Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024
επικαιρότηταΠρώτη στον κόσμο ομάδα φοιτητών του ΑΠΘ στο διεθνή διαγωνισμό της Microsoft!

Πρώτη στον κόσμο ομάδα φοιτητών του ΑΠΘ στο διεθνή διαγωνισμό της Microsoft!

Με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Ability Award του διαγωνισμού Imagine Cup της Microsoft, επέστρεψε στην Ελλάδα, ερευνητική ομάδα φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα η ελληνική ομάδα κατέκτησε και το στην κατηγορία World Citizenship Competition.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, η ομάδα του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, υπό τον καθηγητή Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη, έχει πλέον παράδοση στον συγκεκριμένο και ιδιαίτερα δημοφιλή παγκόσμιο διαγωνισμό καινοτομίας, καθώς είναι η έκτη χρονιά που αποσπά διεθνή διάκριση στα τελευταία 11 χρόνια.

104697-232981

Το πρώτο βραβείο Ability Award θα δώσει τη δυνατότητα στην επιστημονική ομάδα να επιστρέψει τον Σεπτέμβριο στην έδρα της Microsoft, στο Σιάτλ, για να επεκτείνει το πρότζεκτ και να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της εφαρμογής.

Στον φετινό διαγωνισμό, στον οποίο είχαν δηλώσει συμμετοχή σχεδόν 320.000 φοιτητές από όλο τον κόσμο, η ομάδα του ΑΠΘ αποτελούνταν από τον καθηγητή Χατζηλεοντιάδη και τους φοιτητές του Τμήματος Δέσποινα Ευθυμιάδου, Δημήτρη Ιακωβάκη, Κωνσταντίνο Μαυροδή και Βασιλική Μπίκια.

Η πρωτοποριακή εφαρμογή «Prognosis» για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον και την υποστήριξη πασχόντων απ’ αυτήν, που παρουσίασε η ομάδα, ξεχώρισε γρήγορα ανάμεσα σε χιλιάδες συμμετοχές και προκρίθηκε ανάμεσα στις μόλις 12 από όλο τον κόσμο που έδωσαν το «παρών» στην τελική φάση του διαγωνισμού. Αυτή πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στην έδρα της Microsoft, στο Σιάτλ της Ουάσιγκτον και επιβραβεύτηκε με δύο από τις μεγαλύτερες διακρίσεις.

Πρόκειται για εφαρμογή που εγκαθίσταται σε «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα και λειτουργεί σε συνδυασμό με ένα περικάρπιο σωματικής δραστηριότητας (Microsoft Band). Η εφαρμογή, που διατίθεται δωρεάν στα ηλεκτρονικά καταστήματα, αλληλεπιδρά με τον χρήστη, καταγράφει και μεταφέρει στη συσκευή αλλαγές στον τρόπο βάδισης, πιθανό τρέμουλο στα χέρια, αλλαγή στον τρόπο γραφής μηνυμάτων, στη φωνή ή στην ποιότητα του ύπνου.

prognosis-imagine-cup-2015_p145

Τα στοιχεία, που καταγράφονται ανώνυμα, μεταφέρονται σε μια βάση δεδομένων συμπεριφοράς που συνδέεται με τα συμπτώματα του Πάρκινσον και η προηγμένη ανάλυσή τους μπορεί να οδηγήσει σε δείκτες έγκαιρης πρόγνωσης της νόσου.
Σε διαγνωσμένους ασθενείς, η εφαρμογή μπορεί να προσφέρει υποστήριξη μέσω ερεθισμάτων εξωτερικής ρυθμικής διέγερσης (οπτικής, οπτικοακουστικής), τόσο στο βάδισμα όσο και στη διάρκεια του ύπνου, με ηχητικές διεγέρσεις.

Ο μεγαλύτερος διαγωνισμός φοιτητικής καινοτομίας στον κόσμο Microsoft Imagine Cup αφορά τεχνολογικές εφαρμογές που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προβλημάτων του πλανήτη, όπως αυτά έχουν τεθεί από την UNESCO. Το ΤΗΜΜΥ έχει αποσπάσει διεθνείς διακρίσεις άλλες πέντε χρονιές (2004, 2005, 2007, 2011 και 2012), ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις οι καινοτόμες εφαρμογές του που διακρίθηκαν έχουν αποτελέσει εφαρμογή για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Πηγή

Τα πιο σημαντικά