Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024
ΕλλάδαΠροσφυγικό: Όλοι πήραν χρήματα, εμείς χιλιάδες πρόσφυγες και μειωμένο ΦΠΑ για 6...

Προσφυγικό: Όλοι πήραν χρήματα, εμείς χιλιάδες πρόσφυγες και μειωμένο ΦΠΑ για 6 μήνες

Μέσα σε επτά μόλις ημέρες μετά τον εντοπισμό τους σε γερμανικό έδαφος ή στα γερμανικά σύνορα με την Αυστρία, όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν ταυτοποιηθεί στο σύστημα EURODAC θα επιστρέφουν στις χώρες πρώτης υποδοχής.

Όπως είναι γνωστό, το πανευρωπαϊκό σύστημα σύγκρισης των δακτυλικών αποτυπωμάτων των αιτούντων άσυλο και των παράνομων μεταναστών άνω των 14 ετών (ΕURODAC), δημιουργήθηκε το 2013.

Μέχρι σήμερα μόλις το 15% των προσφύγων και μεταναστών που εντοπίζονται στη Γερμανία επιστρέφουν στις πρώτες χώρες που καταγράφηκαν και η Άνγκελα Μέρκελ με τις συμφωνίες αυτές, σκοπεύει να ανεβάσει κατά πολύ το συγκεκριμένο ποσοστό.

Τα ανταλλάγματα

Η Ισπανία θα λάβει επιπλέον χρηματοδότηση. Η Βουλγαρία άνδρες και γυναίκες της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Γερμανίας που θα συμβάλουν στην προστασία των συνόρων. Η Κροατία και η Σλοβακία έναν συνδυασμό χρηματοδότησης και παροχής ανθρωπίνου δυναμικού. Η Ελλάδα από την άλλη φαίνεται να έλαβε έξι ακόμα μήνες παράταση στην αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που πλήττονται περισσότερο από το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα.

Η Ιταλία αρνήθηκε να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία με τη Γερμανία για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών και το ίδιο υποστηρίζουν οι κυβερνήσεις της Τσεχίας και της Ουγγαρίας.
Μάλιστα η Ουγγαρία διέψευσε τα περί συμφωνίας με το Βερολίνο για τους αιτούντες άσυλο. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ουγγαρίας δήλωσε ότι η Βουδαπέστη δεν προχώρησε σε καμία συμφωνία σχετικά με την επανεισδοχή αιτούντων άσυλο μετά τη δημοσιοποίηση εγγράφου της γερμανικής κυβέρνησης σύμφωνα με το οποίο η Ουγγαρία είναι μια από 14 χώρες που έχουν δηλώσει έτοιμες να το πράξουν.Σε ανάλογο κλίμα και οι δηλώσεις από την Τσεχία.

Η τριμερής

Αναφορικά με την τριμερή συμφωνία Γερμανίας- Ελλάδας- Ισπανίας, οι δύο τελευταίες χώρες δέχθηκαν να δώσουν το φιλί της ζωής στην κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ. Λίγους μήνες πριν τις εκλογές στην Βαυαρία, το μοναδικό από τα 16 κρατίδια της γερμανικής ομοσπονδίας που εκλέγει μονοκομματική κυβέρνηση με τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ, ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε το τελεσίγραφο του Χορστ Ζεεχόφερ, του υπουργού Εσωτερικών και επικεφαλής του CSU που βλέπει το ακροδεξιό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD) να καλπάζει στις δημοσκοπήσεις και να απειλεί την αυτοδυναμία του.

Το μέλλον του συνασπισμού στη Γερμανία

Στο αδελφό κόμμα, την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), επικρατεί η άποψη ότι οι αποφάσεις της Συνόδου και οι συμφωνίες της καγκελαρίου με την Ελλάδα και την Ισπανία δημιούργησαν μια καλή βάση για συνεννόηση με το τους βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της κοινής ΚΟ Φόλκερ Κάουντερ, «πριν από εβδομάδες κανείς δεν θα ανέμενε ένα τέτοιο αποτέλεσμα».

Σε αντίθεση με τους χαμηλούς τόνους που χαρακτηρίζουν τις δηλώσεις των στελεχών του CDU, ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν και μέλος της στενής ηγεσίας του κόμματος Ντάνιελ Γκύντερ στοχοποιεί με δηλώσεις του τους Χριστιανοκοινωνιστές ως υπεύθυνους για τη διένεξη που ξέσπασε στο προσφυγικό και τους καταλογίζει ότι διατυπώνουν αιτήματα που δεν συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού.

Σήμερα, Κυριακή, πιθανώς να κριθεί το μέλλον του κυβερνώντος συνασπισμού. Σε ξεχωριστές συνεδριάσεις οι ηγεσίες του CDU και του CSU θα συνέλθουν για να εκτιμήσουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των προσπαθειών της καγκελαρίου.

Τα πιο σημαντικά