Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024
διεθνήΠυρηνικά: Απειλές Πούτιν ότι θα πατήσει το «κουμπί» -Τι έχει στην κατοχή...

Πυρηνικά: Απειλές Πούτιν ότι θα πατήσει το «κουμπί» -Τι έχει στην κατοχή της η Ρωσία

Σε συναγερμό έθεσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τις ρωσικές πυρηνικές αποτρεπτικές δυνάμεις, επικαλούμενος τη «σκλήρυνση της στάσης των δυτικών χωρών έναντι της Μόσχας» για την επίθεση στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος, μετά από συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας έδωσε διαταγή στον στρατό να θέσει τις δυνάμεις πυρηνικής αποτροπής σε υψηλό συναγερμό λόγω των «επιθετικών δηλώσεων» του ΝΑΤΟ.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε την Κυριακή ότι ηγετικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ είχαν κάνει «επιθετικές δηλώσεις», ενώ η Δύση επιβάλλει σκληρές οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου, για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τι διαθέτει

Αν και ο ακριβής αριθμός των όπλων με πυρηνική γόμωση αποτελεί κρατικό απόρρητο, εκτιμάται ότι στη Ρωσία βρίσκονται περισσότερα από τα μισά πυρηνικά στον κόσμο. Αυτά είναι συνολικά 14.000 και ο Πούτιν έχει συνδεδεμένα στο περιβόητο «κόκκινο κουμπί» άνω των 7.000 εξ αυτών.

Ίσως όμως να είναι ακόμη πιο τρομακτικό το είδος αυτών των όπλων, πέρα από το αριθμητικό πλήθος τους. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι οι Ρώσοι είχαν κατασκευάσει την πιο ισχυρή πυρηνική βόμβα στον κόσμο, τη διαβόητη «Tsar Bomba». Εμφανίστηκε στην αρχή της δεκαετίας του 1960 και η ισχύς της υπερβαίνει τους 50 μεγατόνους. Ωστόσο, το 2015 κυκλοφόρησαν φήμες ότι η Ρωσία ετοίμαζε μια αναβαθμισμένη εκδοχή της Tsar Bomba, με δύο φορές μεγαλύτερη καταστροφική δύναμη από την αρχική.

Εκτός όμως από την Tsar Bomba και κάποιες πυρηνικές τορπίλες τελευταίου τύπου, οι Ρώσοι διαθέτουν το σύστημα Status-6, το οποίο μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι ύψους έως και 500 μέτρων. Και, καθώς το κολοσσιαίο αυτό κύμα θα είναι ραδιενεργό, θα μολύνει την ακτογραμμή του εχθρού, μετατρέποντάς την σε νεκρή ζώνη. Επίσης, το Status-6 δεν μπορεί να αναχαιτιστεί από αντίπαλα αντι-πυραυλικά αμυντικά συστήματα.

Πληροφορίες αναφέρουν ωστόσο ότι “πίσω” από τα πυρηνικά του Πούτιν, υπάρχουν και τα λεγόμενα… θερμοβαρικά, τα οποία έχουν 2 φάσεις, “τύπου” ψεκασμού και πυροκροτητή.

Οι αντιδράσεις

Απαράδεκτη κλιμάκωση χαρακτήρισαν την εξέλιξη αυτή οι ΗΠΑ, μέσω της πρέσβειράς τους στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Αυτό σημαίνει «ότι ο πρόεδρος Πούτιν συνεχίζει να κλιμακώνει αυτόν τον πόλεμο με έναν απολύτως απαράδεκτο τρόπο και πρέπει να συνεχίσουμε να ανακόπτουμε τις ενέργειές του με τον σθεναρότερο δυνατό τρόπο», είπε η Γκρίνφιλντ σε μια συνέντευξη με την εκπομπή του CBS “Face the Nation”.

Τη σοβαρότητα της κατάστασης και την απειλή για την Ευρώπη αλλά και για την παγκόσμια ασφάλεια επισήμανε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, δίνοντας έμφαση στην κλιμάκωση από τη Ρωσία, και με την κίνηση Πούτιν να θέσει σε ύψιστο συναγερμό τα αποτρεπτικά πυρηνικά όπλα.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με πυρηνικές επιθέσεις, είπε ότι εάν η Ουκρανία δεχόταν επίθεση με πυρηνικά όπλα θα ήταν «καταστροφή», αλλά είπε ότι δεν θα κάμψει το ηθικό της χώρας. Σημείωσε ότι η εντολή του Πούτιν να τεθεί σε κατάσταση συναγερμού η πυρηνική αποτροπή είναι μια στρατηγική πίεσης ενόψει των συνομιλιών.

Τα πιο σημαντικά