Πρόταση που θα καλύπτει όλα τα «κόκκινα δάνεια» παρουσίασε η Αθήνα στην Τρόικα

5 Αυγούστου, 2015 1:28 ΠΜ
More videos

Διαφωνία με τους ελεγκτές για τις ιδιωτικοποιήσεις και το υπερ-ταμείο των 50 δισ. – Δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα, λέει ο Τσακαλώτος – Οι συζητήσεις γίνονται για συνολική συμφωνία και όχι για δάνειο-«γέφυρα» – Ξεκινά άμεσα η διαβούλευση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, με στόχο μέχρι το τέλος του χρόνου να υπάρχει σχετική νομοθεσία.

Ολοκληρώθηκαν χτες οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα έπειτα από συζητήσεις 4,5 ωρών.

Κορυφαίος παράγοντας που μετείχε στις διαπραγματεύσεις έλεγε ότι όλα θα κλείσουν μέσα στην εβδομάδα, «αλλιώς δεν κάνουμε τίποτα». Ωστόσο, όπως επισήμανε, ακόμη δεν έχει συζητηθεί καν το μακροοικονομικό σενάριο για το νέο πρόγραμμα.

Καταθέσαμε τις προτάσεις μας για τα κόκκινα δάνεια, είπε, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να τις συζητήσουμε (σ.σ. η πρόταση παρουσιάστηκε, αλλά δεν υπήρξε διεξοδική συζήτηση επ’ αυτής). Θα καλύπτει όλα τα δάνεια -και επιχειρηματικα και στεγαστικά- με στόχο την σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και την ενίσχυση των κοινωνικών ομάδων που εμπλέκονται.

Οι προτάσεις μας, είπε ο ίδιος παράγοντας, γίνονται με βάση το πνεύμα των αρχικών προτάσεων που είχαμε καταθέσει, αλλά έχουν περάσει και τρεις μήνες διαπραγματεύσεων, τόνισε με νόημα, υπονοώντας ότι οι προτάσεις έχουν αλλάξει.
Άμεσα διαβούλευση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι ξεκινά άμεσα η διαβούλευση με τους Θεσμούς για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, με στόχο μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει υπάρξει σχετική νομοθεσία.

Κατά τις πρώτες 2,5 ώρες της συνάντησης, το θέμα που συζητήθηκε ήταν το υπερ-ταμείο των 50 δισ. ευρώ, που είχε συμφωνηθεί στην Ευρωσύνοδο των Βρυξελλών. Ακολούθησε ένα διάλειμμα, ενώ στη συνέχεια οι δύο πλευρές επανήλθαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, με αντικείμενα το ΤΑΙΠΕΔ και τις τράπεζες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με το νέο υπερ-ταμείο, τη νομική υπόσταση που θα έχει και το αν θα έχει την ευθύνη και του παλιού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που «έτρεχε» το ΤΑΙΠΕΔ.

Κατά τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών, δεν υπάρχει κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα και η διαπραγμάτευση πηγαίνει καλύτερα απ’ ό,τι περίμεναν στην κυβέρνηση.

Ο ίδιος τόνισε ότι καμία πλευρά, με τα σημερινά δεδομένα, δεν έχει βάλει στο τραπέζι την ανάγκη για μια νέα συμφωνία για δάνειο-«γέφυρα», αντί για συνολική συμφωνία.

Αύριο θα υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή η ώρα έναρξης ούτε και η ακριβής ατζέντα, η οποία προφανώς θα περιλαμβάνει όλα τα θέματα
Κριτήριο η σημερινή συνάντηση για τις πιθανότητες συμφωνίας πριν τον Δεκαπενταύγουστο

Η σημερινή και η αυριανή συνάντηση -καθώς οι δύο υπουργοί θα έχουν επαφές και την Τετάρτη με το κουαρτέτο Βελκουλέσκου, Κοστέλο, Ρούφερ και Τζαμαρόλι- θεωρούνται κρίσιμες, καθώς θα κρίνουν αν υπάρχει ελπίδα ή όχι για επίτευξη συνολικής συμφωνίας πριν τον Δεκαπενταύγουστο.

Ανάλογα με την έκβαση των επαφών,  την Τετάρτη θα υπάρξει και η πρώτη ουσιαστική ένδειξη για το αν προλαβαίνει η κυβέρνηση -και αν επαρκούν τα μέτρα που λαμβάνει ή αν θα απαιτηθούν περισσότερα- για να πάρει νέο δάνειο η Ελλάδα.

Από τα δύο νέα τετ-α-τετ αυτά των υπουργών με τους δανειστές, θα φανεί κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος της ελληνικής πλευράς να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις έως τις 10-12 Αυγούστου, προκειμένου στη συνέχεια τα τεχνικά κλιμάκια να συντάξουν το κείμενο του νέου Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, η νέα συμφωνία να ψηφιστεί από τη Βουλή και η πρώτη δόση του νέου δανείου να εκταμιευθεί πριν από τις 20 Αυγούστου, οπότε λήγουν ελληνικά ομόλογα ύψους 3,4 δισ. ευρώ στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook: