Λάσπη χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ όσα ανέφερε ο Π. Καρκατσούλης από το Ποτάμι για τους μισθούς και τις υπερωρίες εργαζομένων και συνδικαλιστών.
Στην αντεπίθεση πέρασε η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ μετά τις καταγγελίες του γραμματέα της Κ.Ο του Ποταμιού Παναγιώτη Καρκατσούλη για τους μισθούς στη ΔΕΗ και τα «έξτρα» των συνδικαλιστών.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης έκανε λόγο για λάσπη, αμφισβήτησε και άφησε αιχμές για την την βράβευσή του κ. Καρκατσούλη ως καλύτερου υπαλλήλου.
«Ποια ήταν τα κριτήρια και ποια επιτροπή τον βράβευσε;» διερωτήθηκε.
Απαντώντας επί της ουσίας των καταγγελιών ο κ. Αδαμίδης είπε ότι ο μέσος μισθός στον όμιλο ΔΕΗ 3045 ευρώ μικτές αποδοχές που σημαίνει καθαρά 1480 ευρώ. Η σύνταξη ενός εργαζόμενου είναι 1400 ευρώ μετά από 35 χρόνια υπηρεσία.
«Δεν χρωστάμε σε κανέναν δεν πήραμε από κανέναν το βόδι. Δουλεύουμε 365 μέρες το χρόνο» είπε ο κ. Αδαμίδης και συνέχισε ” Εχουμε μισθούς που αγγίζουν τα 2200 ευρώ καθαρά και μισθούς που μόλις αγγίζουν τα 600 ευρώ καθαρά».
Ο κ. Αδαμίδης πάντως παραδέχθηκε ότι τέσσερις άνθρωποι στη ΔΕΗ περιλαμβανομένου και του ιδίου – μαζί με τρεις προέδρους εργατικών κέντρων – δικαιώθηκαν δικαστικά και πήραν το 2015 τις προσαυξήσεις βάρδιας που τους είχαν κοπεί αυθαίρετα όπως είπε από τη διοίκηση της ΔΕΗ όταν εξελέγησαν.
«Δεκαοκτώ χιλιάδες εργαζόμενοι αποφάσισαν να τους εκπροσωπήσω όχι να μου κοπεί ο μισθός» είπε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ μιλώντας στο ραδιόφωνο του SKAI.
Η καταγγελία Καρκατσούλη
Ο κ. Καρκατσούλης σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook είχε παραθέσει στοιχεί σύμφωνα με τα οποία εκτός από το μέσο κόστος μισθοδοσίας ύψους 3.425 ευρώ το μήνα, η σύμβαση που έχουν υπογράψει προβλέπει επιπλέον ότι:
– Οι εργαζόμενοι της Επιχείρησης που απασχολούνται σε πρόγραμμα εναλλασσόμενης φυλακής (βάρδια) για τουλάχιστον 6 μήνες και εκλέγονται στα διοικητικά συμβούλια των Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, θα τίθενται εκτός προγράμματος βάρδιας και θα τους καταβάλλεται ως προσωπική διαφορά το ποσό που θα ελάμβαναν εάν εργάζονταν πραγματικά στη βάρδια, εφόσον τα Διοικητικά Συμβούλια των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες στις ισχύουσες ρυθμίσεις της ΔΕΗ Α.Ε., αποφασίσουν ότι τα συνδικαλιστικά αυτά στελέχη θα έχουν πλήρη απαλλαγή από τα εργασιακά τους καθήκοντα κάνοντας χρήση συνδικαλιστικής άδειας καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους, μετά τη λήξη της οποίας θα δύνανται να επανέλθουν στο πρόγραμμα εναλλασσόμενης φυλακής (βάρδια) με αίτησή τους.
– Τα ως άνω ισχύουν και για τους εκλεγμένους μισθωτούς της ΔΕΗ Α.Ε. στα Διοικητικά Συμβούλια των Δευτεροβάθμιων και Τριτοβάθμιων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων που εκ του νόμου έχουν πλήρη απαλλαγή από τα καθήκοντά τους καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους.
– Όσοι εργαζόμενοι πληρούσαν τις ως άνω προϋποθέσεις και υπέστησαν μισθολογική βλαπτική μεταβολή από την εφαρμογή της από 07.06.2012 Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, θα τους καταβληθούν αναδρομικά οι προσαυξήσεις βάρδιας από την ημερομηνία διακοπής.
– Οι προσαυξήσεις βάρδιας θα καταβάλλονται μόνο εφόσον παρέχεται πραγματική εργασία (φυσική παρουσία) με εξαίρεση την κανονική άδεια (!!!).
(Από την ισχύουσα συλλογική σύμβαση).
– Λαμβάνουν ταυτόχρονα επίδομα «ευδόκιμης παραμονής» και «επίδομα παραμονής».
«Μόνο καταγγελία δεν είναι, γιατί είναι πραγματικότητα και θέλαμε απλώς να αναδείξουμε ποια είναι η ευθύνη της πολιτείας κι όσων αδιαφορούν για τις κοινωνικές συνέπειες που έχει αυτή η πολιτική που ασκείται. Δηλαδή από τη μία κόβουμε το ΕΚΑΣ, δίνουμε μισθούς 150 ευρώ κι από την άλλη υπάρχει μέσο μισθολογικό κόστος στη ΔΕΗ αυτή τη στιγμή 3.500 ευρώ. Ένα τέτοιο μισθολογικό κόστος είναι απαγορευτικό και είναι και προκλητικό», τόνισε σε δήλωσή του ο Παναγιώτης Kαρκατσούλης.
[toc]