Ψήφισμα: Πρέπει να τιμωρηθεί ο Έλληνας αστυνομικός που έβρισε την ηλικιωμένη πρόσφυγα στη Μόρια;

20 Οκτωβρίου, 2018 8:27 ΜΜ
More videos

Εντύπωση προκαλεί βίντεο που δείχνει αστυνομικό να καθυβρίζει ηλικιωμένη γυναίκα στον καταυλισμό της Μόριας, στη Λέσβο. Ο αστυνομικός αρπάζει το μπαστούνι της γυναίκας και το πετά με ορμή. Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η Διεθνής Αμνηστία, όπως και η Ελληνική Αστυνομία. Το βίντεο είναι του ιταλικού τηλεοπτικού δικτύου RAI 2, μέρος του τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ του Valerio Cataldi και θα προβληθεί σήμερα (23.15 ώρα Ιταλίας).

Το βίντεο ήρθε στη δημοσιότητα από τη δημοσιογράφο Τζένη Τσιροπούλου, η οποία είπε:

«Έλληνας αστυνομικός (που εμφανίζεται στο 00.32) μέσα στο καμπ της Μόριας φωνάζει σε γιαγιά πρόσφυγα ενώ της αρπάζει και της πετάει το μπαστούνι που η γιαγιά στηρίζεται. Διαδραματίζεται ενώ η ηλικιωμένη γυναίκα περίμενε στην ουρά του φαγητού και οι μερίδες τελείωσαν χωρίς να προλάβει να πάρει. Κι άλλοι αστυνομικοί βρίσκονται δίπλα χωρίς να αντιδρούν. Ως προς τη διανομή του φαγητού, οι πρόσφυγες μάς είπαν ότι υποχρεώνονται κάθε μέρα να στέκονται δύο με τρεις ώρες σε αυτές τις ουρές για να πάρουν πρωινό, το οποίο ίσα-ίσα προλαβαίνουν να φάνε και ξαναστήνονται στην ουρά για το μεσημεριανό και μόλις φάνε την τελευταία μπουκιά ξαναστήνονται στην ουρά για άλλες δυο-τρεις ώρες για να περιμένουν το βραδινό. Η αναμονή γίνεται σε έναν χώρο που μοιάζει με κλουβί. Η απόλυτη ντροπή της Μόριας – όπου παρεμπιπτόντως ήδη δεν αφήνουν τους πρόσφυγες να τραβάνε γενικά βίντεο με τα κινητά τους»


Ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Με εντολή του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αριστείδη Ανδρικόπουλου, οι τέσσερις αστυνομικοί που εμφανίζονται στο βίντεο ανακαλούνται άμεσα στις Υπηρεσίες τους, σε Αττική, Ιωάννινα και Έδεσσα. Σε βάρος τους διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, στην οποία θα διερευνηθεί εάν η συμπεριφορά τους ενέχει και ρατσιστικά χαρακτηριστικά. Ο ένας από τους αστυνομικούς που εμφανίζεται να εξυβρίζει την αλλοδαπή τίθεται σε διαθεσιμότητα, ενώ η θέση σε διαθεσιμότητα και των υπολοίπων θα εξεταστεί άμεσα στο πλαίσιο της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Η Διεθνής Αμνηστία

Να πάρει θέση το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ζήτησε η Διεθνής Αμνηστία. Τονίζει ότι «δεν αρκούν οι άθλιες συνθήκες του καταυλισμού στην Μόρια, οι πρόσφυγες έχουν να αντιμετωπίζουν και την απαράδεκτη και προσβλητική συμπεριφορά των αρχών».