Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024
υγείαΠροσοχή - Το σημάδι στα πόδια που δείχνει ότι έχετε πρόβλημα στο...

Προσοχή – Το σημάδι στα πόδια που δείχνει ότι έχετε πρόβλημα στο συκώτι

Η κατάσταση του δέρματος στα πόδια σας μπορεί να παρέχει σημαντικές ενδείξεις για τη συνολική σας υγεία.

Για παράδειγμα, ένα σημάδι στο κάτω μέρος των ποδιών σας μπορεί να είναι σύμπτωμα ηπατικής νόσου, συχνά μπερδεύοντας το με άλλες καταστάσεις.

Ενώ το τραχύ δέρμα στα πόδια δεν είναι ασυνήθιστο και μπορεί να οφείλεται σε ανεπάρκεια βιταμινών ή σε ακατάλληλα παπούτσια, μπορεί επίσης να υποδηλώνει κάτι πιο σοβαρό.

Ξηρό και Σκασμένο Δέρμα ως Σημάδι Ηπατικής Νόσου

Σε ένα πρόσφατο επεισόδιο του δημοφιλούς podcast “Diary Of A CEO”, η Δρ. Mindy Pelz επισήμανε ότι το ξηρό και σκασμένο δέρμα μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι ηπατικής νόσου. Συζητώντας με τον οικοδεσπότη του podcast, Steven Bartlett, η ειδικός στη νηστεία και την ευεξία των γυναικών ανέφερε ότι η παρατήρηση ξηρού και σκασμένου δέρματος στα πόδια σας μπορεί να αποτελεί λόγο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Ο Bartlett ρώτησε: «Ποιο είναι το σημάδι ότι το συκώτι μου δεν είναι υγιές όταν κοιτάζω το κάτω μέρος των ποδιών μου;». Η Δρ. Pelz απάντησε: «Είναι οι ρωγμές ξηρότητας».

Άτομα με χρόνια ηπατική νόσο μπορεί να υποφέρουν από κνησμό, γνωστό και ως φαγούρα στο δέρμα. Ο κνησμός μπορεί να επηρεάζει μόνο ένα μέρος του σώματος, όπως τα πόδια, ή να είναι γενικευμένος. Το προσβεβλημένο δέρμα μπορεί να φαίνεται κόκκινο, τραχύ, με εξογκώματα ή ρωγμές, και ο κνησμός τείνει να επιδεινώνεται τη νύχτα, οδηγώντας σε διαταραγμένο ύπνο.

Προσοχή στο Ξηρό και Σκασμένο Δέρμα

Οι ξηρές και σκασμένες φτέρνες μπορεί επίσης να είναι σημάδι ανεπάρκειας βιταμίνης Β3 ή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Το συκώτι σας παράγει χολή, η οποία βοηθά στη διάσπαση και απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών και θρεπτικών συστατικών. Αν το συκώτι δεν λειτουργεί επαρκώς, δυσκολεύεται να παράγει την απαραίτητη χολή για την απορρόφηση αυτών των θρεπτικών συστατικών, προκαλώντας έλλειψη βιταμινών όπως η Β3, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πελλάγρα με συμπτώματα όπως διάρροια, δερματίτιδα και άνοια.

Η σοβαρή ξηροδερμία μπορεί επίσης να οφείλεται σε κίρρωση, λόγω της αδυναμίας του ήπατος να μεταβολίσει τη βιταμίνη Α, ένα κρίσιμο θρεπτικό συστατικό για την υγεία του δέρματος. Μια μελέτη του 2021 με 125 συμμετέχοντες που είχαν διαγνωστεί με κίρρωση αποκάλυψε ότι το 93,5% από αυτούς είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης Α.

Άλλα Συμπτώματα Μη Λειτουργικού Ήπατος

Εκτός από την ξηροδερμία, άλλα συμπτώματα μη λειτουργικού ήπατος περιλαμβάνουν ίκτερο (κιτρίνισμα των ματιών και του δέρματος), πρησμένα πόδια, κατακράτηση υγρών γύρω από τη μέση, ξαφνικές αλλαγές βάρους, κόκκινες παλάμες και μειωμένη εγκεφαλική λειτουργία.

Η παρακολούθηση της κατάστασης του δέρματος στα πόδια σας μπορεί να σας βοηθήσει να ανιχνεύσετε έγκαιρα πιθανά προβλήματα υγείας και να λάβετε την κατάλληλη ιατρική φροντίδα.

Τα πιο σημαντικά