.

Τα πιο σημαντικά