Πρόταση νόμου της ΝΔ για δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού.

9 Απριλίου, 2016 10:10 ΜΜ
More videos

Με τον πρόεδρό της, Κυριάκο Μητσοτάκη, να στέλνει το μήνυμα «μόνο ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να τα καταφέρουμε», η ΝΔ κατέθεσε στη Βουλή πρόταση νόμου, σύμφωνα με την οποία Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού αποκτούν τη δυνατότητα να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους στις βουλευτικές εκλογές.

Η πρόταση νόμου με θέμα «Άσκηση εκλογικού δικαιώματος κατά τις βουλευτικές εκλογές, εκλογέων του Απόδημου Ελληνισμού και εκλογέων που βρίσκονται στην αλλοδαπή», αξιολογείται από τη ΝΔ ως ρεαλιστική, πολιτικά βιώσιμη, διοικητικά εφαρμόσιμη και με το λιγότερο δυνατό κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο, γι αυτό, και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζει την πεποίθηση ότι θα την στηρίξει και η κυβέρνηση, προκειμένου να ισχύσει μετά από τις αμέσως επόμενες εκλογές.

Αφορά όσους διαμένουν στο εξωτερικό ή υπηρετούν σε ελληνική αρχή του εξωτερικού, καθώς και στους Έλληνες ναυτικούς, με την προϋπόθεση να είναι εγγεγραμμένοι σε δημοτολόγια και τους εκλογικούς καταλόγους Δήμου του Ελληνικού Κράτους και να μην έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν, σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών.

Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στις κατά τόπους διπλωματικές και προξενικές αρχές.

Ετσι, «υλοποιείται μία θεμελιώδης, οραματική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, στη βάση των συνταγματικών αρχών της λαϊκής κυριαρχίας και της καθολικότητας της ψήφου και ικανοποιείται ένα χρόνιο αίτημα του Απόδημου Ελληνισμού» επισημαίνει η ΝΔ, ενώ ο κ. Μητσοτάκης καλεί τους βουλευτές όλων των κομμάτων να την υπερψηφίσουν.

«Οι απόδημοι Έλληνες είναι η πολύτιμη προστιθέμενη δύναμη που έχει ανάγκη ο Ελληνισμός, ιδιαίτερα στην πολύ δύσκολη περίοδο που περνά η πατρίδα μας» τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ, με αφορμή την κατάθεση της πρότασης νόμου, επισημαίνοντας το καθήκον όλων «να τους στηρίξουμε με έργα και να τους κάνουμε συμμέτοχους στην προσπάθειας ανόρθωσης της Ελλάδας».

«Δίνουμε την ευκαιρία στο αναπόσπαστο και ζωτικό αυτό τμήμα του Ελληνισμού να συνδιαμορφώνει την πορεία του τόπου. Οι Έλληνες, μόνο ενωμένοι, όπου κι αν βρισκόμαστε, μπορούμε να τα καταφέρουμε», καταλήγει ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, οι προτάσεις νόμου που καταθέτουν τα κόμματα, εισάγονται προς επεξεργασία στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές, συζητούνται και ψηφίζονται στην Ολομέλεια, εφόσον συγκεντρώσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία, ή, στην αντίθετη περίπτωση, απορρίπτονται.

Πηγή: news.in.gr