Πρωτοβουλία αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες: «Ανοίξτε τα νησιά. Όχι άλλοι νεκροί από το κρύο»

Οκτ 16, 2017 7:13 ΠΜ
More videos

«Ανοίξτε τα νησιά – Όχι άλλοι νεκροί από το κρύο». Με αυτή την προτροπή προς την Πολιτεία πάνω από 40 ομάδες και οργανώσεις αλληλεγγύης καλούν τις ελληνικές, τοπικές και κεντρικές, αρχές να λάβουν επειγόντως μέτρα ώστε να αποφευχθούν περισσότεροι θάνατοι προσφύγων από το κρύο, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει.

Η Πρωτοβουλία Έμπρακτης Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Ρεθύμνου, υπογράφει μαζί με δεκάδες άλλες συλλογικότητες κείμενο καθώς και τη διαδικτυακή εκστρατεία opentheislands- Ανοίξτε τα νησιά, με παράλληλη δράση σε πολλά μέρη της Ελλάδος, με αφίσες που προβάλουν την εικόνα του στρατοπέδου της Μόριας στη Λέσβο, καλυμμένη από το χιόνι τον περσινό χειμώνα.


Όπως επισημαίνει η Πρωτοβουλία «οι αλληλέγγυες ομάδες και οργανώσεις, εκφράζουν την οργή τους για την υπάρχουσα κατάσταση στα νησιά καθώς ο χειμώνας πλησιάζει», ενώ αναφέρεται σε πολιτικές που «εγκλωβίζουν τους ανθρώπους στα νησιά για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, τους εμποδίζουν να φτάσουν στην Ευρώπη και εμποδίζουν ανθρώπους που έχουν την δυνατότητα για μετεγκατάσταση και οικογενειακή επανένωση να μεταφερθούν σε άλλες χώρες σε ένα λογικό χρονικό διάστημα».

Στο πλαίσιο αυτό, και με δεδομένο ότι ο χειμώνας πλησιάζει, η Πρωτοβουλία Έμπρακτης Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Ρεθύμνου και άλλες συλλογικότητες ζητούν να γνωστοποιηθεί το πώς και πού ξοδεύονται τα «τα 700 εκατομμύρια ευρώ που έχουν διατεθεί στις ελληνικές αρχές ώστε να διαχειριστούν την κατάσταση».


Παράλληλα ζητούν από τον πρωθυπουργό, μεταξύ άλλων: Να ξεκαθαρίσει τις αρμοδιότητες των διαφορετικών φορέων, τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο, και να παρουσιάσει τον σχεδιασμό για τον χειμώνα. Να κλείσει τα hotspots και να αποσυμφορήσει τα νησιά, τερματίζοντας τους περιορισμούς στην ελευθερία μετακίνησης των αιτούντων άσυλο που φτάνουν στα νησιά.

Να προσφέρει επαρκή υποδοχή στην ενδοχώρα, εκτός εγκαταστάσεων κράτησης. Να σταματήσουν οι επιστροφές αιτούντων άσυλο στην Τουρκία σύμφωνα με την Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, αφού δεν μπορούν να έχουν πλήρη πρόσβαση στο δικαίωμά τους να ζητήσουν διεθνή προστασία στην Τουρκία.

[real] [cretalive]

Ακολουθήστε μας στο facebook: