Ο πρόεδρος της Nestle σοκάρει: «Το νερό δεν είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα!»

2 Φεβρουαρίου, 201610:02 ΜΜ
More videos

Σε μια περίοδο που η Ελλάδα όλη συζητά για το εάν έπρεπε οι δύο μεγαλύτερες δημόσιες εταιρείες ύδρευσης -ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ- να μεταβούν στον νέο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων, κατά το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της υποδόσης, που υπερψηφίστηκε χθες το βράδυυ, σάλο έχει προκαλέσει μια δήλωση του προέδρου της εταιρείας που θεωρείται ο μεγαλύτερος εμφιαλωτής νερού στον κόσμο.

Σε μια συνέντευξή του για το ντοκιμαντέρ «Ταΐζουμε τον κόσμο», ο Πρόεδρος της Nestle Peter Brabeck δήλωσε απερίφραστα ότι το νερό δεν είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα. Επιτίθεται στην ιδέα ότι η φύση και τα προϊόντα της είναι αγαθά και λέει πως το γεγονός ότι οι άνθρωποι είναι πλέον σε θέση να αντισταθούν στην κυριαρχία της φύσης είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Επιτίθεται στη βιολογική γεωργία και λέει πως η γενετική τροποποίηση είναι καλύτερη.

Η Nestle είναι ο μεγαλύτερος εμφιαλωτής νερού στον κόσμο. Ο Brabeck σημειώνει – σωστά – ότι το νερό είναι το πιο σημαντικό αγαθό πρώτης ύλης στον κόσμο. Ωστόσο, συνεχίζοντας λέει ότι η ιδιωτικοποίηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή του. Ισχυρίζεται ότι η ιδέα ότι το νερό είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα προέρχεται από «εξτρεμιστικές» ΜΚΟ . Το νερό είναι ένα τρόφιμο όπως και κάθε άλλο, και πρέπει να έχει μια αξία στην αγορά.

Πιστεύει ότι η μέγιστη κοινωνική ευθύνη του κάθε προέδρου εταιρειών είναι να βγάζει όσο το δυνατόν περισσότερο κέρδος, έτσι ώστε οι άνθρωποι να έχουν θέσεις εργασίας.

Και ακριβώς για να τονίσουμε πόσο υπέροχος άνθρωπος είναι, λέει επίσης πως θα πρέπει όλοι να εργάζονται περισσότερο και σκληρότερα.

Οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης του νερού ήταν καταστροφικές για τις φτωχές κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Στη Νότια Αφρική, όπου το σωματείο των δημοτικών υπαλλήλων SAMWU έδωσε μια μακρά μάχη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, υπήρξε μια ουσιαστική έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις. Η ιδιωτικοποίηση του νερού οδηγήσε σε μια μαζική επιδημία χολέρας στο Durban το 2000.

Το μποϊκοτάζ στη Nestle

Η Nestle έχει μπει αρκετές φορές στο… μάτι των ακτιβιστών. Σύμφωνα με την πρωτοβουλία για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα savegreekwater (www.savegreekwater.org), υπήρξε κάλεσμα για μποϊκοτάζ από το 1977. Όπως σημειώνει στην ιστοσελίδα της η οργάνωση, «αυτό οφείλεται στην άσκηση πίεσης της Nestle για να σταματήσουν οι γυναίκες το θηλασμό – που είναι ελεύθερος και υγιής – και να χρησιμοποιούν τα παρασκευάσματα για βρέφη (που πωλούνται από τη Nestle) αντ ‘αυτού […] Η Nestle είχε πιέσει τις κυβερνήσεις ώστε οι υπηρεσίες υγείας τους να τα προώθησουν. Στις φτωχές χώρες, αυτό είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο των βρεφών, δεδομένου ότι οι γυναίκες αναμειγνύαν τα παρασκευάσματα με μολυσμένο νερό αντί του θηλασμού».

Δείτε το βίντεο

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News