Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΜε ψήφους του ΠΑΣΟΚ πέρασε η ρύθμιση για το τζαμί στο Βοτανικό

Με ψήφους του ΠΑΣΟΚ πέρασε η ρύθμιση για το τζαμί στο Βοτανικό

Το ΠΑΣΟΚ έσωσε τη διάταξη μετά το ‘όχι’ των ΑΝΕΛ και την επιφύλαξη της ΝΔ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων. Αιχμές της Χαρ. Τρικούπη για την μικροπολιτική στάση ΝΔ-Ποταμιού.

f432d4c0a1dfddd79304a1c641735d5d

Χάρη στην συνδρομή του ΠΑΣΟΚ εισάγεται σήμερα προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής η διάταξη (άρθρο 5) νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση ΝΠΙΔ που θα διαχειρίζεται το ισλαμικό τέμενος στο Βοτανικό.

Από την έναρξη της σχετικής συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής διαπιστώθηκε ότι η διάταξη για το τέμενος δεν συγκέντρωνε τις απαραίτητες κυβερνητικές ψήφους για να περάσει στην Ολομέλεια αφού οι ΑΝΕΛ δήλωσαν ότι καταψηφίζουν. Επικαλέστηκαν μάλιστα ως αιτία την ‘πάγια’ θέση τους κατά της λειτουργίας του χώρου θρησκευτικής λατρείας.

Προκειμένου να περάσει η διάταξη στην Ολομέλεια απαιτείτο λοιπόν η στήριξη τουλάχιστον ενός ακόμη κόμματος πέραν του ΣΥΡΙΖΑ. Το ρόλο αυτό ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ το οποίο παραμέρισε τις διαφορές του με την Κουμουνδούρου και υπερψήφισε το άρθρο. Αντίθετα η ΝΔ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων δήλωσαν επιφύλαξη, μια θέση που θα έβαζε σε «πάγο» τη λειτουργία του ισλαμικού τεμένους αν δεν υπερψήφιζε το ΠΑΣΟΚ.

Στο Ποτάμι προκλήθηκε, μάλιστα, εσωκομματικό θέμα καθώς η επιφύλαξη που εξέφρασε ο εισηγητής Γρηγόρης Ψαριανός στην ψηφοφορία της επιτροπής σήμανε συναγερμό στο ηγετικό επιτελείο. Αμέσως μετά την ψηφοφορία συνεργάτες του Σταύρου Θεοδωράκη έσπευσαν στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών και δήλωσαν ότι το κόμμα στηρίζει αναφανδόν τη διάταξη.

Απέδωσαν μάλιστα την επιφυλακτική στάση του εισηγητή τους Γρηγόρη Ψαριανού σε προβληματική διατύπωση. Αργότερα, ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι στη σημερινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια το κόμμα του θα πει «ναι». «Το Ποτάμι θα ψηφίσει για το ισλαμικό Τέμενος. Δεν παίζει με τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν τα παζαρεύει. Ακροδεξιοί και εθνικιστές ας πουν όχι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης.

dadad3b2089ce39df75fe0deb6a866d8

Η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

“Η διασφάλιση χωρών προσευχής για όλους τους πολίτες, για κάθε θρησκεία, είναι υποχρέωση μιας σύγχρονης,  ευρωπαϊκής, δημοκρατικής πολιτείας,Πιστοί στις αρχές μας ως προοδευτικό κόμμα, ψηφίσαμε στην Βουλή την διάταξη για τα θέματα λειτουργίας ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα.

Η ίδρυση και λειτουργία του τεμένους στην Αθήνα υπήρξε διακομματική απόφαση, αυτονόητη για ένα σύγχρονο, δημοκρατικό, ευρωπαϊκό κράτος. Αυτήν την απόφαση υπηρετεί με συνέπεια η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Οι λοιπές, δήθεν ευρωπαϊκές – μεταρρυθμιστικές, δυνάμεις δεν θα κρυφτούν πίσω από την θετική ψήφο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.  Η ΝΔ οφείλει απαντήσεις. Όσοι ψηφίζουν μέσω twitter δεν αξίζουν σχολιασμό.

Φαίνεται ότι για όλους αυτούς οι αρχές και αξίες, ισχύουν μόνο αν δεν θιγούν τα μικροκομματικά συμφέροντα τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ  επιβεβαιώνει καθημερινά ότι είναι όμηρος της ακροδεξιάς, των ΑΝΕΛ προκειμένου να κρατήσουν τις καρέκλες τους. Με τη στάση τους  είναι εκτεθειμένοι απέναντι στους προοδευτικούς  πολίτες”.

Η ανακοίνωση της Ώρας Αποφάσεων

“Η κατασκευή και λειτουργία του πρώτου και μόνου δημόσιου μουσουλμανικού Τεμένους στην Αθήνα είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα που αφορά την θρησκευτική ελευθερία, την ταυτότητα της χώρας, τη διεθνή της εικόνα αλλά και κρίσιμα γεωστρατηγικά συμφέροντα που συνδέονται και με το γεγονός ότι όλα τα Πρεσβυγενή Ορθόδοξα Πατριαρχεία λειτουργούν σε περιοχές με ισχυρή παρουσία του Ισλάμ.

Γι’ αυτό η απάντηση στην ανάγκη να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει δεν μπορεί παρά να είναι θετική.

Με αφορμή το Τέμενος, αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι το μόνο που ενώνει τον ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, είναι η νομή της εξουσίας χωρίς όρια, χωρίς όρους, χωρίς όραμα. Ταυτόχρονα, ακόμη μια φορά καταγράφηκε και η υπερσυντηρητική στάση της ΝΔ η οποία δείχνει να αγνοεί ένα σοβαρό θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και ζήτημα εξυπηρέτησης των ζωτικών, γεωστρατηγικών και οικονομικών συμφερόντων της χώρας μας.”

[news247] [newsit]

Τα πιο σημαντικά