Το πρώτο σπίτι που σχεδίασε ο Γκαουντί ανοίγει επίσημα ως μουσείο αφιερωμένο σε αυτόν

23 Απριλίου, 2017 5:53 ΜΜ
More videos

Ο πατέρας του καταλανικού μοντερνισμού, Άντονι Γκαουντί, απέκτησε τελικά το δικό του μουσείο στο πρόσφατα ανακαινισμένο Casa Vicens. Το κτίριο, το πρώτο σπίτι του Γκαουντί, θεωρείται ένα από τα πρώτα παραδείγματα αρτ νουβό αρχιτεκτονικής και ήταν κλειστό από το 2015. Αυτό το κτίριο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό το δεύτερο μισό του 2017.

Ο Γκαουντί ήταν μόλις 31 ετών όταν του ανέθεσε ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου τούβλων και πλακιδίων Manuel Vicens i Montaner, να χτίσει αυτό το σπίτι. Κατασκευασμένο από το 1883 έως το 1885,  αποτελεί την πρώτη σημαντική πρωτοβουλία του νεαρού αρχιτέκτονα και τον βοήθησε να ξεκινήσει μια νέα εποχή σύγχρονης αρχιτεκτονικής.

Valery Egorov / Shutterstock

Το Casa Vicens βρίσκεται στην γειτονιά Γκράθια, που εκείνη την εποχή θεωρούταν μέρος της Βαρκελώνης. Προοριζόταν να γίνει το εξοχικό του επιχειρηματία και αφού ήταν λίγο πιο έξω από την Βαρκελώνη, ο Γκαουντί δεν έλαβε υπόψη τη δυνατότητα κατασκευής κτιρίων γύρω από αυτό. Για τον λόγο αυτό, το κτίριο ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα. Το κτίριο εμφανίζει την πρωτοποριακή ενσωμάτωση της ισπανικής-αραβικής έμπνευσης, με πινελιές από την Μαυριτανία.

Casa Vicens

Τα ζωντανά χρώματα, η χρήση τούβλων, κεραμιδιών και σιδήρου, καθώς και ο συνδυασμός της ζωγραφικής και της γλυπτικής, είναι όλα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της αρχιτεκτονικής του Γκαουντί.

Μετά το θάνατο του Vicens i Montaner το 1895, το κτίριο άλλαξε πολλές φορές χέρια και μεγάλωσε σημαντικά τη δεκαετία του 1920, με τον ίδιο τον Γκαουντί να εγκρίνει τις ανακαινίσεις. Το 2014, η Casa Vicens αγοράστηκε από ιδιωτική εταιρεία επενδύσεων, που ήθελε να μετατρέψει το σπίτι σε μουσείο αφιερωμένο στον Γκαουντί.

Το μουσείο προσπαθεί να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την ουσία του Γκαουντί, αποφασίζοντας ακόμη και να μην επιπλώσει τα δωμάτια για έναν σημαντικό λόγο. “Τώρα είναι ένα ζωντανό έργο και έχουμε κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επαναφέρουμε την ουσία του Γκαουντί”, αναφέρει ο διευθυντής του μουσείου, Τζον Αμπελά.

Το μουσείο αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του προς το τέλος του 2017 και υπολογίζεται να έχει 150.000 επισκέπτες ετησίως.

engineervoshkin / Shutterstock

engineervoshkin / Shutterstock
Casa Vicens.
Casa Vicens

[Arch Daily] [Website] [Facebook] [Instagram]

Ακολουθήστε μας στο facebook: