Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2024
ΕλλάδαΠρος πλήρη κατάργηση τα capital controls

Προς πλήρη κατάργηση τα capital controls

Σε νέα χαλάρωση από τον Σεπτέμβριο των περιορισμών στα capital controls, με στόχο μέχρι το τέλος του έτους να έχει επέλθει η πλήρης κατάργηση τους ,στοχεύει η Κυβέρνηση σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να σταλεί στις διεθνείς κεφαλαιαγορές ισχυρό σήμα ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος και εδραίωσης της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Έτσι μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) σχεδιάζεται από πλευράς Κυβέρνησης και Τράπεζας της Ελλάδος η χαλάρωση των περιορισμών στα capital controls να αφορά, σε πρώτη φάση ,την αύξηση των ποσών κεφαλαίων που μεταφέρονται από τις ελληνικές τράπεζες στο εξωτερικό μέσω των εμβασμάτων.

Έτσι για τους μεν ιδιώτες αναμένεται να αυξηθεί το όριο αποστολής στα 4.000-5.000 ευρώ το μήνα αντί 4.000 ευρώ ανά δίμηνο και κωδικό πελάτη που ισχύει από 1ης Ιουλίου, ενώ για όσους έχουν επιχειρηματικές συναλλαγές με χώρες του εξωτερικού το όριο των εμβασμάτων να φτάσει στα 40.000 ευρώ για κάθε συναλλαγή ανά πελάτη και ημέρα, αντί 20.000 ευρώ που ισχύει από 1ης Ιουνίου.

Η πλήρης κατάργηση των capital controls μέχρι το τέλος του χρόνου συνδέεται, εκτός των άλλων, και με τις επιστροφές σημαντικού ύψους χρηματικών ποσών το τελευταίο διάστημα στα πιστωτικά ιδρύματα .Σήμερα οι τραπεζικές καταθέσεις αγγίζουν τα 130 δισ. ευρώ, 10 δισ. υψηλότερα από το χαμηλό των 119 δις ευρώ του Απριλίου του 2017.

Πηγή: newpost.grΤα πιο σημαντικά