Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΠυρκαγιά στην Αλβανία: Ελληνικά Canadair στην μάχη με τις φωτιές

Πυρκαγιά στην Αλβανία: Ελληνικά Canadair στην μάχη με τις φωτιές

Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στα σύνορα της Αλβανίας με την Ελλάδα, η οποία έχει στείλει 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη προκειμένου να συνδράμουν στην κατάσβεση.

Μεγάλη προσπάθεια καταβάλλεται στην Αλβανία προκειμένου να κατασβηστεί η πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση στην αρχή της εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένων 2 ελληνικών  αεροσκαφών τύπου Canadair CL-415 με βάση τους το αεροδρόμιο της Κέρκυρας. Η εστία της φωτιάς βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα νότια της τουριστικής πόλης του Αργυρόκαστρου.

Να σημειωθεί πως συνελήφθη ένα άτομο χθες (09/07) το πρωί κι αντιμετωπίζει ποινική δίωξη για «εμπρησμό από πρόθεση», ανακοίνωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Ταουλάντ Μπάλα.

Εστίες φωτιάς τέθηκαν υπό έλεγχο προχθές Δευτέρα (08/07) το βράδυ, όμως οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και ο άνεμος δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης κοντά στα χωριά Ντρόπουλ (Δρόπολη) και Φινίκ (Φοινίκη), σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.

Ο υπουργός Άμυνας Νίκο Πελέσι μεταφόρτωσε στο Facebook οπτικό υλικό από τις επιχειρήσεις. «Ελικόπτερο Cougar και περίπου τριάντα μέλη των ενόπλων δυνάμεών μας ξανάρχισαν χθες (09/07) το πρωί τις επιχειρήσεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που μαίνεται σε χωριά γύρω από το Ντρόπουλ», έγραψε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αλβανικής αστυνομίας, σε έναν μήνα ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βάρος 17 προσώπων για εμπρησμούς από πρόθεση στην Αλβανία, την ώρα που κύμα καύσωνα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών.

Η εστία της φωτιάς βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα νότια της τουριστικής πόλης του Αργυρόκαστρου.

Υπενθυμίζεται ότι τα Βαλκάνια βρίσκονται από προχθές Δευτέρα (08/07) αντιμέτωπα με κύμα καύσωνα που προβλέπεται να διαρκέσει ως το τέλος της εβδομάδας κι οι θερμοκρασίες στην Αλβανία ξεπερνούν τους 40° Κελσίου.

Τα πιο σημαντικά